Reklama

Reklama

Příběh vojáka

všechny plakáty
Krátkometrážní / Podobenství
Československo, 1934, 8 min

Obsahy(1)

Už v meziválečném období sílily i u nás avantgardní pokusy, zpravidla vznikající na ryze amatérské základně. Mezi přední takto zaměřené tvůrce patřil zejména Čeněk Zahradníček, proslavený i spoluprací s E.F.Burianem, pro něhož natáčel filmové vsuvky do divadelních představení. Němou kamerou natočený Příběh vojáka, jenž kombinuje živého herce s "hrou" předmětů, vypráví o mladém muži, jehož zastihne mobilizace. V bojích se však stává pouhou bezbrannou figurkou na válečné šachovnici. Jeho osud vyzníval jako výrazný protiválečný protest - a tento akcent si uchovává podnes. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Syrové podobenství se zcela konkretizovaným protiválečným charakterem. Na osobě mladého vojáka, který je násilně odtrhnut od domova a svobody se rozkrývá absurdita a chladnokrevná marnotratnost válečného bojiště. Metafory se šachovnicí a kuželkami, které se postupně proměňují v nekonečnou řadu hřbitovních křížů nemají v rámci hrané tvorby třicátých let obdoby. Uvážíme-li politickou situaci v Evropě, kdy v čele německého státu stanul nacistický diktátor Adolf Hitler, je evidentní, o jak mimořádně naléhavý apel se jednalo. Pozapomenutá činnost jednoho z nejvýznamnějších domácích avantgardistů Čeňka Zahradníčka (a potažmo i Vladimíra Šmejkala, který se Zahradníčkem spolupracoval ještě na Atomu věčnosti) by měla být v současnosti znovuobjevena a podrobně zdokumentována, protože bez něj (nich) by vývoj české kinematografie nebyl tak jednoduchý. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Metafory války spojené s postavou mladého muže, který je pouhou figurkou v celé mašinerii. S ohledem na čekou tvorbu se jedná o mimořádný počin, který na mě však neudělal výrazný dojem. ()

Reklama

Reklama