Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prologu jsou uvedena základní data ze života Boženy Němcové. Ludmila Innemannová u hrobu Boženy Němcové. Pochvalné citáty o Babičce od Karla Havlíčka Borovského, Ladislava Riegra, Františka Palackého a Aloise Jiráska. Sousoší babičky s dětmi v sochařském ateliéru Otto Gutfreunda.
Babička v Ratibořicích vychovává děti. Na cestě k rodině myslivce Beyera potkávají paní kněžnu, která je zve na zámek, a pomatenou Viktorku. V hájovně vyslechnou Viktorčin příběh nešťastné lásky k černému myslivci. Druhý den jde babička s dětmi na zámek. Zde vzpomíná na své setkání s císařem Josefem II. Při odchodu zve kněžnu na oplátku na Staré bělidlo... (ČSFD)

(více)

Recenze (9)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Slovo adaptace je v případě tohoto němého experimentu nadmíru vznešenou formulací, přesto i podobné snímky mají své nezastupitelné místo v dějinách československé kinematografie. Thea Červenková patřila k průkopnicím v tehdy stále ještě mladém filmovém umění (její podíl na poli filmové publicistiky je nemalý), zároveň však jako dcera řezníka jen stěží získávala zkušenosti, s kterými bylo možné v těsné konkurenci uspět. Její Babička je jakousi prapodivnou kombinací patetického vlasteneckého kanonizování a zvláštního humoru, snad chtěného, snad nikoli. Prudká vybočení z děje, včetně expresivně pojatých "hereckých" kreací všech přítomných, lze do jisté míry považovat za základy pozdějších parodických taškařic (Fričova Pytlákova schovanka). Přesto nelze první filmovou Babičku vnímat pouze jako zanedbatelný exces bez širších historických souvislostí. Tou je například první společné setkání Františka a Milady Smolíkových, tehdy začínajících herců, před filmovou kamerou. ()

alanP 

všechny recenze uživatele

Skvost! Zásadní dílo o stalkingu, který je zde znázorněn hned ve dvou příbězích - černý myslivec a písař Zlatohlávek. Cenu za vedlejší roli si zaslouží sluha u kněžny. Scéna ve které představitelka hlavní role pláče na hrobu autorky předlohy v prologu filmu zcela předběhla svou dobu. Doplněné Slovanské tance jsou do zvukové stopy vybrány kongeniálně. Tak on je to dalekohled, a my mysleli, že je to flautna. Nutno vidět! ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zábavný fragment na motivy románu Babičky Boženy Němcové byl jeho první adaptací. Při srovnání s patetickou verzí zvukovou a šílenou verzí barevnou vzejde ovšem dojem pohodového experimentu. Veselý zarostlý myslivec by ovšem neměl tehdy šanci uhranout, natož sbalit jakékoli děvče, vyjma Ellén Hadrbolcové, které by se mohl stát nicméně osudným. ()

Véča 

všechny recenze uživatele

11 z 10 Jirásků (Palackých atd.) doporučuje BABIČKU!!! (viz. prolog) Zvláštní a podivné, výběrem jen některých částí čistě fragmentární dojem z filmu zaručen. Myslivec s velkým obočím zdatně napodobuje svého celkovou strnulostí chůze německého kolegu Max Schrecka a zároveň evokuje své následovníky z pozdějších zombie filmů (Mozky, mozky, mozky...). edit 22.4.2010: CSfilme ten vtípek s vysíláním zvukové verze místo této sis mohl odpustit. ()

anli 

všechny recenze uživatele

Prvni neme zpracovani knihy Bozeny Nemcove.Jde o vcelku pohodovy rodinny film se slusnymi herci(zarostly myslivec ma stavu!),krasnou prirodou a trochu toho vlastenectvi.Film ma 36 minut,coz je tak akorat a myslim,ze zobrazuje nejdulezitejsi fragmenty knihy.Hodnoceni,je vzhledem ke stari dost tezke,ale muj vcelku dobry pocit dava tomuhle dilku 65%. ()

Zajímavosti (8)

  • Zachovala se jen neúplná verze filmu, která je navíc ve špatném technickém stavu. (raininface)
  • Babičku zamlada mala pôvodne hrať sestra kameramana snímky a cisára Jozefa II. jej manžel. Kvôli tomu, že musela vo filme pobozkať ruku cisára, odmietla, a tak sa režisérka rozhodla obsadiť do úloh manželov Smolíkových - nájomníkov z otcovho činžovného domu. (Raccoon.city)
  • František Smolík si poprvé ve filmu zahrál se svou ženou Miladou Smolíkovou. (M.B)

Reklama

Reklama