Reklama

Reklama

Černá kniha

  • Nizozemsko Zwartboek (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Píše se rok 1944 a mladá židovská dívka Rachel se schovává na holandském venkově ve starém statku u sedláka. Jednoho dne nad statkem prolétne spojenecký bombardér, a protože je pronásledován německým stíhačem, odhodí svůj náklad – bomby. Statek je zasažen a skončí v plamenech. Rachel, která byla v té době u blízkého vodního kanálu, se zachrání. Mladík, který byl v tu chvíli s ní, ji ukryje v otcově skleníku. Úkryt se však ukáže nebezpečným. V noci se totiž ve skleníku objeví cizí muž a Rachel a mladíka varuje, že Němci o nich vědí a že si pro ně brzy přijdou. Rachel muže požádá o pomoc. Van Gein, jak se má muž jmenovat, slíbí pomoc. Tvrdí o sobě, že je členem hnutí odporu. Vskutku se díky němu Rachel setkává se zbytkem své rodiny a všichni mají za pomoci Van Geina přejít ještě s dalšími Židy, které Gein zkontaktoval, frontu do bezpečí. Cesta však skončí tragicky. Loď, na které Židi cestují, je přepadena esesáky a Židi jsou vystříleni. Rachel se však podaří včas skočit do vody, a tak uniknout smrti. Dívka je zachráněna příslušníky skupiny odporu, a protože nemá co ztratit a chce pomstít své blízké, sama se do odbojové činnosti zapojuje. Jednoho dne se při transportu zbraní seznámí s německým důstojníkem Ludwigem Müntzem, který na holandském území řídí zpravodajskou činnost. Jejího seznámení velmi brzy využije šéf její odbojové skupiny, Kuipers, který potřebuje získávat informace přímo z německého velení, a ve chvíli, kdy mu Němci zatknou i jeho syna Tima, má největší zájem na tom, aby mu Rachel, která teď vystupuje jako Ellis de Vriesová, tyto informace dodávala. Ellis tedy opět Müntzeho vyhledá a stane se jeho milenkou. Inteligentní Müntze však brzy přijde na to, že dívka je Židovka a že donáší hnutí odporu. Sám Müntze se však do Ellis zamiloval, a tak ji neprozradí. Dokonce dá na její vysvětlení a pokusí se nahlásit svému nadřízenému, generálu Käutnerovi, vraha Ellisiných rodičů, důstojníka Frankena. Ten se však z obvinění z okrádání německé říše (kradl pro sebe zlato zavražděných Židů) vykroutí a sám obviní Müntzeho z vyjednávání s hnutím odporu. Generál Käutner nařizuje Müntzeho popravu. Ellis také neunikne zatčení. Franken zjistil, že mu Ellis nainstalovala do kanceláře odposlouchávací zařízení. Franken jde však ještě dál. Právě díky odposlouchávacímu zařízení sehraje s Ellis v kanceláři malou scénku, na jejímž základě odbojáři dojdou k přesvědčení, že to byla právě Ellis, jež je zradila a je za neúspěchem akce, kterou zorganizovali na osvobození Tima a jiných vězněných odbojářů. Zdá se, že když Ellis nezastřelí Němci, zastřelí ji zrazení odbojáři... (TV Prima)

(více)

Recenze (592)

petka114 

všechny recenze uživatele

Verhoeven si sice představuje válku jako ten pověstný Hurvínek (romantické kempování na romantickém místě bylo už i na mě moc), ale zas proč ne, když film jako celek skvěle funguje? Přes hrozivou délku mě film bavil až do posledního záběru a dokonce jsem se i zdržela svého ohavného zlozvyku filmy posunovat, když se tam (dle mého názoru) nic moc neděje.:-)) Vím, že ted budu pro všechny fanoušky Tarantina za svůj kacířský názor mrtvá, ale mě to svou jinakostí připomínalo Hanební pancharty. A stejně jako při nich jsem se bavila. ()

Bgraphy 

všechny recenze uživatele

S realitou nemá nic společného. Celé to působí smyšleně a velmi lacině. Příběh ve srovnání s událostmi, které v té době byly, srandovní. Nesmyslně důležitý notýsek, ve kterém to všechno je....náhodou odhalí celou pravdu?! Nikdo ničemu nevěří ale notýsek má pravdu.... Nesmyslné, zkratovité, neustálé střídání kladných hrdinů v záporné a naopak. Film ale neurazí, hlavní postava je sympatická a dobře hraje, občas i scéna, která zaujme - 2-3x takový ale opravdu krátký okamžik, jako když na hezoučkou slečnu vylejí kýble hoven... Napětí určitě dobře zinscenované, bylo, ale srovnatelné jako s posledním akčním hrdinou. Tato tématika by měla být zpracována seriózně, ne takováto komedie. Jednu hvězdičku za ta hovna a napětí a jednu za herecký projev hlavní hrdinky. Zbytečně zdlouhavé a příliš líbivě podané, stupidní dialogy. ()

DavidWebb 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo chytľavý, slušne natočený a hlavne dobre zahraný filmík z 2. svetovej vojny. Že si s tým dal režisérsku prácu Paul Verhoeven som zistil až po dopozeraní, a ani žiadne iné podrobnosti o snímku som nevedel. Nikdy by som nepovedal, že ma vojnová dráma/triler tak zaujme a nebude mi vadiť ani 145 min. dĺžka. Ale asi poznám dva hlavné faktory, ktoré to spôsobili: 1. Carice van Houten - pre mňa neznáma, talentovaná herečka, ktorá jednoznačne ťahá celý film, je naozaj pekná, sympatická aj charizmatická a 2. Scenár. Chcem tým povedať, že je to dobre napísané a celý čas ma to udržiavalo v napätí tak, že sa mi nechcelo ísť ani vyšťať. Čo mi trochu "nevoňalo" je menej realistický skôr romanticky ladený štýl, akým to Verhoeven natočil. Samotný príbeh rozoberať nechcem, ja som to nezažil a vždy budú existovať dva/viaceré názory na to obdobie. Ale v každom prípade Rachel/Elis obdivujem za všetko čo urobila - musela urobiť a vydržať. Pretože z môjho pohľadu neurobila nič zlé, všetko to bola vlastne nutnosť, ak chcela prežiť. A film samotný takto núti aj divákov rozmýšľať nad tým, čo by urobili oni sami. Príjemne strávený čas, ktorý neľutujem. ()

sWONDER 

všechny recenze uživatele

Nie úplná, ale velká spokojnosť. Vynikajúco navodená atmosféra, neokukaní herci a neustále sa vyvíjajúci zaujímavý príbeh nesmierne pútal moju pozornosť po celú stopáž a ani na chvíločku nenudil. Napriek európskej produkcii pôsobí skôr ako hollywoodsky velkofilm. Možno by to mohlo byť viac dramatické a s normálnejším "ne hollywoodskym" záverom. Black Book sa však vryla hlboko do mojej pamäte aj vďaka skvostnej Carice van Houten. Aj keď s jemným prižmúrením očí, ale zaslúžených 85%. ()

Gertruda.W 

všechny recenze uživatele

Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina. Starší pokrevní bratr Hanebných panchartů. Luxusní. Jako Douglas to napsat nedovedu a naprosto s ním souhlasím. ()

