Reklama

Reklama

Bakaláři

(seriál)
Komedie / Krátkometrážní
Československo, (1972–1987), 164 h 21 min (Minutáž: 5–58 min)

Předloha:

Ladislav Županič (povídka)

Hrají:

Vladimír Menšík, Martina Menšíková, Nina Popelíková, Nelly Gaierová, Martin Růžek, Ota Sklenčka, Iva Janžurová, Miloš Kopecký, Josef Bláha, Luba Skořepová (více)
(další profese)

Série(16) / Epizody(561)

Obsahy(1)

Ke svému názvu přišli Bakaláři až o něco později. První pořad se jmenoval Kufr za dveřmi. O příběhy na toto téma tvůrci požádali psychiatra Miroslava Plzáka, Jaroslava Dietla a Vladimíra Menšíka. Vladimír Menšík tehdy napsal povídku o manželovi, který při banální hádce rozkopl dvířka od kredence a kufr, do něhož je jeho žena uložila, aby je odnesl opravit, považoval za vyhazov. Diváci byli nadšeni, psali a přáli si pokračování. Jaroslav Dietl svolil, že bude pro nově vznikající pořad psát scénáře, ale kde neustále brát témata? Další nápad si poradil i s tímto problémem: výzva, aby diváci psali své příběhy, vyvolal až nečekanou reakci. Dopisy, které během následujících let přišli do televize, by se daly počítat na desetitisíce. Pořad dostal název Bakaláři vědy manželské. „Bakalář byl ve středověku učitel, člověk, který předával zkušenosti. Řekli jsme si, že našimi bakaláři budou právě diváci. Ať se o své zkušenosti dělí, ať je předávají druhým,“ prohlásila Libuše Pospíšilová. Témata, která přicházela, však měla daleko širší okruh. Lidé se psali i věci, které dosud nikomu nesvěřili. Jeden z dopisů dokonce začínal slovy: „To bych neřekla ani panu faráři...“ A tak nakonec zůstali jednoduše jen Bakaláři. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele argenson k tomuto seriálu (27)

Úklid (1974) (S03E07) 

Feministickej sranec o podpantoflákovi povýšenej na čtvrthodinovou anekdotu. Ale s dobrejma hercema, to zase jo. ()

Kino (1974) (S03E20) 

Jana Štěpánková má neselhávající dar vytvořit pohodu i ve čtvrthodinovým nesmyslu. ()

Tele (1974) (S03E21) 

Obermaierová ještě za fešandu, krátce předtím než začala hrát semetriky. Ovšem mít doma takovýho kreténa, byl bych za semetriku už tady. ()

Narozeniny (1974) (S03E35) 

V podstatě málo zábavná historka o komunikaci v manželství, ale krásně okořeněná Menšíkem v bílém obleku glosujícím to z pozadí. Tímhle stylem by se dal natočit celej film. Vlastně kdysi v Anglii už takhle natočili seriál. O Hopkirkovi. ()

Užovka (1975) (S04E04) 

Jen zřídka bývá k vidění Jana Štěpánková takhle hysterická, ale na půvabu jí to neubírá, protože je naprosto dokonalá. Plus s ohledem na krátkou minutáž několik hodně vtipných hlášek. Škoda jen té nikam nevedoucí pointy. ()

Sázka (1975) (S04E22) 

No fakt, Dáma na kolejích :-) Krušné na tom je to, že tihle napřesdržku alfasamci se vyskytují dodnes, což nutně nemusí být omezeno jen hranicemi jižní Moravy. ()

Balkón (1975) (S04E41) 

Jeden z nemnoha bakalářských příběhů, co si doopravdy zasloužily převod do televizního formátu. Ale s tímhle námětem a s tímhle hereckým ansámblem myslím, že se z toho dalo vykřesat víc. ()

Kravata (1976) (S05E11) 

Z bakalářských historek ojedinělý kousek s dramatickým závěrem. ()

Dítě (1976) (S05E36) 

Příběh, jakých se jistě nestalo málo, ale naprosto bravurně podanej neselhávající Štěpánkovou a výborným Menšíkem. Jedna z těch věcí, která by klidně snesla dvojnásobnou stopáž. ()

Platina (1978) (S07E18) 

Bejvala to doba televizních inscenací, který stačilo narvat do dvacetiminutový bakalářský historky. A pak byly bakalářský historky, který by stačilo shrnout v pětiminutový nezáživný anekdotě. Platina je přesně ten případ. ()

Nápadník (1979) (S08E07) 

V pozadí zní Drupi a nápadník je bez zaměstnání. Naštěstí vzápětí pugét oschlých karafiátů zachraňuje pověst reálného socialismu. A co se zábavy týče, tu zachránilo pouze Skopalovo žlutý pyžamo. ()

Zástava (1979) (S08E19) 

Vyšperkovaný koncert velkých herců s dějem úplně o hovně. ()

Trafika (1979) (S08E20) 

Pitomost, ale hvězdičku aspoň za Lábuse v uniformě příslušníka VB. ()

Blondýna (1980) (S09E17) 

Kriminálka v kadeřnictví se stopáží Večerníčku. Úlet jako prase. ()

Nešťastný šafářův dvoreček (1980) (S09E18) 

Asi to má bejt jakože lidský a dojemný příběh, ale celý je to o funusech a pohřební hudbě a nějak to nemá koule. ()

Jíška (1980) (S09E19) 

Zaujalo mě akorát to, že neříkáme soudružko, ale paní učitelko. A že Tříska s celoživotní vizáží starýho pardála tady tvrdí, že mu táhne teprv na čtyřicet. A jak už padlo v předchozím komentáři, název Jíška je úplně mimo. ()

Výtečníci (1980) (S09E20) 

S ohledem na účast Michala Peška víc jak jednu * nevytřískám. A i jinak je to hrozná blbost, v Ostravě se nikdy neměli pokoušet o komediální žánr. ()

Taška (1980) (S09E34) 

Dva postřehy. Po mnoha letech jsem si uvědomil, jak bylo ve wartburgu málo místa. A pak mě zaujaly ty všudypřítomný bábovky, nepamatuju si, že by někdo na svatbu pekl několik bábovek. A Termerová to taky pohnojila - přece když najdu na ulici tašku, tak volám URNA a né že si to dotáhnu domů a začnu se v tom hrabat. Ale jako groteska to vůbec není špatný. ()

Sporák (1981) (S10E23) 

"Když má ženská moc volnýho času, začne trojčit," to je možná fakt, ale skrz tenhle argument ji nutit bezmála k tomu, aby si na vaření šla narubat uhlí do sloje, to je síla. Ovšem celkem solidně s mužovým šovinismem vyjebala jeho vlastní matka: "Když ti chybí zvuk praskajícího dřeva, tak si ho nahraj na magneťák." ()

Výfuk (1981) (S10E32) 

Tohle snad ani není bakalářština ze života. To vypadá jak na objednávku napsaná jednohubka pranýřující výměnný obchod vládnoucí za socialismu v době všeobecného nedostatku. Řekl bych, že i herci naznali, že není nutné do toho dávat moc umu a naštěstí to celý nemá ani čtvrthoďky. ()

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama