Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Advokát Losman a bankéř Hegner se spojili k velkému podvodu. Bankéř koupil naftová pole, o kterých dobře ví, že na nich žádná nafta není. Přesto vnutil akcie tohoto podniku mnoha lidem, které předtím spekulacemi pňpravil o peníze. Losman věřitele ubezpečuje, že je vše v pořádku, ačkoliv chystá s Hegnerem vyhlášení bankrotu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Detektivní veselohra takříkajíc přesně zapadající do dnešní doby. Bohužel. Posuďte sami..? . Tento film který i pří své umělecké nenáročnosti a naivitě měl však na svou dobu jednu dobrou myšlenku. Chtěl být mementem prostých lidí, kteří chtějí rychle zbohatnout. Chce varovat střádaly, kteří se chtějí přizbusobit finančním podnikatelům a spekulovat svými penězi, aniž znají džungli finančního světa... Jindřich Plachta jako solicitátor Kolčava předvedl opět bravurní výkon, ne sice hlavní ale byl opět vidět a svou takovou zadrhávající dikcí i gestikulací vytvořil určitě jeden ze svých nejzajímavějších hereckých tipů. Byl to takový vysoký, hubený človíček, mírné povahy ( ale když se rozzuřil, zatočí se rázem kolem něho celý svět), avšak velice přívětivý, klidně dobrotivý, a důvěřivý (ostatně jako většina dnešních starých lidí), který je zpočátku přesvědčen o poctivém podnikání svého šéfa Jaroslav Marvan ( JUDr. Losman), šéfa naftařské společnosti. Dokázal se za jeho ,,pravdu" snad i poprat s jinými solicitátory u soudu, kteří tvrdili, že jeho šéf je lump. Postupně však prohlédne a typickým způsobem ,,malého českého člověka" se dostane na kobylku. Posléze si všichni drobní akcionáři získají jeho zásluhou své peníze a podvodníci se záhy ocitnou na mizině. Zdařilé herecké výkony zejména tria Plachta, Marvan a Šlégl to byla asi jistota tohoto jinak, jak už jsem psal nepříliš umělecky náročného filmu. Marvan ze Šléglem se nám představily v trochu netypických rolích advokáta Losmana resp. bankéře Hegnera. Plachta stále stejný ale vždy jinak zajímavý a s něčím novým přicházející a nás všechny filmové staromilce stále něčím okouzlující. Film u kterého jsem se vyloženě bavil a po dlouhé době i od srdce zasmál. Plachta s puškou v hrozícím postoji hlídající peníze, nebo nemotorný a, neohrabaný a v krkolomném pádu padající na schodech v nějakém baru..? Tuším že ,,Hollywood" se jmenoval.? Škoda jen že tento film tolik často nedávají, naposledy jsem ho viděl snad někdy před čtyřmi lety. I tak slušný tehdejší průměr. 2,5/5*. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

"Dobrej chlap neuvažuje, ten jedná!" tvrdí solicitátor Kolčava, když prohlédne nepříliš čestný plán svého zaměstnavatele a začne konat. Kolčavův vychytralý protiúder přemístí finance z čerstvě vybudované černé díry do kapes věřitelů, kteří se již chystali zatopit s bezcennými akciemi. Je to roztomile naivní snímek z dávné doby, kdy slovo ČEST ještě nebylo zaměňováno s výrazem HLOUPOST. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Zdeněk (Gina) Hašler, syn slavného pražského písničkáře, herce a scénáristy, se po letech strávených ve střižně propracoval na samém úsvitu války k samostatné filmové režii. Stejnojmenná divadelní hra Karla Piskoře nabízela divákům vděčný a svým způsobem nadčasový příběh o velkých podvodech s akciemi falešných naftových pozemků. Důležitou oporu získal mladý ambiciózní režisér především ve zkušených a populárních hercích – Jaroslavu Marvanovi, Čeňku Šléglovi, Růženě Šlemrové a především v Jindřichu Plachtovi, který se s neodolatelnou bezbranností zhostil role trochu směšného solicitátora, brzy ovšem prohlédnuvšího nečisté obchody svých chlebodárců. Film mimo svou obvyklou komediální náplň předkládá také poměrně rafinovaný způsob, jak se vypořádat s korupcí a pochybnými bankovními transakcemi. Diváci i kritika byli Hašlerovým filmovým debutem příjemně překvapeni a mladý Gina se tak velice záhy ocitl na oběžné dráze pomyslného barrandovského Hollywoodu. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Pana Kolčavu bychom potřebovali jako prase drbání. Nasadila bych hned do více odvětví a začala bych vládou. Většina dnešních podnikatelů se patrně dívala na tento filmík a učila se u pánů Marvana a Šlégla, jak se správně tuneluje. Naivní možná, ale moc jsem se pobavila. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu dost netypické téma pro film. 1) 30letý filmový samouk herec a střihač Zdeněk Gina Hašler (syn Karla Hašlera) ve svém režijním debutu předvedl, že úsloví o zlatých českých ručičkách platí i o filmařích. Za pozornost stojí i jeho dobrodružný život - viz biografie zde na ČSFD._____ 2) Ovšem snímek sám nijak nevybočuje z protektorátních únikovek._____ 3) Dnešní doba plná nejrůznějších podrazů zdůraznila nadčasovost tehdejší výpovědi._____ 4) Něco jsem se přece jen dozvěděl. Tak nacvaknutou prachárnu jsem ještě nešimral. ()

