Reklama

Reklama

Wangui namja

  • Jižní Korea 왕의 남자 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Druhý divácky nejúspěšnější jihokorejský film všech dob představuje mezi tituly přední pětice žebříčku domácí návštěvnosti výstřední unikát. Nejedná se totiž o vysokorozpočtový blockbuster, ani o dílo rozvádějící populární téma vztahu Severu a Jihu. Snímek naopak náleží mezi středně nákladné produkce a je vystavěn jako komorní drama s hrstkou postav a homosexuálním podtextem. Děj se odehrává na začátku 16. století během posledních let vlády krále Yeonsana považovaného historiky za krutovládce, ale také interpretovaného jako tragická osoba s oidipovským komplexem. Na jeho dvůr se dostane dvojice kejklířů a šašků, kteří svými posměšnými vystoupeními vynáší před králův zrak špatnosti a intriky dvorských úředníků. Neschopnost jasně vidět a nutnost interpretace předváděného dění se odráží i ve vyprávění filmu, které nikdy doslovně nekonstatuje povahu vztahů mezi jednotlivými postavami. [Filmasia 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (36)

Dont 

všechny recenze uživatele

Tragikomedie v opačném pořadí než bylo toto slovo složeno, nejdříve je to povedená komedie a na závěr tragédie se vším, co k tomu patří. Mezitím trochu nuda, ale s ohledem na vyhrocený finiš a vtipně necudné divadelní představení v úvodu to na čtyři hvězdy vyjde. Jen je škoda, že nepředvedli pořádnou parodii těch ministrů, zasloužili by si to. Homosexuální tematika je zde ztvárněna vkusně a především Jun-gi Lee zaslouží uznání za předvedený výkon. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Překvapení první - ta krásná holka na začátku promluvila a já zjistila, že je to ještě hezčí kluk (jde o moje první, nikoliv poslední setkání s Lee Joon-gim). Překvapení druhé - skvělá "dobová" vystoupení hlavních hrdinů a vlastně celková atmosféra. Překvapení třetí - vtipné narážky a humorná stránka filmu vůbec. Překvapení čtvrté - králův šílený výraz střídaný neskutečně bezelstným a dětským úsměvem. Překvapení páté - závěr filmu. Podtrženo sečteno podívaná, která ani na minutu nenudí a rozhodně jsem ji neviděla naposledy. Už teď vím, že najdu něco, co mi při prvním zkouknutí uteklo. ()

Reklama

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je krásný svým ojedinělým příběhem, atmosférou a skvělými herci (především U-seong Gam a Jun-gi Lee). S většinou z nich jsem se sice již setkala, ale tady byly jejich výkony vůbec nejlepší. Nemůžu říct, že bych úplně chápala jednání všech postav, ale asi stačí, že jsem dostatečně pochopila smysl filmu. Nad kousky kejklířů jsem žasla. 4,5* ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavé drama ukazující zkaženost dvora a vyšinutost jednoho panovníka, dobře se na to dívá, výprava je vynikající, stejně jako kostými. Příběh hlavní dvojice je podán velmi pěkně a dojemně, aniž by se tlačilo moc na pilu emocí nebo se zneužívalo menšinové tématiky příliš okatě, vše je v náznácích. Je jasné že nastanou dramatické a tragické okamžiky. Svět kejklířů je magicky přitažlivý a některým jejich kouskům jsem vážně tleskal. Jestli se chcete podívat jak to vypadalo na dvoře ve středověké Koreji, máte možnost. Nejlepší roli dle mého odvedl U-seong Gam. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Unikátní film, který je po prvním shlédnutí těžké žánrově zařadit, popsat, ohodnotit. Kostýmové drama ze začátku šestnáctého století vypráví o dvojici potulných herců, kteří se dostanou do Soulu a díky zesměšňování panovníka se dostanou před krále, před kterým musí hrát hry, ve kterých jde doslova o život. Jejich i ostatních. Téma je samo o sobě unikátní, dějové zvraty a herecké výkony působivé. Místy víc divadelní herectví, než filmové. Atmosféra, kterou nedovedu popsat. K tomu všemu je Král a klaun silný pocitový film (přestože se jedná o vztahy mezi muži s homosexuálním nádechem). Zajímavé. Nevybavuji si, že bych kdy viděl něco podobného. A nemohu dát jinak, než maximální hodnocení. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (2)

  • I díky velkému komerčnímu úspěchu filmového snímku, se z tehdy naprosto neznámého herce Jong-ki Lee (Gong-gil) stala populární osobnost nejenom filmového a televizního světa, ale také hudebního a módního. (Conspi)
  • Snímek je filmovou adaptací jihokorejské divadelní hry divadelního režiséra Tae-woong Kim, "Yi". Ta pojednává o desátém panovníkovi korejské říše, tehdy známé pod jménem Čoson (1392 - 1910), králi Yeonsangunovi a jeho posměšnému dvorními klaunovi. Divadelní hra naopak čerpá z úryvků dochovaných análů vladařské dynastie Čoson, "Annals Of The Joseon Dynasty". (Conspi)

Související novinky

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama