Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Desetiletý Arthur žije s babičkou v malém domku na venkově. Stejně jako všechny děti, je i on fascinován pohádkami, které mu babička vypráví. Zdá se mu o afrických kmenech a neuvěřitelných příbězích, které jsou popsány a namalovány v čarovné knize jeho dědečka, který před několika lety záhadně zmizel. Idylické časy skončí v okamžiku, kdy jim hrozí zabavení domku. Situace vypadá beznadějně. Jedinou šancí je dědečkův poklad, který je údajně ukryt kdesi na zahradě, v Říši Minimojů, roztomilých malých skřítků, o kterých Arthurovi dědeček vyprávěl. Malý Arthur se rozhodne odvrátit hrozící nebezpečí a vydá se hledat pomoc právě do Říše Mimimojů... Arthurova cesta je důkazem, že někdy i ti nejmenší mohou dokázat velké věci.

Ve filmu najdeme jak hrané, tak animované sekvence. Hlavního hrdinu Arthura ztvárnil Freddie Highmore, kterého znáte z filmu Karlík a továrna na čokoládu a těšit se můžeme i na Miu Farrow v roli jeho babičky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (209)

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Kreslené pasáže super, hrané strašlivé. Kdyby si dal Besson víc záležet a udržel tempo a především atmosféru po celou dobu na stejné úrovni, mohlo to být hodně fajn. Takhle se střídá totální nuda s totálním nadšením. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $86miliónovTržby USA $15,132,763Tržby Celosvetovo $113,325,743Tržby za predaj DVD v USA $13,207,376 //počet predaných kusov 671,753║ Od režiséra Luca Bessona, čo dlhé roky ako producent púšta do filmového sveta len maximálne tuctové filmy to je celkom milé prekvapenie, aj keď nie dokonalé ale má to svoje čaro, lebo v poslednej dobe to už nie je ono u CGI, robia sa v rýchlom slede a ich originalita sa absolútne vytráca, kdež to v tomto prípade príbeh ako tak funguje a nenudí, prípadne ešte aj navnadí na pokračovanie, ktoré možno ani pre slabšie tržby nevznikne, čo by bola ale škoda. Na Európsku koprodukciu to je to naj čo do roku 2006 u nás vzniklo. Animácia má svoju úroveň, samozrejme porovnávať z dlhoročnou špičkou ako Pixar by bolo alibistické ale určitá konkurencia tu je. /videl v kine: 75%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Příjemný snímek, který svou fantazií možná neokouzlí tolik jak si sám myslí, ale rozhodně dokáže potěšit. Uličnický hlavní hrdina, který bude po většinu filmu doprovázen krásnou (avšak animovanou:( ) princeznou, aby našel svého dědečka a snad i jeho poklad v daleké zemi zlého čaroděje. Film není žádná bomba to je jasné od prvního okamžiku, ale hraji si s fantazii velmi příjemně a nesnaží se moc napodobovat ostatní animáky hlavně z Ameriky. Bohužel se však opět přiklání k jisté snaze ukazovat fantaskní svět v podobnosti s naším stávajícím(např. hip hop zkouření brouci...), což je jedna z věcí která mě vadí a vadila i snad v prvním filmu, který toto zkusil na plátně, Shark Tale. Jinak o hereckém obsazení se špatně mluví, když polovička hvězd jen namluvila své animované hrdiny a utekla ze studia. K režii stačí říct, že Luc Besson není nejhorší režisér, co kdy žil, ale už není a asi nikdy nebude tím Bohem, co stvořil nádhernou Magickou hlubinu nebo úžasného Leona. Tento díl má být první z připravovaných tří a nevím, co přesně chtějí další díly vyprávět. Ve skrytu duše se toho, ale musím bát, protože příběh okolo dědečka a pokladu byl už teď trochu chatrný a jestli si Luc Besson vymyslí něco ještě ohronějšího možná by ten další díl radši ani neměl vzniknout. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Luc Besson, Céline Garcia .. Tímhle dětinským paskvilem se rozhodl skončit Luc Besson svoji bohatou režijní kariéru? To nemůže myslet vážně. Nepřišlo mi to dvakrát zábavné jak pro děti tak pro dospělé. Hraný úvod je sice fajn, ale animovaná část už je hodně slabá. Nepřinese totiž vůbec nic nového, jen recykluje desítky známých či kultovních motivů. Navíc miniArthur vypadá dosti tragicky a sexy miniPrincezna Selenia se k němu vůbec nehodí (a to nemluvím o jejich vztahu) a zbylý svět je rozmarně dětinský až kýčovitý. Bohužel jsem se nebavil, dokonce jsem se na film dodíval až napotřetí. Vážně slabé dílko pane Besson - pokud by to mělo takhle pokračovat, jsem vlastně rád, že je poslední. … Bohužel, podle posledních informací to vypadá zcela opačně a z Artura bude minimálně trilogie. Mno, tak snad si dá příště alespoň více záležet.. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Pohádkový příběh o kouzelné zemi, která je opravdu kouzelně zpracována. Dospělí se asi budou v některých pasážích trochu nudit, přesto po skončení filmu nebude mezi námi mnoho těch, kteří by nezatoužili mít dědečka dobrodruha a možnost nahlédnout do Říše roztomilých Minimojů.... ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

3 SLOVA : DĚTSKÉ - DĚTSKÉ - DĚTSKÉ . Nic vtipného, nic hezkého, nic oslňujicího!!! Ke všemu mi to připadalo stupidní. Desetiletý kluk prožívá lásku, jako kdyby mu bylo 16 let a já jen čekal, kdy ke konci pohádky Arthur vyšuká princeznu Mimimojů!! To, že pohádkové postavy namluvili světoznámé celebrity, je hezké. Já podle hlasu ale nikoho nepoznal. Takže o ničem! ()

mandes 

všechny recenze uživatele

rozpočet : $86 million otvárací víkend : $4,294,936 tržby celosvetovo : $112,959,911 /// Neuveriteľne drbnutý scénar . Všetko je podané tak zkratkovito a nezmyselne. A grafika porovnateľná možno tak z Valiantom ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Přestože je hraný začátek až překvapivě slabý (a Mia Farrow bohužel dokazuje, že už je jen velmi neškodnou babičkou obsazovanou pouze kvůli jménu), jakmile se přepne do animovaného módu, všechno najednou šlape. Eskapádám nechybí napětí, nezvyklému vztahu s princeznou zajímavost a všechen ten hrdinský a vladařský patos je tou nejsprávnější ingrediencí. Škoda jen, že jako celek jde vlastně o neškodnou cestu tam a zase zpátky, při zacílení na o chlup starší diváky by pokračování mohlo jít klidně výš. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ste monštrum.“ – „Mám to po svojej žene.“ Keď Luc Besson kedysi vyhlásil „nakrútim desať filmov a končím“, jeho obdivovatelia, a že ich bolo, plakali. Keď toto číslo v rokoch 2005/2006 takmer dosiahol ôsmym a deviatym filmom (po niekoľkoročnej prestávke, vyplnenej plodnou ale nie príliš kvalitnou producentskou aktivitou, súvisiacou so založením ambicióznej spoločnosti European Corporation), už sa mu smiali. Kým deviaty film, smutný ANGEL-A, je návratom k starým časom, kedy záležalo na postavách a príbehu, ôsmy je Bessonova adaptácia jeho vlastnej knižky, rozprávky ARTUR A MINIMOJOVIA. Z ktorej by Besson rád mal trilógiu a zo slabého scenára, ktorý sme už toľkokrát videli, je to poznať (z množstva zdanlivo bez logiky nahodených udalostí, postáv a zvratov, ktoré sa ani netaja, že sú tu len preto, aby mal Besson z čoho variť v dvojke a trojke). Napriek peknej vizuálnej stránke však snímka (na ktorej Besson, keďže bola nielen na európske pomery po technickej stránke náročná, pracoval takmer desať rokov) nezaujme. Na tom má podiel nešťastné rozhodnutie skombinovať hraný film s animovaným. Nakoniec zostala len príjemná „reálna“ výprava domu, fajn počítačové triky a bombastické herecké obsadenie/americký dabing (Freddie Highmore, mafiáni Robert De Niro a Chazz Palminteri, Madonna, Emilio Estevez, David Bowie, Havey Keitel, Snoop Dogg, Mia Farrowová). KAENA bola lepšia. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

