Reklama

Reklama

V dějinách velkých útěků těžko naleznete příběh, který by se podobal osudu Dietera Denglera, jediného Američana, jenž dokázal uniknout ze zajateckého tábora uprostřed neprostupné laoské džungle. Příběh tohoto amerického vojáka se stal předlohou pro film Temný úsvit, který natočil režisér Werner Herzog. Dieter (Christian Bale) již od dětství snil o tom, že se stane pilotem. Přání létat v oblacích se mu splnilo, když se dostal k vojenskému letectvu. Ale na své úplně první přísně tajné misi nad územím Laosu je jeho letoun sestřelen a on se ocitá v pasti džungle daleko od své jednotky. Brzy je zajat nechvalně proslulými laoskými vojáky a odveden do zajateckého tábora, kde nalézá další dva americké vojáky, kteří jsou tam násilím drženi už dva roky. Dengler se však s pozicí zajatce nehodlá smířit a ihned plánuje útěk. Vůbec nemá tušení, kde se nalézá, ale jedno ví jistě: Boj o svůj život nevzdá lehce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (505)

tron 

všechny recenze uživatele

„Radšej budem mŕtvy vonku, než by som mal zhniť tu.“ V porovnaní s priemernou produkciou, akú bežne vídame v TV alebo kine, je to predsa len určite niekde úplne inde. Myslel som, že takéto filmy sa dnes už nerobia. To by ale nesmel stále žiť fantastický Werner Herzog. Keď som TEMNÝ ÚSVIT videl, spomenul som si na slávne vojnové/zajatecké/džungľové eposy z dávnych dôb, ako boli MOTÝLIK a MOST CEZ RIEKU KWAI. Bohužiaľ, Christian Bale nie je Guinness ani McQueen. Ďalej ma nezaujala dĺžka dvoch hodín, najmä v prvej polovici mi džungľa pripadala štúdiová (a zajatecká časť ma nebavila). Až v druhej polovici som si spomenul na Herzogov pradávny epos AGUIRRE, HNEV BOŽÍ. Ak neviete, čoho všetkého je Herzog schopný, asi vás TEMNÝ ÚSVIT strhne a opakujem, že sa to nepodobá na nič, čo dnes bežne vídame v kinách a vlastne sa dosť čudujem, že mu taký „nepáčivý“ film niekto vôbec schválil. Takže určite palec dole. Osobne ale viem, kto je Herzog a aké filmy vtedy robil. V TEMNOM ÚSVITE mi chýba jeho šialenstvo, teror a strach, ktorý šíril medzi namyslenými hercami a rozmaznaným štábom. Chýba mi to neuchopiteľné bláznovstvo, kedy nakrúcal v smrteľne nebezpečnom Peru a hercom, ktorí chceli uprostred nakrúcania odísť, sa vyhrážal zastrelením (legálne držanou pištoľou, ktorú mal so sebou). TO mi v TEMNOM ÚSVITE chýba. Kedysi by Kinského prinútil hada zjesť naozaj. Teraz Bale žuje gumovú atrapu (ešte tých červov mu verím, že TEORETICKY mohli byť skutoční, ale had nie, kdeže, ani omylom). Ale áno. Stále je to Herzog... Trocha. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Werner Herzog si odjakziva robi rad srandu z Ameriky, kritizuje ju velmi ironicky a drzo - vysmieva sa z Americkeho sna, niektorych americkych stereotypov a klise; lenze kdezto doteraz to robil "zvonku" (Stroszek), teraz to začal pekne zvnútra - v "ich" vlastnej produkcii a za americké peniaze (a s ich hviezdami); dokazuje to najnovšie skvelým Zlým polišom a pred nám to krásne (možno miestami až trochu drzo cynicky) ukázal v Rescue Dawn; Werner natočil film o vietname - veľkej (a večnej) téme američanov a amerických filmov; hlavný hrdina je krásny obraz hrdého "nového" Američana, ktorý svoj pas pokladá za svätú relikviu, Amerika mu dáva krídla - a svoj sen stať sa letcom nadobudol, keď počas druhej svetovej doma v nemecku americká stíhačka bombardovala ich dom; samozrejme, že to je aj film o nezlomnej vôli a viere - lenže dieter môže byť kladný hrdina len preto, že je naivný, "zaslepený" leskom a vďačný ako malé dieťa za možnosť lietať; Werner hlavne všetkým Stoneom a podobným ukazuje, že Nemec môže natočiť úplne skvelý film o Vietname - komorný, hodnotný a pravdivý; na záver len musím skonštatovať, že herecké výkony boli skvelé, hlavne zahn a davies ()

Reklama

kiddo 

všechny recenze uživatele

Hodnocení jde dolů v přímé závislosti na tom, jak moc vám připadá uhozené, že si Herzog přestrojený za U.S. armádu na konci filmu pozve hlavní postavu na pohovor a zeptá se jí, jak moc se ze svého příběhu poučila. Nehledě na to, že koncept „američtí hoši vítají ztraceného syna“ se do prozatím tak syrového snímku hodí asi jako rozkousnutý had do Baleovy huby. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Kvalitni film, ovsem s par pripominkama. nejprve bych rad pochvalil ciste a pekne odvypraveny pribeh, ktery sice sleduje klasicke postupy, ale presto se jeho provedeni neda temer nic vytknout. Libi se mi jak si Herzog vystaci s uplnym minimem a snazi se z nej vytezit maximum. Bohuzel porad trpim srovnanim s jeho spickou - Aguirrem, ktery je dosud jeho nejlepsim neprekonanym filmem. ___Libilo se mi take zvukove pojeti snimku, vetsina dialogu vedena septem, coz jen znasobuje pocit blizkeho nebezpeci a obcas i pekne zvukove vychytavky a napady. Stisnena atmosfera se Herzogovi podarila uspesne vytvorit, nicmene nejvetsi chybou bych asi pocital vedlejsi postavy spoluzajatcu, kteri se cely film poradne nevyvijeji... ____Vezeni tak dopadlo jako asi nejslabsi cast pribehu, protoze po chvili se zacnou motivy opakovat a nechaji vas v jakemsi rozpolozeni, ze se tam ti vezni vlastne az tak spatne nemaji, porad jen lezi, sedi, nebo jedi, ci se ojedinele prochazeji kolem:) ____Suma sumarum: Herzog si nevzal zadny nezdolny sousto, vzal si jednoduchy film, ktery je schopen pevne uchopit a az na par okamziku udrzet vysokou latku az do konce. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Naturalisticky podaný snímek, který ve vás nechá velký dojem. V zajateckém táboře vidíme krutost stráží a vůbec celkově příšerné životní podmínky. Jediný Bale si ve filmu udržuje osobitý nadhled a humor. Nicméně je to film, který si můžete pouštět víckrát a neztratí nic ze svého kouzla. Mistrovsky zvládnuté řemeslo. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (25)

  • Film je inspirován skutečnými událostmi v životě Dietera Denglera, narozeného 22.5.1938. Dengler byl skutečně sestřelen a držen v zajateckém táboře v Laosu. Odvážný útěk se mu povedl a byl zachráněn 23 dní poté. Zemřel 7.2.2001. (Rodriguez)
  • V zajateckom tábore bolo v skutočnosti držaných sedem zajatcov, pre lepšie prerozprávanie príbehu boli vo filme len šiesti zajatci. (ladko)

Související novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (více)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (více)

Reklama

Reklama