Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1843 se skupina lidí vydá na dlouhou cestu do Oregonu, vzdáleného 2500 km, aby tam našla svůj nový domov. Výpravu zorganizoval kapitán William J. Tadlock, bývalý senátor státu Illinois, který kdysi chtěl být prezidentem Spojených států. Vedoucím výpravy je zkušený Dick Summers, k dalším členům výpravy patří rodina Evansova, manželé McBeeovi s dcerou a novomanželé Mackovi. Po cestě jim hrozí přepadení od Siouxů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

V průběhu druhé poloviny šedesátých let se westernovém žánru zkoušelo všechno, co se dalo, a tak se můžeme dočkat všemožných "sociologických" i "psychologických" studií ve westernovém kabátě. Většinou se pak dá říci, že se kvalita odvíjí z hereckého obsazení, což je právě případ tohoto filmu. Však jen považte Douglas, Mitchum a Widmark v hlavních rolích. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Je to dost netypický western a mně se líbil. V průběhu postupně poznáváme charaktery a osudy několika členů výpravy, z nichž nejzajímavější je Kirk Douglas. Velmi dvojznačná postava. Také zaujme na western netradičním motivem vztahu dospělého a mladé dívky. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Road movie western. Legendární Kirk Douglas coby organizátor výpravy vozů s novými usedlíky směřujícími skrze indiánská území do Oregonu a jím vybraný vůdce veterán Západu Robert Mitchum jsou hlavními klady filmu. Popsat ve 122 minutách cestu dlouhou 2500 km tvůrcům filmu možná nepřipadalo dost dlouhé, ale mně by stačil i kratší popis. Pochválit musím krásné záběry krajiny Divokého Západu. Ukázka z filmu je zde: http://www.sms.cz/film/cesta_na_zapad-1967/ukazka ()

sud 

všechny recenze uživatele

Další z řady netypických westernů. V tomto hrají přestřelky až druhé housle, hlavní devizou je zobrazení úmorné cesty přes celé státy do Oregonu a klade též důraz na psychologii hlavních postav. Kirk Douglas hraje dokonale postavu Williama Tadlocka, tvrdého muže, který svoji horkou hlavou vedl výpravu. Stárnoucího samotářského stopaře, který má potíže se zrakem Dicka Summerse si s chutí zahrál Robert Mitchum a taktéž Richard Widmark se výtečně zhostil role Lije Evanse, muže kterému cestující nejvíce důvěřují. Film dále odkrývá i některá do té doby tabuizovaná témata (vztah zkušeného muže a mladé dívky, svatba mladistvých, hrozba před neštovicemi). Známý westernový tvůrce Andrew V.McLaglen natočil kvalitní podívanou, která má co říci i člověku, který westerny příliš nevyhledává. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, ani bych ho raději nenazýval westernem, jako spíše realistickým dramatem s opravdu drsným prostředím Západu. Jde o ničím nezkrášlovaný osud mnoha přistěhovalců v tehdejších dobách. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru patří k tomu lepšímu v žánru amerického westernu. Je poznat, že film má dobrou literární předlohu, postavy jsou prokreslené. A úžasná kamera s širokými záběry do krajiny! Kirk Douglas jako tvrdý vůdce s ideou, Robert Mitchum jako samorost se zkušenostmi z prérie a řada dalších lidí různých typů v koloně osadníků. Též problematika viny, trestu a odpuštění. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Je otázkou, na kolik mojí nechuti k tomuto filmu přidal dabing studia Bear, tentokrát bez Libora Terše, zato ale s Vladimírem Čechem, který v jedné postavě zemře a o pár minut později už vesele dabuje někoho jiného... Western má poměrně slabý scénář a velmi chudinké dialogy ("Kněz by se nám hodil, pomohl by nám překonávat lidské pohromy, jako svatby, narození dětí..." ___ "Svatba? Bože Brownie, svatba je pro manžele!" a další perly). Netypický western hodnotím netypicky. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Přikláním se doslova k názoru na tento film kolegy Rob Roye. Nikoliv proto, že jej mám ve své "topce", ale protože bych to napsala téměř stejně. Ostatně westerny jsou moje slabost a "úlet" do světa romantiky (a to prosím od dětství, kdy jsem četla Rodokapsy). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nie je to uplne typicky western - chybaju prestrelky a skor tu ide o dlhu, vycerpavajucu a umornu cestu do Oregonu, pricom tato putujuca tlupa ludi musi celit hrozbe od Indianov. Kirk Douglas /Spartacus 1960/ nebol hlavnou hviezdou, hoci teda hral slusne, ja som si najviac vsimol chyrizmatickeho Roberta Mytchuma /Lovcova Noc, Big Steal 1949/, ktory bol pre mna aj hlavnou hviezdou. Trochu sa tu vykresluje aj psychologia putujucich a riesi sa ich psychopatologicky profil, nechyba vsak stado dobytka a krasne exteriery, ti povysili western u mna hodne vysoko. Vsimol som si aj Richarda Widmarka /Norimbersky Proces 1961/ a skvelu Lolu Albright. Pre man neskutocne podceneny film od V.Mclaglena a dam filmu slusnych 85 %, ktore si aj obhajim. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Pastorální obraz statečných osídlenců, které vede nový americký Mojžíš do země zaslíbené. Putování na divoký západ je vykresleno v malebných a ušlechtilých barvách a pravda a láska vždy nakonec vítězí, což je příznačné nejen pro americké filmy předpostmodernistického období – podobný výchovný duch klasické morálky lze vidět i v jiných tehdejších národních kinematografiích. Tento western, obhajující kolonizaci Ameriky civilizovanými (= technicky vybavenějšími) utečenci z Evropy, určitě povinně ukazují žákům amerických základních škol v hodinách dějepisu. Jiný důvod pro sledování tohoto filmu, než za účelem seznámení se se starými pověstmi americkými, nevidím. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

