Reklama

Reklama

Red Road

Trailer
Drama / Thriller / Mysteriózní / Psychologický
Velká Británie / Dánsko, 2006, 113 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Jackie pracuje jako operátorka bezpečnostního kamerového systému CCTV, jehož kamerami je skotské Glasgow neustále monitorováno. Život v ulicích Glasgowa pozoruje Jackie denně na monitorech a svou povinnost chránit lidi, které zná pouze z obrazovek, bere velmi vážně. Sama si však drží všechny od těla, její uzavřený život má svůj řád a klid – až do chvíle, kdy na monitoru zahlédne muže, o kterém si myslela, že už ho nikdy neuvidí. Posedlost, s níž neznámého muže začne pronásledovat, ji brzo dovede do Red Road, shluku strohých domovních bloků na severním okraji Glasgow. Jackiino skrývané tajemství tady začně vyplouvat na povrch a drama o posedlosti tak směřuje k překvapivému rozuzlení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (78)

berusche 

všechny recenze uživatele

Red Road je snímek, který vás rozhodně nezaujme svou dynamičností. Zato je ale schopen vám ukázat jiné možnosti. Námět bohužel nešel evidentně tak daleko, neb pointa je tušitelná již brzy. Chování hrdinky tak tušitelné už není, a proto celkem oprávněně divák čeká, co udělá. Nevím, jestli je to mnou nebo postavou, ale její stalkerství mi lezlo chvílemi trochu na nervy. Stejně jako její opěvovaná krása, neb herečka rozhodně nepatří mezi ženy, na které by se dalo koukat déle (né, že by ti ostatní jimi byli). Vůbec mi nevadilo, že se to podle některých "vleče", o nudě nemůže být ani řeč, když přemýšlíte, čeho je ještě člověk schopen kromě masochismu, který tady přebývá. Závěr je odzbrojující a má takový správný styl "zadostiučinění". ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Měla jsem pocit, že celý tento příběh sleduji v přímém přenosu a po pravdě řečeno, moc se mi to nezamlouvalo. Jedná se totiž o poměrně dost realistický, drsný a svým způsobem krutý náhled na zátěž, se kterou se musí hlavní postava vyrovnat. Uvěřitelná Kate Dickie to ovšem zvládla na výbornou.Tíživá záležitost. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Takový typický film Andrey Arnold. Dvě věci ona umí naprosto dokonale - vybudovat podmanivou atmosféru a v úvodu vše skvěle rozehrát a dostatečně představit postavy. To se jí povedlo nejen ve Fish Tanku a v American Honey, ale i tady a právě už jenom tohle mě dokázalo upoutat vlastně po celý čas. Jak mě ale bere forma jejích filmů, tak se scénáři mám naopak zase vždycky nějaký problém. U Fish Tanku mi přišla hlavní hrdinka nedostatečně vykreslená a bez hlubší psychologie, v American Honey má vše slušný rozjezd, ale v druhé polovině se vše solidně budované rozplizne v cosi vyloženě o sexu a co se Red Road týče, tak má z těchto problémů vždycky od každého něco. Ono to totiž začne opravdu solidně a taky se to pak dokope k silnému závěru, který vše viděné chytře propojí a naštěstí odhalí i vše, co až do samotného konce zůstávalo záhadou (což sice až tak mysteriózní nebylo, dalo se to odhadnout docela rychle, ale co už), jenže v tom prostředku je problém. Celá ta část trvá zbytečně dlouho, postavy Stevieho a April nemají v příběhu hlubší opodstatnění, když už se jim to tak věnuje a co se týče chování Jackie, navzdory tomu, že většinu času ten film docela psychologický je, její motivace v přesně takhle vypadajícím "boji" proti Clydovi jsem vůbec nepochopil. SPOILER Dostat ho zpátky do vězení mohla jakkoli, nemusela ho rovnou balit. Ano, chyběl jí sex, byla zoufalá a sama, ok, ale fakt by někdo byl schopný se takhle rozvášnit nad vrahem, který vám zabil manžela a syna? KONEC SPOILERU Ten film celou tuhle část vykresluje podle mě dost podivně a nedostatečně. Dost mi to ubralo dojmy ze závěru, které sice silné celkem byly, ale ne až takové, jaké mohly být. A tohle všechno mi brání k čtvrté hvězdě, protože ta propracovanost je nakonec mnohem menší, než sliboval úvod. I Averyho do toho šlo víc zapojit, takhle je to jen další zbytečná postava, jejíž opodstatnění šlo úplně jednoduše říct tím šmírováním přes kamery. Rád bych tomu ty čtyři hvězdy dal, ale něco mi tam na ně prostě chybí. Silné 3* ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Vím, že jsem na ni v hodnoceních tvrdá, ale taky vím proč. Od jejího prvního filmu (Vosa), ví, co chce natočit, ví, jaké budou její fascinace tématické, motivické i nástrojové, a hlavně z toho opravdu křičí talent rozené filmařky. Její nesmírná, lačná chuť naštvaně a surově pracovat s ruční kamerou, krutým, až brutálním střihem, sevřeným rámováním a ne-kompozicí, až to chvílemi málem vypadá jako nešikovnost. Je tím až roztomilá, dojemná, jako kousavé kotě, jako její hrdinky, ale pořád je to zatím tak, že ona sama ještě nedospěla, nesmířila se a nevyrovnala, a její jediné téma, s nímž se pasuje od prvního záběru v prvním filmu, zatím pořád beznadějně pohlcuje ji. Je patetická, sama příliš touží po katarzi, než aby ji mohla filmem poskytnout druhým. Zatím je to ještě volání o pomoc. Ale přijde čas, a ona se oprostí, vyzraje a vyzraje nad vším - viděla jsem už, co dokázala dál, takže vím, o čem mluvím. Tady je to ještě pískle, zranitelná cácorka. Ale pere se s tím a získá navrch. Tahle režisérka a vůbec ženská je vážně třída. *~~ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sem tam sa objaví film, ktorý ma väčšinu stopáže nijako zvlášť nezaujme, ale potom príde so zásadným odhalením, ktoré všetko stavia do nového svetla. Takým je aj zaujímavá dráma Red road. Na debut je to veľmi solídne zrežírované, režisérka ale film netočila zrovna vo veku absolventky filmovej školy. Nie je to tak silný film ako nasledujúci Fish tank, ale ten by zase asi nebol tak dobrý, ak by sa Arnold nerozbehla práve v Red road. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama