Reklama

Reklama

Madeinusa

(festivalový název)

Obsahy(1)

Madeinusa je čtrnáctiletá indiánská dívka, která žije v izolované horské vesnici v Peru. Pro toto zvláštní místo je typický náboženský zápal. Od tří hodin odpoledne na Velký pátek (kdy Ježíš zemřel na kříži) až do Velikonoční neděle dělají všichni vesničané, co se jim zamane. Během dvou svatých dnů neexistuje hřích: Bůh je mrtvý a nemůže vidět, co se děje. Všechno je povolené bez jakýchkoli výčitek svědomí. Madeinusa, její sestra Chale i jejich otec Don Cayo, místní starosta, dodržují tuto tradici každý rok, a to bez jakýchkoliv pochybností. Jednoho dne se ale ve vesnici objeví mladý geolog z Limy Salvador a svým příjezdem nevědomky změní život mladé dívky. Strhující drama se odehrává v exotickém prostředí Bílých Kordiller. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Fr 

všechny recenze uživatele

Když nastane SVATÝ ČAS..... Peruánskej venkov, místo, kde se zastavil čas, kde kámen šuká cihlu, listy cocy se žvejkaj místo Orbitek a všichni žijí Velikonocemi, hlavně však rituálem, který je druhem jistého náboženského synkretismu. (Nevím, jestli jsem to dobře pochopil, ale vím, že u nás jsem se s tím zatím nesetkal.) Tohle je jako fakt? Dýchá na mě ,,atmosféra“ potomků Inků, svědí mě hlava u vybírání vší, stojí mi ....nechme toho! Film? Ano, možná lepší než koukat na dokument, protože alespoň může mít tahle (pro mě) zajímavá a netradiční cesta za poznáním jiných zvyků a koutů světa na konci pointu. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Jmenuji se MadeinUnionofSovietSocialistRepublics a hledám manželku. 2.) Chci vidět Svaté panny z Manayaycunu. 3.) Chci vidět borce, který ovládá čas. 4.) Neumím číst a chtěl bych řidičák. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

MOŽNÝ SPOILER : Kdesi v jedné peruánské vesničce se zastavil čas, je to místo bez telefonu, plné vší, krys, zvláštních rituálů, pro nás nepochopitelných tradic, zkrátka úplně jiný kraj a jiný mrav. Stříhání kravat, kde si pak může žena vybrat muže na noc podle své libosti nebo festival, kde se volí ta nejčistší a nejkrásnější panna, aby jí vzápětí přišili spodní kalhotky k šatům. Ale nejdůležitější věcí pro Madeinusu jsou její náušnice, ty se neměly v žádném případě ztratit. Nechtěla bych tam bydlet ani omylem, ale vše působilo věrohodně a co oceňuji na tomhle filmu nejvíc, je asi kamera. Já nejsem žádný odborník, ale co záběr, to lahůdka pro oko. Velký pátek pro peruánce je vskutku velmi zvláštní den a Claudia Llosa na mě svým debutem rozhodně zapůsobila. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Madeinusa nie je Made In USA , ale Made In Peru a je to kurevsky dobrá záležitosť o dvoch kurvách kurevských !!! P.S. Veľké dík patrí pevicovi, ktorý mi pomocou svojich skvelých title tento film sprostredkoval. Tým, ktorí maju radi filmy o buranoch a vydlákoch a ktorým sa pri ich sledovaní otvára nôž vo vrecku tak, ako mne, vrelo doporučujem! ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Svěží, optimistická a pohodová, myšleno samozřejmě velmi ironicky. Madeinusa nabízí právě úplně opačný pohled, který je natolik odlišný, od velké většiny filmů. Je to taková krutá realita o tom, že stále existují místa, kde se někdy, jako by úplně zastavil čas. A teď rozhodně nemyslím jen ty tři hodiny Velkého pátku. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

"Máš na sebe tričko s mojím menom. *Nemám.* Videla som to.*To nie je tvoje meno, tam bolo vyrobené..."Veľká noc na Peruánsky spôsob, alebo ako by to mohlo dopadnúť, ak sa dostanete do Bohom zabudnutej osady, v ktorej sú ľudia obeťami tradícií a v ktorej sa v období Veľkej noci, môže všetko, lebo Boh to nevidí...je mŕtvy. A že sa tam veru dejú veci! Nečakala som takú originalitu od filmu z Peru, takže o to viac ma to prekvapilo. Videné v rámci projektu 52 films by women a Challange tour marec 2016- 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

OBSAHUJE SPOILER: Jeden z těch nepříliš ukecaných filmů, kde náznaky napoví více o životě jedné zapadlé peruánské vesničky, v níž se zastavil čas a zvláště pak dvou sester žijících po boku despotického otce, než jinde dlouhé doslovné scény. A zároveň nahlédnutí do indiánských tradic a kultury s velmi zajímavou myšlenkou o pár dnech, kdy je Bůh mrtev a proto je možné dělat cokoliv. Ovšem ten největší hřích ze všech je nakonec paradoxně spáchán až po této lhůtě. ()

pevico 

všechny recenze uživatele

Co se může přihodit cizinci, když zavítá v nepravý čas na nesprávné místo? V době oslav "Svatého období" snad nic.. Skvělý peruánský kousek, který potěší svými záběry, způsobem vyprávění i dramatickými zvraty. Film získal po celém světě 8 cen včetně hned několika ocenění za režijní debut. ()

Magyar 

všechny recenze uživatele

Konec dobrý, všechno dobré. Vhodné zejména pro ty, které znají ten pocit, co je jako ozvěna radostnýho kvílení čarodějnic v horečném tanci nad čerstvě navršenými hroby nepřátel. ROZCUCHANÝ VLASY A TVÁŘ OD HLÍNY A POPELA **** ODLESK ŠÍLENSTVÍ V OČÍCH **** CESTA NIČENÍ ***** LÁSKA ne ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Som odchovaný na škandinávskych filmoch, som schopný pochopiť ich depku aj introvertnosť. Podstatné je, že dej sa 1. vyvýja 2. film je pozitivystický to jest postava sa nachádza vo východiskovej situácii A je ovplyvnená vonkajším faktorom B dospeje nejakým úsilím k výsledku C. Latimskoamerické filmy 1. sú magicko-realistické (reálne by bol málotko schopný toho, čo tu predviedol náš negatívny biely hrdina) 2. sú impresionistické a naša schéma vytvára kruh postava sa nachádza vo východiskovej situácii A je ovplyvnená vonkajším faktorom B dospeje k výsledku C, ani nie tak preto, že sa snaží, ale preto, že osud je osud. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Na pozadi nabozenskych zvyku a domorodeho folkloru se odviji velmi zajimavy pribeh o jednom nestastnikovi z Limy, ktery zabloudi do zapadle vesnice, kdesi v Andach. Atraktivni prostredi, kamera krasna, stejne jako hlavni predstavitelka:-). Vyborny zaver jen dokresluje dobry dojem z tohoto filmu. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Dosti unfair film o vegetačním božstvu a lidech na konci světa. Estrella segunda pouze pro případ, že se jedná o drsný vtip ve smyslu: Kukuřičná panna se pomstila Jamesi G. Frazerovi (taková perspektiva by mne snad bavila). ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Jsou Velikonoce, je svatý čas! TIEMPO SANTO. A v tento čas, kdy křesťanský svět se modlí a postí, na peruánském zapadákově jest vše právě naopak! Tam lid prostý věří, že Ježíš Bohem je a v tento letmý okamžik, kdy mrtvý je, nemůže vidět, co děje se. A tak se hřeší ostošest. Tu se krade, tu se smilní, tu se přejídá, ženy na jednu noc vyberou si sobě svého ženicha. Do toho všeho přimotá se chudák civilizovaný "Limista", aby na vlastní kůži poznal, že i dívka s tváří anděla, dokáže být mrcha a děvka převeliká! Povedená peruánská lidová taškařice, kde konec mně vyrazil dech aby vzápětí rozpoutal hurónský smích :-)))) Ty ženský, ty ženský..........Dios mio! ()

xargos 

všechny recenze uživatele

Jiný kraj, jiný mrav - jiná pravidla pro život. Kdo ví, jak by to vypadalo v našich zeměpisných šířkách, kdyby tu platilo to, co v odlehlé peruánské vesnici, když nastane slavnost, před níž bůh zemře a než se narodí znovu, může každý provést jakoukoliv věc, co by jinak byla nepřípustná. Madeinusa je zvláštní jméno. Stačí jen na správných místech udělat mezery... ale to netuší dívka, co tohle jméno nosí, která sní o lepším životě v Limě, kam kdysi zmizela její matka. Příběh se odehrává ve velmi malém a dle měřítek naší civilizace i velmi nuzném prostoru, ale smutné je, co si hlavní hrdinka pod pojmem lepší život představuje. Skutečnost v Limě, kam se chce dostat i prostřednictvím gringa, nečekaného návštěvníka - ochotná udělat nejspíš cokoliv, aby se tak stalo - bude velmi tvrdým procitnutím. Gringa, když jde do tuhého, klidně hodí přes palubu. Film Madeinusa je celovečerním debudem režisérky a společně s jejím druhým filmem La teta asustada (2009) se lze přenést v čase i prostoru o kus dál. I když se to podle hodnocení na ČSFD nezdá, režisérka Claudia Llosa i hlavní hrdinka obou jejích filmů Magaly Solier postoupily do dalšího levelu. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Film o prožitcích 14leté dívky z divokého peruánského prostředí v Kordillerách, mezi všedním dnem a třeštivými velikonočními slavnostmi, kdy je vše dovoleno. ()

maitton 

všechny recenze uživatele

originál peruánská malovesnice ve filmu. Hliněné domy, všudypřítomný chlast, Bůh a touhy se prošukat do Limy. ()

Reklama

Reklama