Reklama

Reklama

Černý štír

  • Čína Jie jen (více)
všechny plakáty
Trailer

Příběh historického velkofilmu se odehrává v 10. století na císařském dvoře, kdy je Čína zmítána nepokoji a chaosem. Ve středu děje stojí korunní princ Wu Luan, který se bezmezně zamiluje do mladé dívky Wan. Plány mu však zkříží vlastní otec, když si ji sám vezme za ženu. Wu Luan odchází do exilu, kde ho časem dostihne zpráva o císařově zavraždění. Princ je novým panovníkem poslán do vzdálené země a trýzněn nemožností naplnit svou životní lásku. Zrazen a vyčerpán vyzývá vládce k závěrečnému souboji, který navždy rozhodne o osudu císařské rodiny. Snímek plný soubojů, intrik a velkolepých scén se může honosit také unikátní filmovou kulisou – královským palácem, který je s rozměry 180 x 60 metrů největší filmovou stavbou v Číně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (45)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Viac kostýmová dráma na motívy Hamletovej hry "The Night Banquet" ako wuxia, viac konverzačných sekvencií ako oku lahodiacich súbojov a farebná vizuálna komornosť, čím vo výsledku smerom ku mne viac nenaplnených ambícií. Výborná úvodná bojová sekvencia (z celkových troch počas filmu), ktorá do baletnej choreografie súbojov sa nebojí vkladať početné kropaje krvi. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Ano, více shakespearovská tragédie, než wuxia. To by ani tak nevadilo, pokud by se The Banquet v druhé polovině nepřetavil v uzívanou vznešenou podívanou, která téměř nevytáhne paty z císařského paláce. Pletichařit se v něm může o stošest, leč ten patřičně dramatický a tragický náboj z toho není vykřesán. Wuxia souboje skutečně potěší oko estéta, ale vzhledem k více než dvouhodinové stopáži je jich žalostně málo. Zajímavých okamžiků automaticky očekávaných od historického snímku (třeba poprava ubitím holemi) bohužel také. Někdo může namítnout, že má The Banquet smůlu na brilantní čínské předchůdce od Leeho a Yimoua, jež determinují míru diváckých očekávání od dalších čínských výpravných podívaných, leč to není pro roztahaný kostýmní film, jenž byl nepochopitelně nominován za Hong Kong do boje o Oscara, dostatečnou omluvou. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Hrozně sem se nudil, přitom souboje jsou velice pěkně udělaný a i vizuálně to působí dobře, ale jelikož se celej příběh neustále točí kolem Ziyi Zhang a intrik a neni moc co zajímavýho sledovat a čeho se v příběhu chytit, tak to za ty víc než 2 hodiny dokáže celkem silně otrávit ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to mierne nadpriemerný historický film. Má celkom dobrý príbeh o princovi, ktorý bol zamilovaný a jeho láska mu city opätovala, ale jeho otec si ju vzal za manželku a on odišiel preč. O pár rokov je jeho otec zavraždený vlastným bratom, ktorý sa teda stáva vládcom a chce dať zabiť princa, ale vďaka nej to prežije, pretože nový vládca ju miluje a chce si ju vziať za ženu. Princ sa nasťahuje do paláca a tak všetci žijú spolu v paláci, kde si nikto nemôže byť istý životom a každý ma svoje vlastné ciele. Spracovanie nie je úplne zlé, ale aj tak ma sklamalo. Tvorcovia mali viditeľne veľké ambície natočiť perfektný historický film, ale nanešťastie im to až tak dobre nevyšlo. Problém ani tak nie je v jednotlivých scénach, v celom filme sa nenájde ani jediná situácia, ktorá by sama o sebe bola zlá, ale vo filme ako celku, spolu to až tak dobre nedrží, navyše tempo je až príliš pomalé, takže to nedokáže strhnúť, ani jednotlivé postavy nie sú až tak dobre podané, takže som si k nim ani nevytvoril nejaký vzťah, či už kladný alebo záporný a tak aj keď sa na to po celý čas dobre pozerá a dokonca som sa ani napriek dĺžke nenudil, v konečnom dôsledku mi bolo jedno, ako to celé dopadne