balba 

všechny recenze uživatele

Solicitátor Kolčava překazí podvodnou transakci s akciemi falešné petrolejářské společnosti , na které se podílí i jeho zaměstnavatel Losman.Svůj režijní debut natočil Z.G.Hašler podle divadelní hry Karla Piskoře. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Genialni film. Nejzabavnejsi na nem (bohuzel) je, ze si ho muzete prevest do dnesni doby a se zdesenim zjistite, jak je trefny a nadcasovy! Pokud se ma zanrove jednat o komedii, tak pak velmi horkou, jako satira ovsem funguje dokonale. Vyborne hlasky a dialogy, kdyz k tomu prictu Marvana, Plachtu a Slemrovou ve svych typickych rolich (ja je proste miluji)... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Kvalitní obsazení ještě není zárukou dobrého filmu. Příběh o spravedlivém vytrestání padouchů je napsaný tak černobíle, jakoby ho točili po Vítězném únoru. Padouši jsou zlí a tupí, dobráci přiblblé naivky, ale pořád mají ještě dost intelektu na to, aby těm padouchům vyfoukli prachy. Všichni herci odvedli standardní výkon, výsledkem je velmi průměrný film (záměrně neříkám komedie) s dvěma až třemi dobrými vtipy, na pozadí nudy a počítání minut. Opravdu škoda, námět vůbec nebyl špatný, jen to zkrátka nevyšlo. 50% ()

sator 

všechny recenze uživatele

Mě to překvapilo a bavilo...Scéna vyhazování Černého Plachtou mě pobavilo...neskákejte mi do řeči... ()

Šuplík 

všechny recenze uživatele

Boženka Šustrová ako akcionárka na naftových poliach. A Šlégl s Marvanom ako gangstri, za ktorých by sa nemuseli hanbiť ani v Chicagu. Dokonalé. "On to zná, on to ví." ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

V bankovních a akciových záležitostech se nevyznám ani zbla, proto jsem se zpočátku trochu nudil, neboť jsem tápal, o čem je řeč. Jediné, co mi bylo jasné, že nafta není. Ale mistrovsky zahraný kousek pokladníka Kolčavy vše napravil a vpravil mě do děje ve správném okamžiku. Lumpové Losman a Hegner (kolik jich tam nahoře i dneska sedí) okradli domnělé akcionáře a v okamžiku, kdy se přichází na to, že existence ropných polí je podvod, chtějí se i fyzicky zmocnit peněz svých věřitelů. Boženka Šustrová nic moc, Struna nevýrazný, Šlégl klasický, ale Jindřich Plachta tentokrát v netypické roli, v níž přeswto dokázal vážný film oživit svým humorem, byl prosdtě hvězda. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

I já zde zbaběle přispěji čistým průměrem. Poselství snímku funguje i do dnešních dnů, varuje nás všechny, že je moudré předem dobře rozmyslet si kam investovat uspořené oběživo. Hlavní postavou, kterou je bezesporu Kolčava představuje hrdinu, který se nebojí vzepřít a nespravedlnost páchanou na sice naivním ale přeci jen hodným člověku nenechá bez povšimnutí a co více, dokonce zosnuje plán, která k vede k nápravě. Příběh je podán ze všech hledisek průměrně, zapadá skvěle do vytýčených žánrových škatulek, a končí předpokládaným happy endem a počínajícím milostným vztahem. Tehdejší divák z kina ve většině odcházel dozajista uspokojen. Po přeběhnutí několik desítek let, přesněji šest, se dnešnímu divaku jeví již spíše více naivně, což není dáno kvalitou filmu nýbrž dravostí naší doby. Přes to všechno mě snímek režiséra Hašlera dokázal na devadesát pět minut upoutat k obrazovce a pustit do své příběhové fantazie. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Solidní snímek, který není prvoplánově veselohrou, ale ukazuje nekalé praktiky různých advokátů a bankéřů. Pan Plachta zde opět ztvárnil roli plnou krásné hřejivé lidskosti, na to on měl patent. Od režiséra Hašlera, syna slavného písničkáře, jsem viděl tři filmy (což je více než půlka jeho díla) a všechny ode mě dostaly tři hvězdičky. Je zřejmé, že na esa typu Friče, Vávry či Čápa mu přece jen něco scházelo... ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Legrace to byla. Tedy ne že bych se plácal smíchy do stehen, ale dalo se na to dívat. Už jsem viděl horší filmy. ()

Reklama

Reklama