Reklama

Reklama

Zvedá se vítr

  • Česko Vítr v ječmeni (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ve dvacátých letech minulého století se mladý irský doktor Damien O'Donovan (Cillian Murphy) rozhodne opustit Irsko, aby mohl pracovat v nemocnici v Londýně. Po návštěvě farmy Peggy (Mary Riordan), se kterou se chce rozloučit, se však rozmyslí. Britské vojenské jednotky Black & Tans, které mají udržovat mír, vyhlásí zákaz shromažďování a všech kolektivních zábav a Peggyna vnuka Micheaila (Laurence Barry), který nerozumí anglicky, ubijí k smrti. Damien se, k radosti svého bratra Teddyho (Padraic Delaney), rozhodne přidat k formujícímu se republikánskému odporu proti britské kruté nadvládě a k boji za nezávislost Irska. Zezačátku operují v malých skupinách, kradou zbraně a občas "picnou" nějakého policajta. A pak je jednoho dne odhalí... (monolog)

(více)

Diskuze

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK
kaphibarka

kaphibarka (hodnocení, recenze)

100% film. Obdivovala som každú jednu postavu, za to akí boli silní a ako necukli ani pred tými najnepríjemnejšími možnými situáciami (SPOILER:------poprava Chrisa, poprava Damiana, oznámenie smrti matke Chrisa, oznámenie smrti Sinead....) a vždy jednali podľa svojho vlastného presvedčenia. Občianska vojna je najbolestivejšia možná forma vojny, tento film mi takýto "zážitok" rozhodne sprostredkoval a ďakujem za to, že mi to pripomenul.  Scény ako keď Damien dvihne v cele oči a neúprosne vyjasní svoju pozíciu v juxtapozícii ku hlboko ľudskému dopisu Sinead s prosbou, aby sa postarala o Teddyho (pozerala som to v nemčine, dúfam, že to preložili precízne), nikdy nezabudnem. Celý ten dopis je tragicky nádherný.

PS: v komentároch sa niekto sťažuje, ako sa Briti správajú ako nacisti a 100% svine. Podľa mňa ani zďaleka. Medzi tým násilím, čo sme videli tu a tým v Choď a pozeraj sa leží civilizácia.

PPS: zaujalo ma, že Írsko nie je ani len koprodukčná krajina.

Brejlil

Brejlil (hodnocení, recenze)

hippie2222

Co je legitimního na připojení Severního Irska k Irsku? Když protestanti ke katolíkům nechtějí? Zvláště potom, co zažili. A film lze hodnotit hlavně jako film, a tenhle v mnoha směrech selhává. Vlastně selhává úplně ve všech.

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Je trapný, jak někteří, kdo se k filmu vyjadřují, netuší vůbec nic o dějinách Irska a patrně ani nepostřehli, v jakým období se děj odehrává. Takže milí kritici - ano, Angličani nejsou jen ti báječní muži na létacích strojích, co vybojovali válku s Hitlerem, ani to byli v historii taky okupanti a násilníci, a ano - oni taky mučili lidi.  Požadavek na úplnou nezávislost  celýho Irska (včetně toho severního) je zcela legitimní a začlenění SI do GB je okupací, jakkoli se to někomu nemusí líbit. Že se z IRA v dalším průběhu 20. stol stala už jen tupá teroristická parta, je už trochu jinej příběh (o nepochopení možnýho).

na příspěvěk reagoval Brejlil

ELDI@BLO

ELDI@BLO (hodnocení, recenze)

Celkovo ten film nebol zly ale ku koncu mi pripadali Iri ako banda debilov ktorí proste chceli za nieco chcipat. SPOILER.... Dat zastrelit vlastneho brata to uz je fest idiotstvo :-(

krista

krista (hodnocení, recenze)

No zase taková sračka to rozhodně není, ale že by to byl nějak výjimečný film, si taky nemyslím. Nechápu jeho zařazení do Projektu 100. Tématika Severního Irska bude drsná vždycky, ale na Zimní filmové škole to pro mě bylo jedno z největších zklamání... Ale titulky mi přišly výborné! No aspoň něco :-)

Lhurgoyf

Lhurgoyf (hodnocení, recenze)

Specialny odkaz pre Jirku Kralika ako reakcia na jeho rozcarovanie z nizkeho csfd hodnotenia: simultanny preklad na LFS bol hrozny, ale tento film je vo svojej podstate ohromna SRACKA, takze ho ani kvalitne titulky nezachrania. Nuda, nuda, nuda, jedina vec preco ho nehodnotim (odpadom) je ten, ze som vacsinu prespal.

Související novinky

14. Dny evropského filmu

14. Dny evropského filmu

26.01.2007

Čtrnáctý ročník Dnů evropského filmu odstartoval 25. ledna 2007 v pražském kině Světozor filmem Zvedá se vítr (2006, r. Ken Loach). Ve Světozoru a v Aeru bude až do 4. února k vidění na padesát filmů… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama