Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Desetiletý Arthur žije s babičkou v malém domku na venkově. Stejně jako všechny děti, je i on fascinován pohádkami, které mu babička vypráví. Zdá se mu o afrických kmenech a neuvěřitelných příbězích, které jsou popsány a namalovány v čarovné knize jeho dědečka, který před několika lety záhadně zmizel. Idylické časy skončí v okamžiku, kdy jim hrozí zabavení domku. Situace vypadá beznadějně. Jedinou šancí je dědečkův poklad, který je údajně ukryt kdesi na zahradě, v Říši Minimojů, roztomilých malých skřítků, o kterých Arthurovi dědeček vyprávěl. Malý Arthur se rozhodne odvrátit hrozící nebezpečí a vydá se hledat pomoc právě do Říše Mimimojů... Arthurova cesta je důkazem, že někdy i ti nejmenší mohou dokázat velké věci.

Ve filmu najdeme jak hrané, tak animované sekvence. Hlavního hrdinu Arthura ztvárnil Freddie Highmore, kterého znáte z filmu Karlík a továrna na čokoládu a těšit se můžeme i na Miu Farrow v roli jeho babičky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (209)

HAL 

všechny recenze uživatele

V základu víceméně úplně obyčejný a jenoduchý animák o hodném hrdinovi který se dostane do cizího protředí a musí zachránit všechny okolo, najít si pravou lásku, nakopat prdel hlavnímu záporákovi a tak podobně. Úplně stejně jako jiné animáky taky občas paroduje, většinou ale jen vykrádá slavné hrané filmy jako Star Wars nebo Pulp Fiction a taky se úplně stejně snaží tvářit jako strašně cool věc se spoustou moderní hudby, strašně free, cool a in postavičkami s dredy na hlavě a občas i nějakým tím pomrknutím na odrostlejší publikum. Přímo se tedy nabízí otázka že když je to tak obyčejný animák tak proč by s ním měl někdo ztrácet čas a naštěstí pár důvodů se najde. Zaprvé - Luc Besson se nezapře a i když většinu svého talentu zapomněl kdoví kde tak film okořenil alespoň neuvěřitelně rychlým tempem - expozici zvládne tak rychle a zkratkovitě že se ani nestačíte nadechnout, hrdinové se nezastaví ani na pikosekundu a kamera létá v akčních scénách (= skoro pořád) jako střelená po všech čertech. No a zadruhé - i když nijak výrazně nevyčnívá, tak film ani v ničem nepropadá, vizuálně vypadá docela hezky a ta hodinka a půl při něm uběhne opravdu hodně rychle, takže lehce nadprůměrné hodnocení si určitě zaslouží. 7/10 ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Keď sme ešte v realite má to taký správny rozprávkový nádych. Tá teta čo chodila z Allenom a ten chalan čo hrá v každom podpriemernom fantasy detskom filme pekne načrtávajú premisu príbehu. Potom sa dostávame do sveta Minimojov a čo sa zo všetkými stane mi začalo byť úplne jedno. Charaktery sú nulové, čo pri takom počte zaujímavých postavičiek zamrzí. Besson je akčný, ale nenechá diváka vydýchnuť. A čo je najhoršie, tak je to celé bez absencie nejakej výraznej scény. Ako keby napísal knihu, kde bolo všetko a toto spískal rýchlo, na kolene, ignorujúc dôležité emotívne zvraty, aby len sprostredkoval príbeh a odkázal tak najmladších k čítaniu. Ale aj najslabšia vec od Disneyho má väčšie srdce a emócie ako toto. Pozerať sa na to dá, ale Besson ako ho poznáme to už skrátka nie je. Bowieho hlas je poprdeli. ()

Reklama

terunka003 

všechny recenze uživatele

Veselé, dobrodružné, napínavé a milé × rychlé, někdy naprosto nelogické a nepochopitelné. Jak je o mně známo, mám ráda pohádkové příběhy plné kouzelných tvorů. Tento film byl ale hodně velká pohádka. Proto asi nemá cenu hanit to, proč malý kluk je tak inteligentní, proč během dvěceti minut, které zbývají do půlnoci stihne vlézt babičce do pokoje, ukrást klíč, zase o něj přijít, převléknout se, vylézt oknem, vlézt do kůlny, vytvořit z rybářského prutu dlouhou tyč kterou znovu ukradne klíč, pak se snažit řídit, nabourat do stromu (s tím autem jsem to nějak nepochopila), a na to začít nosit věci z domu! Dění v kouzelném světě Minimojů, pátrání po pokladu a zničení úhlavního nepřítele byl ovšem nápaditý. Nejlepší byl asi taneční klub a "tancování při boji", to jsem se nasmála. Bylo to oddychové, napínavé a se šťastným koncem. "Ještě deset úplňků, Selenie!" ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Jsem sice animákofil, ale tohle se mi tedy zas až tak moc nelíbilo. Hlavní hrdina byl nesympatický jak v lidské podobě, tak v té animované. Příběh byl strohý a celkem hloupý. Doufal jsem, že když vidím jméno Luca Bessona, že je to záruka kvality a propracovaného příběhu, ale zřejmě jsem se spletl. Za tento vcelku nepovedený animovaný omyl tedy pouhých 50% ()

Marius 

všechny recenze uživatele

V čase stepujúcich a čoskoro i surfujúcich animovaných samozrejme „cool“ tučniakov, rozprávajúcich autíčiek či buddy zvieratiek kradnúcich za plotom žrádlo pôsobí Arthur dosť obyčajne a neoriginálne, avšak svojím spôsobom je pre mňa medzi CGI produkciou posledných rokov kráľom. Nielen preto, že sa ho zhostil Luc Besson, ale i preto, že z neho dýcha nostalgia prvých CGI animákov ako napr. MravecZ, kde sa kládol dôraz nielen na grafiku ale i na prekreslenie charakterov postáv a v rámci možností detského (?) filmu i ich vývoj. Film je rozdelený na hranú a animovanú časť. Hrané časti sú pomerne slušné, otázka je či prehrávanie niektorých postáv bolo potrebné a nie je len podceňovaním intelektu detí. Akonáhle nás však Besson vovedie do ríše Minimojov začína jedna úžasná jazda plná gagov, citácií filmov a nie-až-tak-detského humoru. Zaujímavé je, že väčšinu z ingrediencií je síce možné vidieť i v iných animákoch, bessonova recyklácia týchto nápadov je však tak odzbrojujúca a vtipná, že sa budete baviť i s vedomím, že ste to už niekde videli. To že film funguje, je najmä vďaka tomu, že akokoľvek bizarne Minimojovia vyzerajú, samotné vykreslenie charakteru postáv pôsobí úplne prirodzene a samy postavy sú na fantasy štylizáciu príbehu vlastne povahovo až príliš obyčajné. Divák tak nemá problém zžiť sa s nimi a intenzívnejšie príbeh prežívať. V konečnom dôsledku hodnotím Arthur and the Minimoys ako animák, ktorý nedegraduje diváka na konzumenta, je prirodzene milý a inteligentný a zabavia sa na ňom všetky generácie. Hrané časti 7/10, animované 9/10 , celkovo 8/10. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (5)

  • I když Minimojové mluví v originále francouzsky, anglická verze hýří opravdu známými jmény, mezi kterými nechybí Madonna, Robert De Niro, Snoop Doog, Harvey Keitel nebo Emilio Estevez. (Rodriguez)
  • V ořechové skořápce se Arthur ptá Bety, zda obsahuje jeho nůž s 300 funkcemi lano, příčemž odpověď je záporná. Lano přitom z tohoto nože použije jeho sestra Selenie hned dvakrát. Poprvé na přitáhnutí tulipánu, podruhé na spuštění do zakázaného města. (Pepy)
  • Během filmu minimojové několikrát změní svoji velikost. Například ve scéně, kdy Arthur dohání princeznu Selenu a jejího bratra, probíhá pod mravenci, avšak když v kanále převracejí autíčko na klíček, jsou podobně velcí, jako autíčko. (Pepy)

Související novinky

Good bye, Luc Besson

Good bye, Luc Besson

14.09.2006

Ve své téměř pětadvacetileté kariéře natočil tento francouzský filmový kouzelník zatím jen devět celovečerních filmů, no i to mu stačilo k tomu, aby se nesmazatelně zapsal nejen do historických análů… (více)

Reklama

Reklama