jeden z mnohých filmov o osídľovaní západu, strastiplná cesta, plná trap a krížov. Na môj vkus trošku dlhé, nebyť hereckého obsadenia, asi by som nedal ani trojku :( ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Když jsem se na tenhle film díval, tak jsem si říkal, že snad nikdy neskončí. A po jeho konci jsem si říkal, že musel mít přes dvě hodiny. A ejhle, neměl. Neskutečně zdlouhavý a nezajímavý road trip, kterému nepomohly ani westernové ikony. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Skupina osadníků se v roce 1843 vydává na dlouhatánskou pouť do nové země. Jsou tu tři herecké jistoty - Douglas jako zarputilý vůdce kolony, Mitchum jako zálesák a Widmark jako Douglasův oponent, ale ani jedna z těch postav není dostatečně zajímavá a na té cestě se toho zas tolik nestane. Nejzajímavější je smrt syna náčelníka Sioxů a jak se s tím osadníci nepárali. No a pak mladičká a překrásná Sally Field, která zahoří láskou ke staršímu muži, zatímco ji beznadějně miluje její ještě mladší kamarád, ti si pro mě ukradli celý film. Zbytek je pěkně natočené, ale poměrně nudné a utahané putování s koncem na nasrání no a to spouštění na konci bych teda fakt chtěl v reálu vidět. ()

spiritus 

všechny recenze uživatele

Slušný western, u kterého jsem se nenudil, nabízející zajímavý pohled na kolonizaci Amerického kontinentu. Nadruhou stranu se nejdná o nic výjmečného. Zlatý střed... ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Proč to bylo tak zdlouhavé, ztratily se v tom jednotlivé charaktery postav i samotný děj, na konci mi bylo jedno jak to dopadne. ()

reich 

všechny recenze uživatele

Spíše než western bych řekl, že je to dobrodružná výprava, dokonce kdybych si chtěl hodně rýpnout, tak road movie, protože tenhle film není o nějaké veliké akci, ale spíše dostat se z bodu A do bodu B. Další věc, diváka, stejně jako mě, nalákalo hvězdné obsazení Kirk Douglas, Robert Mitchum, Richard Widmark, které ovšem nefunguje a nepřesvědčí snad ničím. Douglas vypadá znuděně ještě než vyjede někam s kolonou. Mitchum tak truchlí, že si odvede to svoje, ale na konci kolonu opouští a vrací se zpět... A do toho Widmark, pán, který chce vést, ale když dostane vedení zjistí, že stojí za zlámou grešli, ale nakonec stejně to vedení má zase. Do toho nesmyslné menší příběhy, kdy jeden frajer nemůže mít nic se svou bláznivou ženou, tak udělá dítě snad nezletilé... Ta se pokusí o sebevraždu, nakonec se vdá, za Widmarkova syna, kterého by snad mohla milovat za 10 nebo 20 let. A přesto i přes 2 hodiny se kolonie nedostane do cíle, ale pouze na vory na řece. Tenhle film se sakra nepovedl a právem patří k nejhorším westernům Kirka Douglase. 40% a znovu už ne. ()

Wolvie 

všechny recenze uživatele

Zvláštní žánrový kousek a tentokrát zvláštní způsobem,jaký se mi moc líbí.Rozhodně si film sežeňte,zvlášť když máte pro westerny slabost,zaručuju,že nebudete litovat,ať už vám to sedne nebo ne. ()

Reklama

Reklama