Reklama

Reklama

Bakaláři

(seriál)
Komedie / Krátkometrážní
Československo, (1972–1987), 164 h 21 min (Minutáž: 5–58 min)

Předloha:

Ladislav Županič (povídka)

Hrají:

Vladimír Menšík, Martina Menšíková, Nina Popelíková, Nelly Gaierová, Martin Růžek, Ota Sklenčka, Iva Janžurová, Miloš Kopecký, Josef Bláha, Luba Skořepová (více)
(další profese)

Série(16) / Epizody(561)

Obsahy(1)

Ke svému názvu přišli Bakaláři až o něco později. První pořad se jmenoval Kufr za dveřmi. O příběhy na toto téma tvůrci požádali psychiatra Miroslava Plzáka, Jaroslava Dietla a Vladimíra Menšíka. Vladimír Menšík tehdy napsal povídku o manželovi, který při banální hádce rozkopl dvířka od kredence a kufr, do něhož je jeho žena uložila, aby je odnesl opravit, považoval za vyhazov. Diváci byli nadšeni, psali a přáli si pokračování. Jaroslav Dietl svolil, že bude pro nově vznikající pořad psát scénáře, ale kde neustále brát témata? Další nápad si poradil i s tímto problémem: výzva, aby diváci psali své příběhy, vyvolal až nečekanou reakci. Dopisy, které během následujících let přišli do televize, by se daly počítat na desetitisíce. Pořad dostal název Bakaláři vědy manželské. „Bakalář byl ve středověku učitel, člověk, který předával zkušenosti. Řekli jsme si, že našimi bakaláři budou právě diváci. Ať se o své zkušenosti dělí, ať je předávají druhým,“ prohlásila Libuše Pospíšilová. Témata, která přicházela, však měla daleko širší okruh. Lidé se psali i věci, které dosud nikomu nesvěřili. Jeden z dopisů dokonce začínal slovy: „To bych neřekla ani panu faráři...“ A tak nakonec zůstali jednoduše jen Bakaláři. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele otík k tomuto seriálu (42)

Bakaláři (1972) 

Velmi příjemné a vtipné příběhy ze života, které člověka zaručeně rozesmějí. Spoustu z nich uváděl Vladimír Menšík, Bakaláře roku 1982 uváděl Josef Karlík. Z těch starších jsem viděl třeba velice hezké povídky Taktika nebo Chemik. Hudba těchto bakalářských povídek Jiří Bulis. ()

Deštník (1974) (S03E01) 

Černobílá bakalářská povídka o manželském páru, kde muž nechce ženě koupit deštník, ale jejich malé dítě zařídí, že se situace zcela změní. Příjemné, průměrné, hezky zahrané. Nic víc, nic míň. ()

Babička (1975) (S04E40) 

Jedna z nejlepších a nejdokonalejších bakalářských povídek, co znám. Obsazení je vskutku lahůdkové a vedle Šejbalové dostal svůj prostor také Bohuš Záhorský, který si svého dědka zahrál neskutečně dobře. A samozřejmě Medřická svým úsporným hereckým také potěší. Tohle je zábava od začátku do konce a je škoda, že to trvá tak krátce. Doporučuji. ()

Párek (1976) (S05E05) 

Černobílá bakalářská povídka, která má slušný závěr a dlouho očekávanou pointu, ale jinak je to zcela o ničem. Sledujeme pár Hadrbolcová & Krampol, který přijel do Prahy, za téměř poslední peníze si koupí párek a pivo. Poté následuje až groteskní zápletka o snědeném párku a o nedorozumění. Maruška Motlová si aspoň dala pořádný kopec párků během natáčení, my na ně dostali při sledování chuť a ... to je fakt vše. Ani zábavné, ani poučné. ()

Kravata (1976) (S05E11) 

Těšil jsem se na krásný a hlavně vtipný příběh s hereckými hvězdami Preissem a Maciuchovou, bohužel jsem dostal sice krásně zahraný, ale vcelku smutný příběh. To ovšem nemění nic na milém setkání se jmenovanými hereckými hvězdami, které si svůj krátký životní příběh hezky užili. ()

Revizoři (1976) (S05E29) 

Černobílá bakalářská povídka o mladším muži, který si nestihl koupit lístek, a jak už to tak bývá, zrovna kontroloval lístky revizor. A protože mladší muž je také revizor, jen ne ten na československých drahách, není daleko k nedorozumění. Typicky hrající Miloš Nedbal nemá v příběhu protivníka, protože Jaroslav Kepka snad ani nehraje, prostě svůj part jen odstojí. Škoda hereckého projevu, jinak to je klasická bakalářská povídka s mizivou pointou, ale pár vtipnými okamžiky. PS: v roli průvodčí je k nepoznání mladá Iva Hüttnerová ()

Nevěsta (1977) (S06E42) 

Milá bakalářská povídka o svatbě, která neměla být, ale nakonec byla, aby o rok později byla ještě jedna. Sice celý děj vypadá dost nepravděpodobně, ale život někdy přináší i takové skutečnosti. Příjemné obsazení dodalo jednoduché povídce hezký punc. ()

Podnájem (1978) (S07E05) 