V čase stepujúcich a čoskoro i surfujúcich animovaných samozrejme „cool“ tučniakov, rozprávajúcich autíčiek či buddy zvieratiek kradnúcich za plotom žrádlo pôsobí Arthur dosť obyčajne a neoriginálne, avšak svojím spôsobom je pre mňa medzi CGI produkciou posledných rokov kráľom. Nielen preto, že sa ho zhostil Luc Besson, ale i preto, že z neho dýcha nostalgia prvých CGI animákov ako napr. MravecZ, kde sa kládol dôraz nielen na grafiku ale i na prekreslenie charakterov postáv a v rámci možností detského (?) filmu i ich vývoj. Film je rozdelený na hranú a animovanú časť. Hrané časti sú pomerne slušné, otázka je či prehrávanie niektorých postáv bolo potrebné a nie je len podceňovaním intelektu detí. Akonáhle nás však Besson vovedie do ríše Minimojov začína jedna úžasná jazda plná gagov, citácií filmov a nie-až-tak-detského humoru. Zaujímavé je, že väčšinu z ingrediencií je síce možné vidieť i v iných animákoch, bessonova recyklácia týchto nápadov je však tak odzbrojujúca a vtipná, že sa budete baviť i s vedomím, že ste to už niekde videli. To že film funguje, je najmä vďaka tomu, že akokoľvek bizarne Minimojovia vyzerajú, samotné vykreslenie charakteru postáv pôsobí úplne prirodzene a samy postavy sú na fantasy štylizáciu príbehu vlastne povahovo až príliš obyčajné. Divák tak nemá problém zžiť sa s nimi a intenzívnejšie príbeh prežívať. V konečnom dôsledku hodnotím Arthur and the Minimoys ako animák, ktorý nedegraduje diváka na konzumenta, je prirodzene milý a inteligentný a zabavia sa na ňom všetky generácie. Hrané časti 7/10, animované 9/10 , celkovo 8/10. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Léta jsem smutnila nad tím, že Luc Besson už nebude točit. Pak jsem se podívala na Minimoje a ulevilo se mi. Pak jsem se podívala na Lucovy plány do budoucna a přitížilo se mi. Cesty do režisérského pekla jsou dlážděny nedobrým úmyslem vymačkat blbinu do poslední kapky. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Nejsem nadšeným oslavovatelem animovaných filmů - celá tahle vlna mě nechává vcelku chladným, občas jenom prudí, a máloco z ní v mém případě padlo na úrodnou půdu. Ale tohle je pěkná dětská fantasy. Vstupování do jiných světů mě vždycky bralo, podobná dobrodružství mám rád. Být tam trochu víc bojových scén, jenom trochu víc přitlačit na pilu - neváhám dát čtyři hvězdičky. Jsou tu jasně pootevřená vrátka pro druhé pokračování, a já si umím představit, že by mohlo být hodně dobré. Jenže, držme se při zemi. Jestli nějaká dvojka bude, pak bude nejspíš stát za starou belu. Ale kdyby měl náhodou tenhle Arthur úspěch, pokračování by dělal zase Besson, a trochu víc se odvázal... Ne, tak to v téhle branži obvykle nechodí. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Luc Besson je další režisérem, který se dal na drogy. Minimojové jsou zběsilí. Takhle rychlý film aby pohledal. Animované postavičky jsou zrychlené, čemuž se snaží přizpůsobit i herci a přehrávají až hrůza, a celé to funguje jen při scéně bitky v tanečním klubu (či co to proboha bylo). Potěší spousta fórku (Besson je hračička), jako celek jsou ale Minimojové příliš nekonzistentní a uspěchaní, aby z nich mohl divák mít v hlavě něco víc, než jen slušnej vítr z toho, jak mu to profičelo jedním okem dovnitř a druhým zase ven. