Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Život na jedné typické americké veřejné střední škole plyne svým depresivním tempem a učitel tělocviku (Ryan Gosling, nominovaný na Zlatý glóbus a Oscara) vnímá svou práci jen jako způsob přežití. Vše se změní ve chvílí, když ho jedna ze studentek nachytá při užívání drog v prostorách školy. Od té chvíle najde často rozmrzelý učitel nový smysl své existence, se studentkou a talentovanou basketbalistkou se sblíží a snaží se ji ochránit před četnými nástrahami jejího okolí. Sám se pokouší nalézt dávnou ztracenou sebeúctu a dát do pořádku i svůj vlastní život. (FebioFest) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (182)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

V nočních hodinách se obvykle spí. Já si četl, respektive seděl na posteli s knížkou v ruce a přemýšlel nad něčím úplně jiným. Myslel jsem na ten moment, kdy došel Half Nelson do finále. Kdy na pohovce seděl učitel na scestí a jeho studentka. Pili limonádu a říkali si vtipy. Rozuměli si pohledy, ne slovy. On si léčil ego ve fetu, ona mu dokázala, že i učitel může dát svému žákovi něco jako jiný úhel pohledu. Navzájem si změnili životy. Byli kámoši, ale možná se i milovali, jeden o druhýho se starali. Ten film vypovídá o vztahu. Může mít učitel se svým studentem vztah? Máme kantora, který hulí, pranýřovat? Ano, drogy nejsou fér. Vůči všem, ale jsou to taky jenom lidé, ne? Ryan Gosling zahrál Dana jako zlomenýho chlapa, který má svou hlavu, ale miluje život. Zahrál ho tak, že jsem ve finále brečel. Half Nelson mi dal odpověď a zároveň mě nechal na pochybách, co bude, až nebude. Jsem za ten film vděčnej, stejně jako za svýho Dana, kterej mě změnil! 1OO% ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Tak asi stokrát ohraný námet už dá poriadnu fušku spracovať aspoň ako tak originálne, ale je vidieť, že to nie je nemožné. Každopádne sa však obávam, či náhodou film nie je k tématike užívania drog až príliš benevolentný, pretože na mňa tak rozhodne posobil. Nechcem moralizovať, ale v niektorých otázkach je nutné rešpektovať určité medze, inak by sa mohlo ľahko stať, že sa povodný zámer ( ak bol aj dobre mienený ) zvrhne práve kvoli interpretácii. Stavať sa zhovievavo k drogovej závislosti, je vždy dvojsečný meč. ()

Reklama

tormento 

všechny recenze uživatele

Fuu..tak toto som nečakal. To že je Gosling skvelý herec som vedel, ale vďaka tomuto snímku je u mňa jeden z najvýnimočnejších súčasne scény. To sa zhostil svojej postavy ma nechalo počas celého filmu v nemom úžase. Silný príbeh, ktorý je dosť reálny ešte viac umocnil zážitok. Scéna kde mu jeho žiačka donesie dávku je nezabudnuteľná...možno som ešte v opojení...u mňa 95% a Golslingov výkon na Oscara. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Po tomto filme sa Ryan Gosling definitívne a predpokladám že na dlhú dobu, dostal do mojej hereckej top 3. Tento chlapík dokáže byť civilný, presvedčivý a prirodzený. Svojej postave učiteľa bojujúcemu so svojimi slabosťami, sebou samým a svojou snahou niečo zmeniť dodal ďalší rozmer, kde každý pohľad a scéna majú svoj význam. ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Někdo učí, protože neumí, někdo proto, že chce něco změnit - aspoň jednoho žáka. Koho by napadlo, že to může bejt i naopak, že i žák může něco naučit svýho učitele. Je zvláštně uhrančivý a hlavně osvěžující sledovat tenhle totálně nestereotypní příběh o vztahu fetujícího učitele-filozofa a černošský studentky z ghetta, která kupodivu drogám ani zločinu neholduje. Gosling jako obvykle válí na celý kolo, Shareeka Epps se ale za svůj výkon taky nemusí stydět - klape jim to zatraceně dobře. K nevíře, že tohle vypotili Amíci... ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • Natáčanie snímky prebiehalo na viacerých miestach v New Yorku. (MikaelSVK)
  • Když jde Dan do Frankova domu, vezme si toulající kočku. Tato scéna byla Goslingova improvizace, ale jelikož Danova kočka umřela pár scén před touto, filmaři mysleli, že je to perfektní záběr, a tak se objevil v konečné verzi. (CliffLee)
  • V Gowanus, Brooklyn si zahráli Shareeka Epps jako Drey a Karen Chilton jako její matka. Stejné role si poté zopakovali i v tomto filmu. (CliffLee)

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama