Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou temného příběhu z dnešního Berlína je patnáctiletý Michael Polischka. Když se s jeho půvabnou, leč nevyrovnanou matkou Miriam rozejde bohatý milenec a vyhodí je oba na ulici, uváznou v mizerném bytě na bezútěšném předměstí Neukölln. A ve světě násilí, drog, pouličních gangů, mladistvých zlodějíčků a rváčů je tak snadné dostat se na šikmou plochu. Chlapec s upřímnou tváří, jehož tvrdě šikanují starší spolužáci, sice získá pár nových kamarádů, ale stává se až příliš snadnou kořistí místního podsvětí. Setkání s bossem Hamalem a jeho nohsledem Barutem změní Michaelův život a vystaví ho kruté životní zkoušce. Film vyniká autentickou atmosférou a otevřeným pohledem na sociální problémy těch, kteří propadli společenským sítem a zoufale bojují o přežití. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

Eluin 

všechny recenze uživatele

Kdosi kdysi pronesl, že německé filmy nestojí za nic. To je samozřejmě hloupost. Je mnoho talentovaných německých režisérů (a nemusí se zrovna jmenovat Emmerich) i herců. Mezi mladou a nadějnou generaci patří bezesporu i David Kross, kterého budete jistě znát z úspěšného filmu Předčítač. Hvězdou (minimálně lokální německou) se však stal už o něco dříve se snímek Drsňák (origin. Knallhart), kde si střihl roli studenta jedné německé střední školy, který prožívá životní útrapy způsobené nejistým rodinným zázemím, kde žije jen se svoji mladou matkou Miriam, a nepříjemným vztahem se skupinou třídních grázlů. Ti si v Michaelovi (tak se jmenuje Krossova postava) najdou poměrně snadný cíl pro své šikanování a Michael nevidí ze situaci jiné východisko než se spojit ještě s někým silnějším než jsou oni. Snímek nám představuje svět města Berlína tak, jak jej jistě mnozí jeho obyvatelé vidí krajně neradi. Je to svět plný přistěhovalců, bezdomovců, kriminálních živlů a drog. Je to svět zbavený nevinnosti, svět místy příliš krutý pro duši patnáctiletého chlapce. ()

PanthercOY 

všechny recenze uživatele

Ze zacatku me strasila ta priserna kamera - predzvest, ze to bude stejna hruza jako Kids. Nastesti tomu tak nebylo. Uprostred to byl prijemne natoceny nekam spejici film. Kdyz to skoncilo, patral jsem chvili, co ze bylo autorovou pointou, nez jsem si uvedomil, ze kde nic neni ani ja neberu. A proc ze komentuju film, ktery ac vlastne o nicem dostal cenu filmovych kritiku v Berline (cha haa) a prijde vam vhod tak na konci umorneho pracovniho tydne, kdy se vam nechce ven a na speka neni (ani s kym) - leda byste se chteli pokochat yummy yummy tvarickou hlavniho protagonisty? Nu, zcela vyjimecne jsem na tom byl v kine. Znate lepsi duvod, pro ktery hodnotit nikoho neurazejici film? ()

Reklama

Chise 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo zlé. Námět více než zajímavý, ale forma? To, co se dalo rozvinout, zmizelo, to, co tam vůbec nemuselo být, bylo roztaženo do nesmyslné šíře. Představitel Michaela byl sice poměrně zajímavý, ale tento film nezachrání už nic. Za námět hvězdičku, za prostředí a herce druhou, ale jinak velice slabé. ()

wipeout 

všechny recenze uživatele

Čím vyššie lietaš, tím nižšie dopadneš. A gravitácia vie byť v takýchto prípadoch naozaj zákerným nepriateľom. Na podobnú cestu štverajúc sa postupne na vrch hory, ktorú mladý hrdina berie ako hľadaný únik z bezútešnej situácie, do ktorej sa dostáva po príchode do drsného prostredia Berlínskych "králikární", no postupne zisťuje, že toto putovanie je dlhé a ukrýva veľmi veľa nebezpečí, ktoré v sekundách rozhodujú o strmom páde. Naozaj vynikajúci, aktuálnymi problémami dospievajúcej mládeže(a nielen nimi) sa zaoberajúci(aj keď by sa dalo namietať, že to tu bolo naozaj prehnané, ale myslím si, že len v extréme sa dá poodhaliť rúška problému pre široké divácke spektrum) nemecký film, ktorý už u mňa dokázal úplne rozbiť klišé o nemeckej filmovej produkcii(záplava romantických komédií made in Germany, ktoré možno v húfoch nájsť v programoch nemeckých televízií). Ešte nesmiem zabudnúť spomenúť mrazivú hudbu, síce nie dokonalého filmu, ale v procese odtabuizovania tejto témy o to hodnotnejšieho snímku. 4,5* ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Vida, i v Německu umí natočit syrové a přitom cool drama z ulice. Drsňák několikrát napnul mé nervy k prasknutí, aniž by situace příliš hrotil nebo sahal po přehnané stylizaci. Scény jako ta s masožravou kytkou jsou jednoduše husté a jejich snaha o „hustotu“ nepřebíjí vše ostatní, jak tomu je například u Liljy-4ever. Nepříjemnou reálnost lidí a prostředí, před kterými si většina z nás úzkostlivě chrání kůži, narušuje jenom pár logických kiksů (v Německu k výběru z účtu vážně není třeba PIN?) a neměnný výraz Davida Krosse, který je příliš drsný, aby byl vážně drsný. 75% Zajímavé komentáře: Falko, wipeout, PanthercOY ()

Galerie (18)

Související novinky

Kate zaskakuje za Nicole

Kate zaskakuje za Nicole

15.01.2008

Jakmile Nicole Kidman dotočila válečný velkofilm Baze Luhrmanna Australia, s nadšením se vrhla na další projekt, nazvaný mateřství. S manželem Keithem Urbanem očekávají potomstvo, což je určitě… (více)

Reklama

Reklama