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Vo filme pretrváva jeden veľký paradox. Pokiaľ v Bessonových najväčších hitoch sme sa stretávali s postavami najrozmanitejšieho charakteru a mnohí vieme, že s nimi dokázal divy, tak tu si nevie dať rady s postavou Freddieho Highmorea a aj ostatná hraná časť filmu je na zaplakanie nudná a tuctová. Dokonca aj Mia Farrow sa nevedela udržať na uzde. Našťastie už po pár minútach Arthur vhupne do sveta Minimojov a začína sa ozajstná dobrodružná jazda. Príbeh je síce banálny, ale vkusný, milý a tí malí mužíci si ma jednoducho získali. A grafika nech je akákoľvek stará, keď sú postavičky pekne načrtnuté, zvládne to aj kreslený Disney. Navyše aj záporáci boli dokonale kruto nakreslení a v detskom filmíku mi prišli poriadne hnusní. No a ja sa celkom teším aj na pokračovanie. 70%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Arthur et les Minimoys" je francúzska, detská rozprávka, či ak chcete nedospelá fantasy, ktorá ma vôbec neoslovila. Malý, desaťročný Arthur bol celkom fajn chalan, ale tí krpatí, ušatí, strapatí, hlavatí cool škriatkovia - Minimojovia, sa mi ani trocha nepáčili. Nemám rád tento prehnane farebný, šišatý druh animácie. Režisér Luc Besson týmto rozprávkovým mixom hraného a animovaného filmu u mňa veru nezabodoval. ** ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Ten kluk měl ale kliku, zrovna to zkoumal přesně v ten den, kdy se tam mohl dostat :-) Kdyby se o to pokoušel zítra, už by musel zase rok počkat, než by se mohl k Minimojům dostat. Šťastný to klučina. Každopádně jsem si zpravil fantasy náladu, a musím uznat, že mě to opravdu dostalo. Moc krásný film, bezchybný ve všech směrech. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Besson si mohl pro svůj filmový návrat vybrat mnohem lepší látku než tuto až příliš dětskou podívanou. Hlášek je málo, animace nic moc a dospělý divák se nemá moc u čeho bavit. Po všech těch Leonech,Pátejch elementech a dalších výborných snímků je to prostě strašná bída. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Docela příjemný animáč kombinovaný s hraným filmem. Příběh se je gulášem různých motivů, které se prolínají s volnou inspirací legendy o Artušovi. Scénář je místy poněkud trapný, ale nejspíš jen pro dospělého diváka. Dětem tenhle druh překombinované fantazie a humoru pravděpodobně naprosto vyhovuje, stejně jako hezoučká, přeslazená animace (postavy připomínají někdejší hračky mončičáky). Být mladší, asi by ve mně tenhle film vyvolal nadšení, jsem však již věkově pokročilá (čti stará vražda:-)), nemohu tedy hodnotit více než lehounce nadprůměrně - 60%. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Tak trošku Artušovsky pojatá pohádka, nejen pro nejmenší, které bohužel chybí trošku zajímavější děj. ()

Související novinky

Good bye, Luc Besson

Good bye, Luc Besson

14.09.2006

Ve své téměř pětadvacetileté kariéře natočil tento francouzský filmový kouzelník zatím jen devět celovečerních filmů, no i to mu stačilo k tomu, aby se nesmazatelně zapsal nejen do historických análů… (více)

Reklama

Reklama