Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární portrét představuje českého všeuměla, k němuž se sláva a uznání nemilosrdně obracely zády. A stejně tak i čas, kvůli němuž by zůstal mnohonásobný průkopník navždy zapomenut – nebýt pánů Smoljaka, Svěráka a jejich přátel, kteří od šedesátých let seznamují veřejnost s jeho neuvěřitelným odkazem. Oba pánové jsou průvodci i tohoto dokumentu, který vznikl pro anketu Největší Čech, do níž diváci nečekaně posílali hlasy i této postavě. Provázejí zajímavostmi z jejího „života“ a nečekanými otisky v různorodých oborech, které nebyly ušetřeny jejího zájmu. O nových a méně neznámých souvislostech v dokumentárním pořadu hovoří odborníci na slovo vzatí, mj. prof. PhDr. František Dvořák, prof. MUDR. Pavel Pafko, Karel Čáslavský, RNDr. Jiří Grygar a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Kouzlo Járy Cimrmana nejspíš tkví v divadelních hrách, jejiž součástí jsou ony semináře. V televizních dokumentech to lehce pokulhává a stává se něčím nepříliš zábavným, takovým plytkým a prostě televizním. Na druhou stranu i to může být i tak trochu objevným, neboť nám zde bylo odhaleno několik dalších fantastických vynálezů, tohoto nedoceněného Českého génia. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Hej, jako klobouk dolů před všemi osobnostmi a odborníky, hovořícími v tomhle dokumentu! Já bych nedokázala zachovat vážnou tvář ani po stopadesáté klapce! "Mohu zcela zodpovědně říct, že jde o Cimrmanův rehabilitační přístroj, který se užíval k přípravě pacientů k operaci" nebo "Jára Cimrman je doslova uložen k ledu" ... no a už se zase směju ... Na anketu si vzpomínám, sama jsem v ní hlasovala a zodpovědně jsem volila našeho skutečně Největšího Čecha a nedoceněného vynálezce, vědce, meteorologa, kočovného dentistu, skladatele, cestovatele, dobrodruha, dramatika, učitele, filozofa a průkopníka slepých uliček! ♥ ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Aniž bychom to tušili, Cimrman zasáhl i do filmu... kdyby tak jen Kříženecký trochu pootočil kameru... Jára Cimrman obdržel v anketě Nejvetší Čech suverénně nejvíce hlasů. Soutěžit však mohly pouze reálné (řekněme spíše historicky doložené) osobnosti, takže si veliký myslitel vysloužil pouze tento půlhodinový dokument... ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Je smutné, že v Čechách si hrdinů a osobností jako Je Jára C. více všímáme a oceňujeme je, až už nejsou mezi námi. ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

Málem jsem spadla ze židle, když o Cimrmanovi s láskou pamětnicky pohovořil i otec spolužačky mé dcery pan Ibrahim Diop ze Senegalu... - teď už věřím, že Jára opravdu žil! ()

otík 

všechny recenze uživatele

Ačkoli mám Cimrmana rád, tohle vůbec nezaujalo. Po pár minutách pozornost opadla a pak už jsem moc nevnímal. Aspoň trochu mě probrali zajímavé osobnosti, které promluvili o Cimrmanově vlivu na daný obor (Pafko, Grygar, Dvořák, Čáslavský), pak jsme ale zase upadl do letargie. Hudba: Václav Fiala ()

sator 

všechny recenze uživatele

😀 V reklamě na vany jsem identifikoval, Čepka, Nálepkovou, Srstku a snad Kašpara...  Ulic pojmenovaných po tomto geniu je v české republice k roku 2023 pět- v Lysé nad Labem, Chlebech, Tuklatech,v Kunicích a Unhošti. Existuje množství památních desek, pomníků, stezek ale také rozhledna. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Něco navíc z výstavy na Petříně plus různé expertízy vědeckých expertů, ale taky hodně informací z klasických cimrmanovských seminářů. Celkově nám toho moc nového tento dokument nedá a co dá, není nějak zajímavé. Ale jako součást soutěže o Největšího Čecha chápu, že o něm museli udělat nějaký zkrácený přehled. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Životopis Járy Cimrmana, procházka jeho expozicí na Petříně a představení některých jeho méně známých vynálezů, příběhů a fotografií, na kterých je Mistr zachycen, v podání těch nejpovolanějších. Povinnost pro úplně všechny, toto je totiž taková všeobecně-kulturní znalost. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Pokud znáte cimrmanovské divadelní hry, viděli jste film Jára Cimrman, ležící, spící a navštívili géniovu výstavu na Petříně, tak vám tento dokument mnoho nového nepřinese. Nicméně není dlouhý, takže jednou se na něj podívat dá. ()

ex.it 

všechny recenze uživatele

Dokumenty k samotným hrám prostě patři. Moc ráda si tak ještě víc přiblížím našeho největšího génia. ()

FireTight 

všechny recenze uživatele

Teda řeknu vám, že kdyby podobný dokument viděl někdo, kdo o celé pravdě okolo Járy Cimrmana nemá ani tušení, celé by to sežral i s navijákem. Protože tenhle půlhodinový dokument působí tak neuvěřitelně realisticky a pravdivě, že by to snad na chvíli pomátlo i mě. Zajímalo by mě, kde všechny ty vynálezy a fotky vyhrabali... :D ()

Oonika 

všechny recenze uživatele

Méně nudný dokument, líbil se mi výběr jednotlivých etap a hodně mě pobavilo, kolik docentů, doktorů a další študovanejch lidí se nechalo namočit do téhle blbinky s Járou Cimrmanem a vzalo ho za českého génia. ()

Judy24 

všechny recenze uživatele

Jára Da Cimrman - to byla pane osobnost. A když si pustíte jen samotné hry, nikdy si tím nebudete moci být jistí. Naštěstí je tu doktor Emil Hedvábný, doktor Zdeněk Svěrák, profesor Ladislav Smoljak a další, aby vám pořádně ukázali proč. Ano. Jára Cimrman byl opravdu dobrý žákyně... ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jára Cimrman je prostě Jára Cimrman. Jen se bojím, co bude, až nebudeme mít nikoho ze stejnojmenného divadla. Na anketu Největší Čech si pamatuji a též na to, jak lidé spontánně posílali hlasy tomuto velikánovi. Tím zaskočili úplně všechny a všelidová tvořivost zase jednou dostala nový rozměr. Kromě toho, že tvůrci použili ukázky z filmu o Járovi, tak se mi líbilo, že nezapomněli být inovativní. Zapojili množství osobností, které promluvili o tomto všeumělovi a navíc vzpomenuli, že to byl právě Jára, kdo vymyslel anketu Největší Čech. ()

Ludva 

všechny recenze uživatele

[2019-11-11] * Většinou materiál recyklovaný z jiných cimrmanovin. Nových věcí pomálu, a vtipných ještě méně. Bohužel. ()

Reklama

Reklama