Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zia to má těžké: nechala ho přítelkyně, rodiče mu nerozumějí a – no jo, zrovna spáchal sebevraždu a teď žije „na onom světě“. Je to svět plný podřadné práce, sešlých barů, bývalých přítelkyň a nefungující dopravy. Jen co se v něm Zia octne, získá dva nové přátele: mazaného rockera ruského původu s podivným šarmem a inteligentní sexy naivku, která chce dokázat, že je tady omylem. V rozpadávajícím se oranžovém kombíku, který drží pohromadě pouze díky lepicí pásce, vyrazí společně na cestu, kde potkají neodolatelného Knellera (Tom Waits), který je provede poslední verzí Utopie. Film plný nečekaných zázraků a absurdního humoru ukazuje, jak je lidský život ve skutečnosti vzácný a nepředvídatelný. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (191)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Správně posmrtně úlítlý snímek a další důkaz toho, že fenomén nezávislého filmu stále ještě žije a má co říci... Mně dosud neznámý chorvatský režisér Goran Dukic se po stopách svého slavnějšího krajana Emira Kusturici vydal na zkušenou do Ameriky a nevedl si vůbec špatně. Jeho celovečerní debut Sebevrazi - Love story z onoho světa je mixem esence nezávislého filmu, romantických komedií, road movie, Kusturicova Arizona Dream, posmrtných úvah nad životem a scenáristické originality režiséra a autora scénáře Gorana Dukice. Připočteme-li skvělou hudbu a hereckou účast Toma Waitse, je tahle osobitá a hodně odlehčená úvaha nad tím, co bude, velice zdařilým projektem... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to, ale vlastně ani nevím proč. Děj je spíš neděj a konec čekal snad každej. Zpracování toho světa nestojí za nic. Hlavní hrdina je extrémě nevýraznej a ani sympaťák to neni. Zato vedlejší postavy jsou hodně dobrý. Shannyn Sossamon je hrozně hezká a sympatická a Rus Eugen s nejstylovějším způsobem sebevraždy naopak sympaťák byl. Navíc k tomu hrála dobrá hudba. Gogol Bordello mám rád, takže na mě ten film vyzrál spíš pocitově a atmosféricky než nějakym řemeslem. Člověk má prostě někdy náladu na trochu něco jinýho no. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Milý a pohodový snímek se skvělými herci (vede dokonale "šarmantní" Rus Eugen). Zde zobrazená verze posmrtného života je sympatická a skoro i tak nějak "věrohodná", leč kvůli pozměněnému závěru nedám plný počet (film je adaptací povídky "Pizzeria Kamikaze" od izraelského spisovatele Etgara Kereta - a ta originální verze by mi zde seděla víc). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Moc teda nechapu tak vysoky hodnoceni, film pusobi vcelku lacine, coz by ale nevadilo, i pres to to je natoceny docela pekne, problem je, ze ta pocatecni (a zajimava) myslenka se behem 20 minut rozmelni a nakonec je uplne jedno, ze to je nakej svet sebevrahu. Milej, pohodovej a podobne? Ani omylem, pouze ne moc zazivny napul road-movie s neco malo vtipkama a tradicne klisoidnim koncem. Aspon, ze herci jsou celkem sympaticky a Sossamon sexy. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Milej, pohodovej film na docela zajímavý téma, kdy se lidi po sebevraždě dostanou do špinavýho světa bez úsměvu a tam v podstatě normálně žijou dál. Jinak se ale jedná hlavně o road movie, ale ne nějak komediální, jen prostě milý a pohodový, což je hlavně zásluha, sice více či méně neznámých, ale za to fakt suprových herců v čele se sympaťákem Fugitem, rozkošnou Sossamon a správně ujetým rusákem Eugenem, kterýho hraje Shea Whigham. Sice sem se nějak extrémě nebavil, ale Wristcutters si mě prostě dokázalo získat jinak. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Může být film o sebevrazích, ve kterém se nikdo neusměje, romantický, vtipný a zábavný? Evidentně může. A ještě nesmírně originální. Taky bych chtěl mít v autě černou díru. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si to pustil, když to tady má tak pěkný hodnocení (já vim, řídit se tim je fakt blbost) no a prvních 15 minut jsem jen čekal naprosto znuděně, skoro až znechuceně, co bude. A pak, přesně po 15. minutách se konečně něco začalo rýsovat. Ale stejně se mi na to nekoukalo úplně dobře...možná je to těma filtrama... Režisér a scenárista Goran Dukić je Chorvat a je to poznat - film připomínal nějakou balkánskou jízdu, až na to, že se to odehrává v "Americe", ale jinak dost odpovídá balkánským stereotypům. Jenže skutečnost, že je to americký film s americkými herci a mluví se anglicky, mě naprosto zmátla, působilo to falešně a cítil jsem se jakoby podveden:) Nepůsobilo to na mě dobře. A takové téměř magicko-realistické perličky, jako je černá díra v autě, mě nijak neuchvátily. (Proč se nad ní proboha tolik lidí rozplývá?! Podívejte se někdy na jakýkoliv film Michela Gondryho!) Ale na vině možná byla moje ne moc dobrá nálada, kdo ví. Prostě mě to v podstatě vůbec nezaujalo. Asi to bude hlavně tím, že jsem čekal něco jiného. No a ten konec? Darmo mluvit. Ostatně je lehké najít smysl života po smrti, když člověk pozná, co ztratil...ne? Když si vybavím skoro perfektní Arizona Dream od Emira Kusturicy, tak to je snímek určitě tak o třídu lepší, než Sebevrazi. Takže příště si pustim radši něco od Gondryho, Gaimana nebo třeba Kusturicy, ale Sebevrazi to asi nebudou... ___ ___ Film vznikl podle povídky izraelského spisovatele Etgara Kereta Kneller's Happy Campers, která později dala vzniknout i stostránkové komiksové knize Pizzeria Kamikaze. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Ani se mi to nepodařilo dokoukat. Nechala jsem se, bohužel, svést originálním názvem. Bizarní to opravdu je (bod k dobru), ale utahané, nudné a o ničem (bod k dobru určitě ne). ()