Vcelku smutná a hlavně vůbec ne zábavná bakalářská povídka o paní, která nabídla učitelce podnájem celého svého bytu, přičemž závist nakonec vedla až k vystěhování milé paní učitelky. Slušně zahrané, ale Slunéčková byla tak neskutečně nechutná, až to ani nebylo příjemné pokoukáníčko. ()

Slepice na smetaně (1978) (S07E30) 

Naprosto zbytečná bakalářská povídka, která vůbec nic neřeší. Tohle bylo tak neskutečně o ničem, až to nebylo ani k pláči. Děs, který byl naštěstí moc a moc krátký. ()

Lázně (1978) (S07E31) 

Moc často jsem neviděl Zdeňka Řehoře ve velmi vážné roli. A že to bude zrovna v bakalářské povídce, tak to se mi ani nesnilo. Společně s Janžurovou předvedli vážnou rodinnou drámu Jožky a Blaženky, když ona přijede z lázní, kde si vyrazila zkopýtka s lázeňským štramákem a on neví, co s tím. Pak proběhne jakýsi nespecifikovatelný zlom, kdy to vypadá, že vše to byl jen sen, ale ono to sen nebyl. No a pak je třeba zachránit, co se dá. Poměrně smutná, dramatická a hlavně vůbec ne zábavná povídka, která jakoby do bakalářského cyklu vůbec nespadala. ()

Zavazadlo (1979) (S08E06) 

Jedna z těch neobyčejnějších a naprosto nevtipných bakalářských povídek, které jsem kdy viděl. Lála Pešek se stal hříčkou příběhu a chodí odnikud nikam, aby našel kufr, který on (???) špatně vydal úschovny na vlakovém nádraží. No hlavně že je v penzi a má režijku, se kterou jezdí se slevou. Zcela nezajímavé. ()

Vlak (1979) (S08E08) 

Nebýt milého a hezkého konce, bylo by to za 20 %. I přes kratičkou stopáž se to hrozně natahuje, skoro celé je to ve vlaku, ale naprosto nezajímavě natočeno. Slabá bakalářská povídka. ()

Stopař (1979) (S08E38) 

Slabá bakalářská povídka o chlapci, který utíká z domova směr USA, ale zastaví si bohužel pro sebe mladíka, který mu to rozmluví. Povídka, ve které se nic moc neděje, kvalita obrazu i zvuku je hrozná a herecké výkony Vašinky a Jurišťové zcela nezajímavé. ()

Zabijačka (1980) (S09E05) 

Velice pěkná bakalářská povídka Jaroslava Dietla o mladém páru, který si ke svatební hostině koupí dohromady prase. Jenže těsně před svatbou se pár rozejde. A co s prasetem? Mladík je zručný řezník, tak ho rodina dívky využije a uspořádá zabijačku s tím, že se rozdělí na polovinu. Jenže představa maminky o polovině je poněkud zvláštní. A všechny tyto okolnosti dají pár zase dohromady. Příjemná Veškrnová, skvělý Lábus, báječně skrblíková Zázvorková a výtečné poučení pro všechny, kdo nikdy neviděli zabijačku. Hudba: Luboš Fišer ()

Abiturientský večírek (1980) (S09E06) 

Hodně slabá bakalářská povídka Jaroslava Dietla, ve které se skoro nic neděje, jen Hlaváčová s Brzobohatým řeší svůj vztah. Ale nijak zajímavě. Hudba: Jiří Šlitr, Miloslav Ducháč & Luboš Fišer ()

Spánek (1980) (S09E08) 

Svobodná maminka si vyjede na horskou chalupu za svým novým nápadníkem a když jdou spát, dělají všechno proto, aby je malý synek nechal se pomilovat, jenže on dělá to samé - ne a ne usnout. No a to je všechno. Bakalářské povídky mám rád, ale tato nemá co nabídnout, ačkoli má tak skvělé obsazení. Škoda. ()

Pyžamo (1980) (S09E16) 

Průměrná bakalářská povídka s očekávaným vyzněním, skvělým obsazením, ale nijak extra výsledkem. Kopecký i Janžurová nemají na malém prostoru šanci cokoli zahrát, nevyloudí sebemenší úsměv na divákově tváři a ničím nezaperlí (až na tu hlášku s kravatou). Horší průměr. ()

Výtečníci (1980) (S09E20) 

Bakalářský příběh o dvou studentech střední školy, kteří jsou velkými kamarády a vymýšleli spolu různé praštěné nápady. Většinou na to doplatí jejich učitelé. Když však jednou profesora matematiky podvedou tak, že pomocí diktafonu ten slabší z nich vypočítá složitý úkol, přeteče i profesorova trpělivost a naopak zase on nachystá pro dva výtečníky past. Pohodový a mírně vtipný krátký příběh. ()

Host (1980) (S09E36) 

Povídka vlastně o ničem. Sovák potká v hospodě mladíka, nechá ho doma přespat a řeší přes něj problémy se svou manželkou. Velice slabý námět, stejně jako i zpracování. ()

Herečka (1981) (S10E09) 

Lenka Kořínková si omotá svého tatínka Petra Nárožného kolem prstu kvůli své touze studovat na herecké škole a také kvůli tomu, aby všem dokázala, že z ní bude dobrá herečka. Průměrná bakalářská povídka založená na duu Nárožný - Kořínková. ()

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama