Reklama

Reklama

V dějinách velkých útěků těžko naleznete příběh, který by se podobal osudu Dietera Denglera, jediného Američana, jenž dokázal uniknout ze zajateckého tábora uprostřed neprostupné laoské džungle. Příběh tohoto amerického vojáka se stal předlohou pro film Temný úsvit, který natočil režisér Werner Herzog. Dieter (Christian Bale) již od dětství snil o tom, že se stane pilotem. Přání létat v oblacích se mu splnilo, když se dostal k vojenskému letectvu. Ale na své úplně první přísně tajné misi nad územím Laosu je jeho letoun sestřelen a on se ocitá v pasti džungle daleko od své jednotky. Brzy je zajat nechvalně proslulými laoskými vojáky a odveden do zajateckého tábora, kde nalézá další dva americké vojáky, kteří jsou tam násilím drženi už dva roky. Dengler se však s pozicí zajatce nehodlá smířit a ihned plánuje útěk. Vůbec nemá tušení, kde se nalézá, ale jedno ví jistě: Boj o svůj život nevzdá lehce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (505)

POMO 

všechny recenze uživatele

Americký DVD cover vyzerá ako akčné béčko so Snipesom alebo Seagalom. Diváci podobných vecí, ktorým nič nehovorí meno Werner Herzog a očakávajú akciu, budú sklamaní. Rescue Dawn je psychologický, produkčne minimalistický príbeh o vzťahoch v skupine ľudí, izolovaných uprostred džungle. O optimizme a nádeji na vyslobodenie. Hoci Herzog miestami koketuje s malickovskou poetikou súznenia človeka s prírodou, ostáva prekvapivo netemný a nebojí sa dať priestor jemnému humoru a hravosti. Výsledok je tak psychologicky vnímavé a skúmavé, nekonvenčne poňaté „good-feeling“ dobrodružstvo. Navyše výborne zahrané. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Christian Bale byl a je jediný důvod proč jsem se podíval na tento snímek. Na jednu stranu nacházím možná lítost nad tím k čemu se propůjčí, ale na druhou stranu nelze popřít kvality snímku, který pro něj asi měl citovou důležitost. Osobní příběh o muži, letci, který havaruje a přežije v nemilosrdném pralese je však jedním slovem nezáživný. Pokud vás nebaví neustále sledování putování a nebo sezení muže, který trpí, tak se budete opravdu nudit. Je to škoda, protože film je jinak hezky natočený a zahraný s přehledem. Opět se ukázala schopnost Christiana Balea obětovat se postavám. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Herzogov vstup do hollywoodskej produkcie sa vydaril na výbornú, možno by som povedal, že to dokonca s tým amerikanizmom trošku prepískol (hlavne v závere - absolútny súhlas s užívateľom Trellínom), ale to bude asi jediná vec, čo budem filmu vyčítať. Zajatecký príbeh v plnom zbroji, tragická dráma, drsné dobrodružstvo naprieč pralesom, tragické osudy zajatcov, neumierajúca nádej počas úteku za slobodou. Scenár podľa skutočnej udalosti je spísaný naozaj pútavo, dej plynie pomaly, scény sú točené s rozvahou, minimalisticky, no pôsobivo a prakticky stále sa niečo deje. Herzog ale vôbec netlačí pozornosť diváka tým, že by do filmu napchal nejaké prvoplánové mučiace scény, či brutálnu akciu. Nie radšej dej napchal množstvom skvelých hereckých výkonov, okrem právom ospevovaného Balea nemožno nespomenúť prekvapujúci výkon Stevea Zahna, doteraz známeho poväčšine len z béčkových komédií (ďalší seriózne hrajúci komik?) a určite aj Jeremyho Daviesa. Svoju réžiu drží Herzog pevne v rukách, všetko funguje ako má, len v tom spomínanom závere, akoby mu ju niekto vytrhol, poriadne ňou zatriasol a on už to jednoducho nestihol ustáť. Rád by som vedel, či ten záver tak vyzeral aj v skutočnosti. 90%. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Spíše drama ve válečném prostředí, kde Bale a další bojují o přežití v zajetí. Christiana jsem si jako herce oblíbil od filmu Mechanik, kde i v tomto filmu přistupoval k zobrazení postavy velmi pečlivě. Takže jeho výkon splnil má očekávání. Nejvíce mě ale dostalo, že většinou se ve filmu šeptá a to zdůraznilo na realičnosti chování postav v tomto prostředí. Zatímco v jiných filmech s válečnou tématikou se jen střílí a řve a o strach se stará stříkající krev z vyděšených vojáků. Tady je strach (i divákův) vybudován na možném prozrazení za pomocí nějakého hlasitého zvuku. Filmu dávám čtyři hvězdičky, protože mě mrzelo nedokončení příběhů vedlejších postav a občas zvláštní časová skladebnost. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Hodnocení jde dolů v přímé závislosti na tom, jak moc vám připadá uhozené, že si Herzog přestrojený za U.S. armádu na konci filmu pozve hlavní postavu na pohovor a zeptá se jí, jak moc se ze svého příběhu poučila. Nehledě na to, že koncept „američtí hoši vítají ztraceného syna“ se do prozatím tak syrového snímku hodí asi jako rozkousnutý had do Baleovy huby. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (25)

  • Keď Dietera (Christian Bale) ťahá mulica, na zemi je vidieť stopy po pneumatikách. Ide o stopy po aute, ku ktorému bolo pripevnené lano, vďaka ktorému herca ťahali po piesku. (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo v Thajsku od 22. augusta 2005 do 17. októbra 2005. (Arsenal83)

Související novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (více)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (více)

Reklama

Reklama