Reklama

Reklama

Portrét krále komiků

všechny plakáty
Československo, 1987, 17 min

Připomenutí životních osudů i umělecké dráhy Vlasty Buriana se věnuje také méně známým skutečnostem, zvláště divadlu - a to od počátků v kabaretech až po provozování vlastního divadla. Vznikla pestrá koláž z dochovaných fotografií a dobových plakátů, nechybějí ani úryvky z hraných filmů či svědectví pamětníků. (oficiální text distributora)

Recenze (7)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Sice o trochu slabší než předchozí tři (viděl jse všecky) ale stále se jednalo o dobře odvedeno práci, zvláště když se natom podíleli zkušení rutinéři z oblasti historie filmu Pavel Taussig a Karel Čáslavský oba jako odborní poradci a oba uvedeni v titulcích Jako celek který se prostřednictvím různých dobových fotografií, dokumentačních materiálů z osobního archivu, divadelních programů, ukázek z hraných celovečerních filmů a různých výpovědí pamětníků si myslím že se zdařil a vytvořil tak čistý obraz herce, člověka a sportovce Vlasty Buriana. Těch osmnáct minutek z příjemným Abrahámovým hlasem sice uteklo jako voda, ale co naplat, alespoň jsme se něco nového dozvěděli a nebo si třeba jen tak osvěžili paměť . ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Jedno z prvních dokumentárních zpracování pozoruhodného životního osudu Vlasty Buriana je mimořádně vstřícným krokem k pozdější soudní rehabilitaci komikova uměleckého jména. Na pravou míru je uvedena jak Burianova problematická činnost za války, tak jeho poválečná dehonestace, což je nutné vnímat v rámci vzniku dokumentu jakožto malou společenskou revoluci (Burian byl oficiálně pokládán za kolaboranta a buržoazního šaška). Vysloveně exkluzivní jsou pak záběry ze soukromí a společenských událostí, jakou bylo například Burianovo válečné vystoupení v paláci Lucerna. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Extremne kratke dielo o legende, akou Buriuan nepochybne bol ...... a v mysliach a srdciach divakov bude zit este sakramentsky dlho ...... 100 % ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Josef Abrhám se uhal velmi dobře role průvodce po historii umělecké dráhy krále komiků Vlasty Buriana, ale i jeho celkových životních trampot. Bohužel by si ale dokument zasloužil více než jen ubohých 17 minut. Přesto cením hodně vysoko. ()

Reklama

Reklama