Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po sedmiletém, zdánlivě šťastném manželství odjíždí Američanka Betty Mahmoodyová se svým íránským mužem Sayyedem a jejich dcerkou Mahtob do manželovy vlasti. Návštěva se ale brzy mění ve vězení, neboť dosud západně orientovaný Sayyed se během pobytu mění ve fanatického fundamentalistu a nutí svou ženu a dceru, aby v Íránu zůstaly. Podaří se Betty nakonec s dcerou uprchnout, nebo budou doživotně odsouzeny k živoření?  Film byl natočen podle autobiografické literární předlohy Betty Mahmoody. (TV Prima)

(více)

Diskuze

rusty18

rusty18 (hodnocení, recenze)

Výborná,silná,smutná dráma...Toto treba povinne púštať každému slniečkárovi, liberálom a feministkám.. Najviac ma zaráža, keď sa moslimov silou mocou zastávajú najmä feministky, veď v ich krajine sú na úrovni kozy, smutné ..hlupane..A pre tých, čo trepú ,že je film nafukovaný a prehnaný ale filmy o holocauste sú vždy pravdivé, že??!

johny86

johny86 (hodnocení, recenze)

Film je z roku 1991, kdy západní svět ještě problematiku islámu neřešil, takže o nějaké protimuslimské propagandě nemůže být žádná řeč. Ať se to někomu líbí nebo ne, velké % žen ze západu popisuje ve vztahu s muslimy naprosto stejné problémy. Nejdříve jsou zahrnovány obří láskou, drahými dary, neskonalou péčí, ale jakmile se oficiálně vdají a nedej bože odjedou na Blízký východ, začne peklo, které dosud nezažily ani v nejhorším snu. Nestanou se jen manželkou, ale i majetkem bez jakýchkoli nároků. A jaká xenofobie, o které se zde zas někdo v komentářích zmiňuje? Jasně, film není pro dnešní dobu dostatečně politicky korektní, poukazuje na odlišnost kultur, takže je s podivem, že může být vůbec legálně vysílán a jeho tvůrci už nebyli dávno uvězněni mezi tvrdé neonacisty. Už je to trapné, ta dnešní autocenzura, politická korektnost a neustálé přivírání očí v souvislosti muslimskou otázkou..

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

K té skutečné události: Pravdivost toho románu/filmu byla mnohokrát závažně zpochybněna. viz. http://en.wikipedia.org/wiki/Not_Without_My_Daughter a http://en.wikipedia.org/wiki/Without_My_Daughter

A to ani nemluvím o tom, že film zcela nepokrytě podsouvá divákovi krutost a mysoginii jako zcela základní a neoddělitelné rysy celé íránské společnosti, přičemž nabízí tak neuvěřitelně přepjaté scény (na hlavní hrdinku se vyřítí zakuklená revoluční gardistka se samopalem), že je to až na hranici parodie.

Já zase miluju, když je "based on the real events" použito jako alibi pro blbý film ;)

na příspěvěk reagoval Kobain

KAKAN1000

KAKAN1000 (hodnocení, recenze)

Jeden z nejlepších filmů ,který jsem měl možnost v poslední době shlédnout Mohu jen vřele doporučit

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Jediná výpověď, kterou ten film nese, je že z osobní roviny (neznalost, naivita, výběr manžela) dělá střet kultur a emoce cedí a obhajuje skrze spravedlivý vztah matky k dceři. "Skutečná událost" se tak z výpovědi mění jen v pokrytecké alibi, díky kterému tenhle film funguje doslova jako synonymum tuposti a xenofobie. Což způsob přijetí filmu, stejně jako tvé dělení na "my" a "oni", jen potvrzuje.

na příspěvěk reagoval Sabrewulf

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

Berg 12: Bergu Bergu... To je film natočený podle skutečné události. Opravdu "zbožňuju" tuhle evropskou "rádobydemokratičnost", která přiznává práva i těm, kteří by je v nám Evropanům v opačném případě nepřiznali ani omylem...

mm.

mm. (hodnocení, recenze)

Velice silný příběh o střetu kultůr. Škoda, že se tu nehodnotí procenty. Pro mě 80%.

cascia

cascia (hodnocení, recenze)

Víte o tom, že Bozorg Mahmoody (otec) natočil kontra-film "Without My Daughter"? Je ke zhlédnutí na youtube.

M.B

M.B (hodnocení, recenze)

film podle skutečné události.Nenechá vás klidným.Utíkat z iráku s dítětem a bez dokladů,všude plno nebezpečí stačí malé zaváhání a zemřete!

marvinka1

marvinka1 (hodnocení, recenze)

Film se mi líbil. Nemyslím si, že by podporoval nesnášenlivost. Děj byl podle pravdy, jednalo se o únos matky a dítěte, což je vždy otřesné.

Mariin

Mariin (hodnocení, recenze)

Ovšem nutno dodat, že do značné míry si za to může americká žena sama, když si dobrovolně bere muslima. K tomu ji nikdo nenutil.

WScully

WScully (hodnocení, recenze)

Velice působivý film o tom, co se může stát komukoliv. Hlavní hrdinka si zažila své, zažila opravdu tvrdý boj plný strachu, bolesti a nejistoty. Co se však musí přiznat, že jestli někdo tento film bere jako demonstraci násilí z hlediska islámu, tak si to vykládá špatně. Proto musím dát 4 hvězdy, příběh byl však působivý, neměl by však vyhlašovat válku islámu. Protože z tohohot hlediska by byl špatně pochopen. Jedná se o boj mladé ženy se zlem vyvolaným díky nárokům především ze strany muže, jde tu o dceru a osvobodu.

na příspěvěk reagoval Sabrewulf

Reklama

Reklama