Reklama

Reklama

Sredni Vaštar

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1981, 8 min

Obsahy(1)

Žák A. Hoffmeistera Petr Poš absolvoval v roce 1968 ploškovým filmem Jednoslabičný příběh. Jako první objevil pro animovaný film svět humoru a fantazie Jana Wericha. Velmi osobitě pojednal tragigroteskní příběh Sredni Vaštar (1981, režie V. Bedřich), v němž se plně uplatnila schopnost jeho kresby zdůraznit absurditu citových deformací, krutosti a hlouposti. Jde o filmový přepis povídky anglického spisovatele H. H. Munro Sakiho o chlapci, jemuž chybí citové rodinné pouto, protože žije v ovzduší plném nepochopení. V obraně před nenáviděnou pěstounkou se utíká do světa mystiky a snů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Povedená adptace Sakiho povídky z mé oblíbené knihy Léčba neklidem.                                                                                   Saki vlastním jménem Hector Hugh Munro (18. prosince 1870 Akyab, Barma – 14. listopadu 1916, Beaumont-Hamel, Francie) hudba: Ivana Loudová, scénář a režie Václav Bedřich, výtvarník: Petr Roš ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Sakiho povídky zbožňuju měrou nezměrnou už od dob, co jsem je jako malej neustále obtáčel na kazetě načtené Rudolfem Pellarem (jedna povídka zde). A tahle animovaná verze je výborná, ale do absolutnosti ji přeci jen něco schází, Munzar zvládá svůj hlasový part s přehledem, ale výtvarno a animace nedokázala adekvátně zachytit potřebnou atmosféru zmagoření za asistence vysokého IQ a jemného mrazení v zádech, kdy jsou povídky stejně tak gentlemansky uhlazené jako i pod vlivem podivných experimentálních opiátů. Ono prostě nejde animovat a kreslit tenhle tísnivý skoro-horor stejně, jako mnohé pohády. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Saki ve svých povídkách často konfrontuje svět dospělých se světem dětí, s kterým nepokrytě sympatizuje, ale většinou jsou to povídky veselé či ironické. Tato však svým dějem je i na malém prostoru dramatem. Převedení do filmu je velmi dobré, hudba i páně Munzarův hlas silně podtrhují ten dramatický ráz. Kdysi v mládí na mne ta povídka zapůsobila tak, že si dodnes pamatuji tu Konradinovu barbarskou modlitbu: Sredni Vaštar se dal na pochod, / měl rudé myšlenky a běloskvoucí zuby. / Nepřátelé prosili o smilování, / ale on jim nesl smrt. / Nádherný Sredni Vaštar. Ve filmu je užitý nějaký jiný překlad, který však této údernosti nedosahuje ()

Reklama

Reklama