1mArc0 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film! Retrospektívny pohľad na to, že sa dialo v Holandsku medzi 1944-45. Celkovo dej je vystavaný okolo Rachel, nechutné čím si žena musela prejsť, aby mohla prežiť (zrada, od tých ktorým verila, vražda vlastnej rodiny, byť poliala litrami exkrementov). Niektoré veci mi ešte stále nejdú do hlavy, možno ani vám, asi preto, že je to dobrý film. Ďalej, je úžasné ako sa židovka, dokázala dostať do centra Nacistov v Holandsku bez toho, aby spoznali, kto v skutočnosti je, šikovná Rachel. Kopa dejový zvratov, nenechá vás v tej hladine pokoja („vy si myslíte, že vás necháme tak! Ani náhodou!“), stále sa niečo deje, stále niečo číha, tak ako Nacisti na Rachel alebo členov odboru, celkovo ľudí vo filme, pri niektorých scénach, ani servítky nebudú stačiť. Po smrti rodiny, je Rachel rozhodnutá pre pomstu a nič ju nezastaví, aby tomu tak bolo, tak sa pridá k odboju. Tí čo boli v ňom, to musela byť skutočne odvaha ako hrom sa postaviť Nacistom za svoju slobodu, čierna kniha len na to poukazuje. K Carice - bol to pre ňu zlomový film, ako sa jej kariéra rozbehla po tomto filme a čo jej herecký výkon? Bez sympatie - bol fantastický. Skutočne, ak chcete vedieť, no lepšie aký živel je Carice ako herečka, zamierte rovno na Čiernu knihu! Herečka predviedla, aj svoj spevácky talent, podľa hudobného ucha, spieva nádherne. Okrem kvalitných scén si môžete užiť aj porciu kvalitnej hudby. Gerard Soeteman a Paul Verhoeven, patrí veľká pochvala, pretože hľadanie z historických záznamov a písať scenár 20 rokov to je fakt, obdivuhodné. Bolo vložených dostatočných počet peňazí, na nakrúcanie a stálo to za to a podarilo sa, dobre utratené peniažky. Keby bolo viacej filmov takéhoto spracovania, bol by filmový svet bohatší, to je len môj názor. Je to tak, keď máte rád film, je vám úplne jedno, kto čo o ňom napíše a nehovorte mi, že to tak nie je. Odporúčaný film s Carice van Houten 1/6. /90%/ ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Nepochopil som ako je možné, že sa toto vyšplhalo na 82%. Je to miestami vcelku nudné, ale to nie je hlavný problém filmu. Tým problémom je naivná stupidita v správaní postáv a dialógov. Myslím, že nepreženiem, keď to miestami prirovnám ku juhoamerickej telenovele. Tak závažná téma si zaslúži ďaleko viac. A Carice je krásna, mimochodom. Sklamanie vzhľadom na celkové hodnotenie. ()

Mijagi 

všechny recenze uživatele

Scénáři by určitě slušela větší syrovost, ponurost. Odboj během druhé světové války či holokaust určitě nebyly kovbojkou. Pokud se ale přes těch pár pasáží, kdy se tvůrci pohybují na hranici mezi seriózním a béčkovým žánrem, přenesete, budete spokojení. Dějově našlápnutý biják, který nenudí po celou dobu své dlouhé stopáže. Skvělá Carice van Houten v hlavní roli. ()

Shitonit 

všechny recenze uživatele

Šest hvězd. nebo sedum. Mé jinak drsně sevřené oko slzu upustilo. Válka je svině, osud si s námi umí nepěkně pohrávat, ale to co si prožila chudinka Rachel.. ještě ji tak vypálit hvězdu na čelo. Neskutečně procítěná záležitost, dokonale vykreslující tehdejší události. Při sledování tohoto skvostu mi nejednou přišlo na mysl..jak nesmyslný je to naše dnešní pachtění za ničím.. ()

Knor 

všechny recenze uživatele

Paul Verhoeven zpracoval příběh z druhé světové války po svém a mě se to líbilo. Je to fakt hodně zvláštně pojatý, většina filmu připomíná akční špionážní film, do kterého se přidává erotika a velmi černý hmor. Zajímavá kombinace, ale hlavní je, že to funguje. I přes dvouhodinovou stopáž to není nuda ani na chvíli, jsou tu zajímavý postavy a příběh je taky OK. Carice van Houten s přehledem vévodí celýmu filmu. A v neposlední řadě se musí pochválit i vizuál filmu. Mě se to líbilo, je to hodě neobvyklej pohled na 2 světovou. ()

MFloyd 

všechny recenze uživatele

Spíše zklamání i když dávám 4* a to bych viděl na slabší čtyřku. Film není až tak dramatem z 2.sv. války, jako spíše o dobrodružství jedné židovky v kulisách války. Na druhou stranu jsou zde záběry, které působí hodně naturalisticky a v podstatě z nich vyzařuje snaha ukázat, že ona to sranda opravdu nebyla. Příběh, ač jsem si ze začátku říkal, že bude spíše přímočařejší, tak má spoustu nečekaných zvratů, které jsou hlavním kladem filmu. Jenže ač jsou zde všelijaké zvraty, nevyzní tak silně, jak by se slušelo. Ve skutečnosti mě osudy většiny postav nijak nezasáhly a jen se odehrály. V půlce filmu přichází taková pomalejší, ne moc zajímavá část, která mě nedokázala pořádně vtáhnout a dokonce jsem si dal od filmu přestávku. Závěr není o moc rychlejší, ale dokáže vás udržet již zmíněnými zvraty, jenže to hold nestačí na dokonalý zážitek. Konec není dojemný, ani jinak naplňující, konec tu prostě je a vy odcházíte od filmu, jako kdybyste právě viděli jeden z mnoha lepších dobrodružných filmů, což ale ubližuje tématu druhé světové, protože máte pocit, že to zase tak moc hrozný nebylo. ()

