Reklama

Reklama

Atom věčnosti

  • USA The Atom of Eternity
všechny plakáty
Krátkometrážní / Romantický
Československo, 1934, 6 min

Scénář:

Vladimír Šmejkal (divadelní hra), Jaroslav Šmejkal (divadelní hra)

Obsahy(1)

V jednoduchých obrazech se rozvíjí milostný příběh muže a ženy. Muž ženu svádí a ona ho v okouzlení následuje. Oba si vytáhnou z vějíře karet srdcová esa. Mužská ruka pokládá sošku nahé ženy. Vlak vjíždí do tunelu a zase couvá, kola lokomotivy drtí věneček květin. Muž odchází, po ženině tváři stékají slzy. Osamělá žena jde s bubnem zavěšeným na rameni k řece a hledí do vodního víru. Ženská ruka pokrytá chaluhami a blátem symbolizuje tragický konec opuštěné ženy. (ČSFD)

(více)

Recenze (9)

Radko 

všechny recenze uživatele

Do tunela vchádza vlak, u nás je to dievča tak. Jasnými a zrozumiteľnými obrazovými symbolmi vyrozprávaný príbeh krátkeho májového vzplanutia, straty nevinnosti a smutného dôsledku. Názov filmu, jeho sebaoznačenie sa ako "fotogenická báseň bílých a černých vteřin" a použitie Epsteinho citátu odkazujú k avantgarde. No Atom věčnosti ostáva predovšetkým príjemnou obrazovou milostnou baladou. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

"Není příběhů, nejsou, než situace bez konce a bez počátku. Jean Epstein." Tak drásající obrazovou metaforu jsem neviděl snad nikde jinde. Tady by se měli všichni novodobí kameramani povinně inspirovat. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Takové malé české plivnutí do tváře světové avantgardy. Zaklínání se Epsteinem nepomůže, pokud si snímek vystačí s "erotizující" metaforickou invencí typu "záběr na prsa - záběr na kozy" a "vjezd vlaku do tunelu" coby symbolu penetrace. S ohledem na to, že ve stejné době tvoří Hackenschmied Bezúčelnou procházku a Vávra Světlo proniká tmou (společně pak třeba Listopad), nejde ani moc přimhouřit oči s ohledem na domácí kontext. ()

Karin.Kiss 

všechny recenze uživatele

Najzaujímavejší nie je samotný príbeh, ale aké zábery sú použité a aký význam nadobúdajú svojim spájaním. Krásne ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Jak by vypadala doslovná báseň a jak vypadá děvče, co chodí s bubnem? Tady je všechno a za 6 minut mě to pobavilo jako máloco. ()

Satine 

všechny recenze uživatele

Geniální. Vyděla jsem to bohužel jen jednou a dodnes odvyprávím celý film, záběr po záběru. :-) Teprve tady pochopíte co je to "mít buben", "přijít o věneček", či "koukat na kozy"... ()

Reklama

Reklama