a ktoré postavy prežijú a ktoré nie. Akcie je tu veľmi málo, ale aspoň tá je kvalitná. Je tu len jedna väčšia akčná sekvencia a pár menších, síce v žiadnom ohľade nedosahujú úroveň akcie z takých klenotov ako Tiger a drak alebo Hrdina, ktorým sa to trochu snaží podobať, ale aj tak sa mi páčia, či už po vizuálnej, ale aj obsahovej stránke, odohrávajú sa v skvelo zvolených prostrediach a navyše je aj dosť krvavá. Herecké obsadenie je výborné, Ziyi Zhang v úlohe cisárovnej, Daniel Wu ako princ, dobrou voľbou je aj You Ge v úlohe cisára, ale ako som spomínal, potenciál ich postáv sa nevyužil úplne ideálne a tak som si k nim nedokázal vytvoriť potrebný vzťah. Prekvapujúco najlepšie dopadla Xun Zhou, ktorá síce nemá moc priestoru, ale jej postava a aj výkon ma bavili. Réžia a technická stránka pôsobia dosť rozporuplne, na jednej strane vizuál je skutočne pôsobivý a páči sa mi aj výber interiérov a exteriérov, ale ako celok to až tak dobre nefunguje. Škoda, je to dobrý film, ale z čínskej produkcie vyšlo množstvo omnoho kvalitnejších predstaviteľov tohto žánru. Objektívna kvalita filmu- 60%, film sa páči mne na 63%. ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Na počátku byly tři, za obsazení, za žánr, za všechno. Ale pak jsem to viděl celé. No byla tu značná inspirace Shakespearem, byly tu jakési klišoidní elementy, ale bože, já se nudil. Ani jeden z mých nej - herců nezachránil film od toho, aby se nesnažil působit přestylizovaně a aby se v pokusu o formu neobětoval děj. Neusnul jsem, ale jen proto, že jsem při sledování myslel na něco úplně jiného. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Hamlet coby silně teatrální wuxia vůbec není špatný nápad. Uznávám, že Banquet možná mírně nadhodnocuji, nicméně vzdor pomalému tempu a jisté roztahanosti mne nenudil ani neštval a některé ňuňu scény vyloženě nadchly - například poprava jako balet je veliké JAWOHL. Visuální orgie nejsou natolik spektakulární jako např. v Kletbě zlatého květu, leč i tak film oko těší téměř v každé scéně - nazvala bych jeho styl "uměřená přepíčenost" a docela mi sedla. Děj je klasická tragedie ústící v závěrečné vymření všech hlavních postav a díky silně divadelní stylisaci mne ani občasné podivnosti nepřinutily rozčileně kousat monitor. A Zhang Ziyi tu opravdu září. [3,5* - za pár rozkošných vychytávek zaokrouhleno nahoru] ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Ne že bych nebyl uchvácen akční stránkou, hudbou, nebo výkonem Zhang Ziyi v roli rafinované císařovny, jenže něco mi tam chybělo čím by mě to strhlo jako Prokletí zlatého květu. Bylo to občas moc rozvláčné a nepochopitlené jednání postav, nešlo o to, že to bylo předvídatelné, spíše, že mě to někdy vyloženě nebavilo sledovat. Přesto je to zajímavý film a hlavně skvělý výko Zhang Ziyi, která má neobvyklou roli, už jen kvůli ní to stojí za to vidět. ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Shakespeare si s Dálným východem rozumí (heslo 'everybody dies') a Ye yan to ilustruje celkem příkladně. Mám cukání jít s hodnocením výš, protože tempo, (audio)vizuál a občasná divadelní stylizace mi velice sedly a (buďme ještě chvíli povrchní) Wu a Huang jsou prostě liang wei shuaige a je radost se na ně dívat. Jenže film, který je natolik o postavách a motivacích a natolik konverzační, by si zasloužil poněkud výraznější herecké výkony (nikdo tu nehraje špatně, ale nikdo taky nepředvedl nic, z čeho bych byla nějak extra paf). Ye yan je navíc zbytečně krotký, kompromisní film, který všechno dělá tak nějak akurátně a v žádném ohledu nejede na "plný koule". Takový hezčí Hollywood - nic míň, ale taky nic víc. Škoda. (Nejlepším čínským Hamletem pro mě i nadále zůstává ten divadelní, v podání shnaghaiského operního ansámblu.) ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Já myslím, že se toto převedení Shakespearovského dramatu na půdu starověké císařské Číny hodně povedlo. Příběh sám o sobě mohl být trochu akčnější, hlavně první půlka byla místy trochu rozvleklá a nechybělo několik celkem zbytečných dialogů, bez kterých by se to docela dobře obešlo, ale jinak si myslím, že se film hodně povedl. Obzvláště jsem si vychutnával souboje. Moc jich tam nebylo, ale létající Číňani opět nezklamali. Krásné zpomalené a někdy opakované záběry, realisticky stříkající krev, která byla opravdu hodně zvýrazněná a perfektní choreografie činily ze soubojů krásnou podívanou. Ziyi Zhang tentokrát nehraje křehkou zamilovanou bojovnici, ale mile překvapujou rolí císařovny - křehké zamilované mrchy a intrikánky s nevinnou tváří. No a vyzuální dokonalost tohoto snímku, kostýmy, výprava a samozřejmě hudba byly stejně jako u dalších čínských filmů (Tygr a drak, Hrdina ...) rovněž dokonalé, takže až na ty výše zmiňované příběhové vady na kráse to byl krásný a strhující film. Dávám takové lepší čtyři hvězdičky. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Strihač mal zrejme voľno. Na vyše dvojhodinovej ploche sa odohráva jeden z najukecanejších wuxia snímokv, aké som mal možnosť vidieť s pár akčnými scénami, pričom ani tie akosi neperlia. Plusy za záver, ktorý ma ´´dostal´´ svojou nekompromisnosťou k väčšine hlavných postáv. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Komorná palácová dráma na pozadí mocenských bojov okorenená nejakým tým plagiátom. No pri hlbšom rozobratí zisťujeme, že celý snímok stojí a padá na kostýmoch a kde tu nejakej šermovačke. Čo v Kliatbe zlatého kvetu chýbalo, a to povestné šermovačky a ukážky bojového umenia, tak tu je to len na okraji záujmu celého filmu. A toto bol dôvod prečo som do filmu vôbec šiel. Lietanie je už tak trochu neodmysliteľnou a patetickou súčasťou čínskych legiend alebo historických filmov. Herectvo sa hodnotí dosť tažko, pretože dve hodiny kukať na palácové intrigy mi dalo samo o sebe kus zabrať a záver filmu som už prepočúval s filmom v lište. Podotýkam, že o zvrat ani vyvrcholenie som neprišiel. Z čínskej bohatej histórie sa natočilo aj omnoho kvalitnejších a pre bojového nadšenca kvalitnejších filmov. Fanúškovia telenovelovských zvratov a intríg pôjdu s hodnotením určite o kus vyššie. ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Překvapivě málo akční, ale přesto vizuálně a především příběhově poutavá podívaná obohacená o emotivní hudbu. Soubojů je poměrně málo, za to tragických motivů je tu dostatek. Nejde o podívanou ve stylu Hrdiny, ale spíše o drama, které občas nabídne dobře zvládnuté akční sekvence. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Historický veľkofilm, ktorý však plynie veľmi pozvolna a vyžíva sa skôr v romantických a intrigánskych prvkoch vnútri obrovského a temného paláca. Dve akčné scény v krásnych lokáciách a väčšinou "baletné" súboje so zbytočnými wuxia prvkami. Na obriu vyše dvojhodinovú stopáž to nemôže stačiť. Nábeh na mikrospánok je takmer zaručený. Aspoňže spracovanie je na vysokej úrovni, priam majestátne, hlavne kamera. Škoda, že nebola použitá viac v exteriéri. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Mám rád asijské, výpravné, historické filmy, ale tohle byla neskutečná, načančaná volovina. Ani jsem to nedokoukal, jak jsem se nudil a už teď nevím, o čem to vlastně bylo. ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

Nádherně natočený film s pěkným soundtrackem (zvláště skladba nazpívaná Zhang Jane je skvěla) a velice dobrým výkonem Zhang Zhi. Není to sice takové dílko (jakože vizuálně) jako filmy od Zhanga Yimoua, ale pořád je to velice dobrý film, který stojí za shlednutí. 80 % ()

Reklama

Reklama