Dzun 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale mně to připadalo přitažený za vlasy... Závěrečný honičky a zabíjení zaporných hrdinů (očividně si to Verhoeven "přivez" z Ameriky) v tomhle případě kazí pro mě dobře vylíčenou atmosféru, lidské osudy a chování z konce války. Ti z vás, kdo čekají kousek z Verhoevenovy erotiky, tenhle film rozhodně nezklame. P.S. jestli tenhle snímek má údajně být o mentalitě holanďanů, tak na českou povahu sedne zrovna tak:) ()

herrbierer 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je rozhodně jeden z těch výjimečných filmů, které jsem měl to štestí vidět. Můžu to doložit několika důkazy, např. že ho nemohu přirovnat k ničemu jinému, co jsem zatím viděl, anebo třeba že i přes jeho (relativně) dlouhou stopáž jsem si přál, aby ještě nekončil. Je to zvláštní, ale skutečně nemohu přesně vyjádřit, čím tento film vlastně je. Je to válečný film? Hm, tak trochu. Je to zběsilý akčně dobrodružný thriller? Určitě. Je to černohumorná satira? I toho by se tam trošku našlo. Co ale mohu bez problémů vyjádřit, je mé nadšení z tohoto snímku. Paul Verhoeven je vynikající filmař, tuto látku natočil tak, jak by to nedokázal nikdo jiný. Uplatňuje tu svoji zálibu v naturalistických záběrech, ale zároveň dokazuje, že je skvělý vypravěč. Herecké výkony jsou do posledního vynikající, samozřejmě se spociální pochvalou pro Carice van Houten, u které doufám, že o ní ještě uslyšíme. Stejně tak se moc těším na další Verhoevenův film. Jo a jen tak mimochodem, tohle je to nejlepší, co jsem od něj viděl. ()

Hank 

všechny recenze uživatele

Míru autenticity a historické pravdy nelze soudit, nicméně velmi civilní, bez zbytečného humbuku a velikášské rozpláclosti. Happy end...po 2h, křivd, zrady,zvrhlosti, krve a násilí nakonec vše dopadne dobře? Mělo by to tak být nebo ne? ()

Plastík 

všechny recenze uživatele

Velice krásný film. Moc se mi líbil, protože herecké výkony všech byly vcelku impozantní. Protředí Holandska bylo taky velice krásné a i rekvizity měli úroveň. Téma bylo taky originální na válečný film. ()

GianniP 

všechny recenze uživatele

Má to pomalý rozjezd, ale je to s postupujícím časem nápínavější a napínavější a hlavně mi už dlouho u žádného filmu nebyla tak sympatická hlavní hrdinka. Verhoeven má prostě čich na obsazování herců což potvrdil už mockrát a příběh se mu taky prostě povedl. ()

Související novinky

Verhoeven bortí koloniální nadvládu

Verhoeven bortí koloniální nadvládu

25.08.2010

Hollywood už o něj očividně nemá zájem. Paul Verhoeven proto natočí i další film doma v Holandsku, podle oblíbené domácí knihy a se scénáristickým krytím Gerarda Soetemana, který pro něj napsal i… (více)

Verhoeven opět erotický

Verhoeven opět erotický

11.09.2008

Po vstřícně přijatém válečném thrilleru Černá kniha, který Paul Verhoeven natočil doma v Holandsku, nastal čas vrátit se do Hollywoodu. Najít ten správný projekt však není vůbec jednoduché.… (více)

Verhoevenova aféra

Verhoevenova aféra

14.11.2007

Nečekejte žádná skandální odhalení. Holandský úchyl už dnes neplní stránky bulváru s takovou vervou jako kdysi, kdy se mluvilo třeba o nácviku erotických scén pro Total Recall v trojici s Arniem a… (více)

Zůstanu u fašistů

Zůstanu u fašistů

19.06.2007

...sténá blonďatá Holanďanka Carice van Houten, jíž dobová vizáž ve Verhoevenově Černé knize sedla tak výrazně, že se vrátí do časů 2. světové války i ve svém hollywoodském debutu. Ale kdo by si… (více)

Reklama

Reklama