Reklama

Reklama

Den vítězství

  • Česko Domorodci (více)
Trailer

Každý národ potřebuje své hrdiny. Strhující epos z druhé světové války, kdy v řadách de Gaullovy osvobozenecké armády bojovaly africké jednotky. Na krvavé cestě od Marseille po Alsasko zjišťují, že jsou a pro Francii zůstanou občany druhého řádu, kteří nikdy nebudou povýšeni, přesto jsou ochotni položit své životy. Film byl natočen podle skutečné události. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Slabé, strašně slabé, válečný film bez pořádné bitvy, není válečný film. Začátek je velice rychlý a nikdo se moc neobtěžuje s představením hlavních postav, což mi bylo osobně dost jedno, protože jsem si za celý film nedokázal k žádné vybudovat vztah. Když nás děj "vyflusne" před bitvu o vrcholek hory v Itálii, nikdo se znovu moc neobtěžuje uvést diváka do obrazu a alespoň náznaky vysvětlit jaké jsou nepřátelské jednotky, kolik jich je atd., postačí pouze "zítra musíme dobýt ten vrcholek hory". Samotná bitva pak vypadá spíše jako parodie sama na sebe, napočítal jsem dohromady 5 Němců nehledě na levné triky a opakující se záběry, které pravděpodobně měly navodit pocit, že tahle bitva může konkurovat vylodění v Ryanovi. To co se děje následujích cca. 90 minut je spíše romantické drama zařízlé bojem za rovnoprávnost. Herci se sice snaží, ale jsou vám spíše protivní, například Samy Naceri (hlavní představitel filmu Taxi) se pro roli alžírského vojáka bytostně nehodil. Podle komentářů jsem nadšeně čekal na závěrečnou bitvu (přestřelku), ale místo čumění s otevřenou pusou, jsem jen zdvihal oči v sloup. Větší komedii jsem neviděl, tvůrci pravděpodobně do nekonečna sjížděli závěrečnou, geniální bitvu v Ryanovi a upravili si jí k obrazu svému. Nelogické rozestavení vojáků také postrádalo zdravý rozum, protože jen uplný pitomec (zde nejlepší střelec) si stoupne s odstřelovací puškou vedle silnice do dřevěné boudy a čeká, až kolem něj projdou Němci, aby je mohl ze tří metrů "odstřelovat". Tuto poctu Alžířanům, bojujícím za Francii měli projevit spíše kvalitním dokumentem... 30% ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem byla velmi zvědavá, co nového přinese. Ale že mě natolik překvapí svým obsahem jsem netušila. Kolik knih jsem přečetla o 2.světové válce, ale nikde jsem se nedočetla, že v ní bojovali i arabští muslimové a nota bene, že se s nimi takhle zacházelo. Byla jsem prostě v šoku. Myslela jsem si, že rasismus od dob "Chaloupky strýčka Toma" je již dávno překonán ! Hanba velitelům, kteří nechávají za svou zem různé rasy umírat, ale při hodnocení nebo přídělů potravin (neuvěřitelné !) dělají rozdíly. Film je natočen tak, jak to Rachid Bouchareb zvládl, ale jelikož film byl nominován na Oscara a též na Zlatou palmu, tak se domnívám, že mi nepřisluší kritika, zda se tam střílelo mnoho nebo málo anebo jestli film něco nebo někoho kopíruje. Je natočen na základě pravdivých události a já jsem u toho ani nedýchala. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Troufnu si říci, že snímek Domorodci by měli vidět všichni Francouzi a samozřejmě nejen oni. Je důležitý pro sebevědomí Francouzů, kteří pocházejí z afrických kolonií a dnes žijí ve Francii s dovětkem "ten přivandralovec z Afriky" i pro Francouze, kteří bydlí v honosných čtvrtích Paříže a své muslimské spoluobačny nazývají "špínou" aniž by si uvědomili, že tátové té "špíny" položili své životy, aby oni mohli mít pro svoje prdele luxus. Film je ale bohužel, až příliš jednostranný. Jisté pochopení pro to samozřemě mám, ta desetiletí totální nespravedlnosti asi zůstala velkou bolístkou na duši alžírského režiséra Rašída Búšareba a tak tímhle filmem chtěl alespoň on vzdát poctu a říci díky, obyvatelům francouzských kolonií, kteří umírali za svobodu Francie, za životy všech Francouzů a na oplátku se dočkali nulového uznání / Slibem alžírské samopsrávy Charlesem de Gaullem si po Ramadierově vládě vytřeli následné vlády v Paříži prdel a kam to nakonec vedlo je známo :( / , když už to neudělali ti, co to měli udělat dávno. Na druhou stranu nejde kazát víno a lít vodu. Od první světové války se fr. armáda totiž stávala jakýmsi ostrůvkem integrity - smíšené sňatky, kolonističtí důstojníci / šlo to, ne jak říká tento film, že ne, viz. Benham Kettání/. No, myslím si, že k pochopení mého hodnocení už bylo řečeno hodně a tak připojím ještě následná tvrzení : herecký výkony fantastický, bojový scény lepší než dobrý a porovnávání s vojínem Ryan kulhá na obě nohy, nevidí na obě oči a neslyší na obě uši. Ano, některé dějové linky jsou možná totožné, ale pointa a význam tohoto filmu jsou úplně někde jinde, ale vysvětlujte to slovním a názorovým papouškům na CSFD :) Mimochodem dobrý válečný film, pro mě nemusí vždy znamenat jen nepřetržitou střelbu z hlavní všeho druhu. ()

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Politicky korektní a z historického hlediska vcelku vyvážený film. Původní obyvatelé severoafrických kolonií se vydají s francouzskou armádou osvobozovat "svoji" vlast, kterou většina z nich ani nikdy nenavštívila - tvůrci filmu, i když se zjevně v rámci (dějinně opožděného) poděkování zaměřili hlavně na popis odvahy a vlasteneckého uvědomění muslimů, nezapomněli ani alespoň okrajově naťuknout i odvrácenou stranu účasti "Marokánců" apod. na evropských frontách - krádeže, znásilňování. Také bojové scény v žádném případě neurazí. Je ironií osudu, že ti, jež vkládali naději na získání svobody a rovnosti ve spolupráci s Francouzi při světové válce, si museli svou definitivní svobodu v 50. a 60. letech vydobýt sami ve střetech válkách právě proti nim. ()

Tydyt007 

všechny recenze uživatele

Film silně připomínající Bratrstvo neohrožených, Zachraňte vojína Ryana a Přežili jsme Ardeny.. Ze začátku zdlouhavé, ač bojová scéna na konci aspon trochu zvedla hodnocení...A malý dodatek k technice. Měli tam jezdit auta z druhé světové války, ale nějak to popletli a jezdily tam auta z koreje a vietnamu..:-) ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

  • Film byl natočen dle skutečných válečných událostí 2. světové války z let 1944 až 1945 a autentických vzpomínek severoafrických domorodých vojáků. (Lynette)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

18.01.2007

Americká filmová akademie už oznámila užší výběr pro nominace na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Z šedesáti tří filmů vybrala devět titulů, které se ještě poperou o místo v nominační… (více)

Reklama

Reklama