castor 

všechny recenze uživatele

Trojice mladých sebevrahů se (v čemsi sešlé barvy a zcela neveselém, co přichází poté) vydává na cestu, na které se jeden z nich pokouší nalézt lásku, kvůli které vlastně na onom světě skončil. Absolutně osvěžující příběh natočil chorvatský režisér Goran Dukic a rozhodně to není ledajaký projekt.. I když hodinovou délku by tahle road-movie snesla víc, má několik působivých momentů. Po herecké stránce je taky se na co těšit. Patrick Fugit už ve svém debutu, ceněné autobiografické vzpomínce na dospívání Na pokraji slávy, dokázal, že talent má, stejně jako mnohdy neprávem podceňovaná Shannyn Sossamon. Floridský rodák Shea Whigham je pak v dobrém slova smyslu kapitola sama pro sebe!! Procentuálně čistá sedmdesátka!! ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Nesmírně pohodový, originální a nápaditý film pro víkendové pobavení, těžící hlavně z výborných výkonů tří hlavním představitelů, kde se mi nejvíce líbil Eugene, jeho pohodový styl a intonace byly famozní! Ale asi půl hodinu před koncem s těmi malými zázraky a LVV a dalšími opravdu už moc nadnesenými věcmi se mi trošičku zhoršil pohled, ale pořád dávám čtyři hvězdičky za originální podání sebevražedné smrti... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Originální námět, slušné zpracování a neznámí herci dávají tomuto počinu své velké kouzlo. Navzdory tomu však můj dojem nepřevyšuje hranici průměrnosti a již teď vím, že podruhé si tento snímek už nepustím. Pamatovat si z něj však budu zajímavou vizi "onoho světa". ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Milý nenápadný snímek, který se z větší části odehrává v záhrobí. Tedy na onom světě, ale těžko říci, zda jde o očistec, když je vše takové bezvýchodné, ošuntělé a ubíjející, jak by nejspíš vypadalo předpeklí. Lidé zde také chodí do práce, řeší své problémy, ale současně ví, že jsou po smrti. Tedy ne po obyčejné smrti, tady se scházejí jen sebevrazi. A jak se raduje rodina, co se zde navzájem shledala i se psem! Zia hledá svoji přítelkyni, když zjistí, že tu někde musí být, zatímco mu pod rukama vzniká něco nového. Kouzelný Tom Waits nezklame nikdy! A jaká hudba by mohla hrát v baru pro sebevrahy? Samozřejmě od Joy Division... Za úplný konec dávám hvězdu navíc, přeci jen, takhle život končí málokdy.... ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Príjemný príbeh v štýle "Goodbye cruel world" paradoxne začínajúci tam, kde ostatné filmy končia. Začína smrťou, ktorá má byť znovuzrodením "pošahaného" osudu, pokračuje veľmi príjemne a odľahčene. Dej odkazuje všetkým suicidálnym a nesuicidálnym (ne)šťastlivcom, že čo ak je koniec len ďalším začiatkom? Film sa určite oplatí vidieť, zaujme viac originalitou ako hereckými výkonmi. Najoriginálnejšou pasážou je geniálna tajomná diera pod sedadlom:). ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Vskutku originální počin. Svět, kam se dostane mladý Zia poté, co si podřeže žíly je fascinující. Nečekejte však nějakou fantastickou zemi za zrcalem, ve skříni, nebo za mostem. Na první pohled je toto „místo“ k nerozeznání od našeho světa, akorát že se tu nikdo nesměje, nerostou tu květiny, všichni jsou mrtví, občas se dějí zázraky a v autě pod sedadlem spolujezdce je černá díra. Tato šílená road movie plná originálních nápadů a zajímavých zastávek však zakončí svou pouť poměrně nudným a nelogickým vyvrcholením, které jí ubíra jednu hvezdičku z maximálního hodnocení. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Tak na tenhle film jsem narazila úplnou náhodou (přes pár fotek na hádejfilm.cz) a jsem za to vděčná. Další povedený nezávislák s parádní Sossamonkou, excelentníma postavama ve vedlejších úlohách a už méně excelentním hlavním hrdinou, který moc charismatu nepobral. Nevím, čím mi ten film pořád připomínal Interstate 60, možná to bylo tím cestováním, možná právě neobyčejnýma postavama, možná slepým hledáním přítelkyně, jen ten fantasy svět mrtvých sebevrahů tady nebyl tak propracovaný, jak by mohl být (de facto náš svět ochuzený o to dobré, ikdyž né o všechno), každopádně se mi film líbil a ráda se mezi sebevrahy ještě někdy podívám. ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Hodně zasněná, až hypnotická záležitost. Pořád jsem přemýšlel, kolik dát hvězdiček podle toho, jak se děj zrovna vyvíjel, končil jsem na třech nebo čtyřech - nebylo to zrovna dokonalé. Ale konec to uzavřel, a s takovýmhle závěrem se nedá hodnotit níž. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi milé prekvapenie. Nečakal som nič, no dostal som akúsi bizarnú road movie v čudnom a na pohľad nie moc príjemnom svete, kde môžu byť len samovrahovia, plnú svojského čierneho humoru a zopár pekných myšlienok. Navyše herci mi boli sympatickí a dejová linka občas dokázala prekvapiť nejakým bláznivým nápadom. Mám z toho ambivalentné pocity. Svojim námetom ide o smutné záležitosti, no sú podané v milom a humornom obale. Veľká spokojnosť. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

k212 

všechny recenze uživatele

Těžce pohodová, úsměvně černohumorná, báječně ohudebněná nezávislá vyprávěnka, která extra potěší přítomností hudebního mága Toma Waitse, jenž zaujme hlavní ideou divného polo-světa sebevrahů - toliko velice originální, která však trpí lehkým dějovým deficitem (obzvlášť ke konci) a naprosto neinvenční filmařinou, což je na stranu druhou identifikátorem velké části indie výpotků. Přesto si mě Wristcutters omotali kolem prstíčku. 75% a lehce přitlačím na pilu, takže za 4. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Originálne hej. A s pekným soundtrackom. Ale najviac som sa tešil na príchod Waitsa na scénu, bohužiaľ práve ním sa to všetko pokazilo. Film stratil tempo, humor, aj akúkoľvek zaujímavosť a výsledkom je priemer, ktorý zaujme v podstate len svojim nápadom. A asi nemusím hovoriť, že aj ten mohol byť rozvinutý viac a lepšie. Celé mi to prišlo ako postapokalypťák, s nulovou výpravou. Navyše trochu nudný. ()

Reklama

Reklama