Reklama

Reklama

Magické oko

(festivalový název)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Albánie 1997. Následkem kolapsu ekonomiky zachvátil zemi nepopsatelný chaos. V ulicích se objevily ozbrojené gangy terorizující místní obyvatelstvo. Střelba zní i v kdysi malebném městečku Gjirokastër. Proto je tu Berti – lovec senzací, reportér jedné z bezpočtu zdejších televizí. Jejich konkurenční boj v této nejchudší evropské zemi mění albánský mediální trh v džungli. Reportáž o tragické události, kterou tu Berti během dne natočil, je již večer odvysílána s komentářem označujícím oběť za vraha. Berti je přesvědčen, že jen on zná celou pravdu. Jenže i amatérská kamera fotografa Petra zachytila incident v sousedství, po němž zůstala na ulici dvě mrtvá těla – starce a jeho malé vnučky. Petro se vydá do Tirany, aby snímek dal vyvolat. V autobuse je i reportér Berti se svou dívkou Violou, připomínající stárnoucímu muži někdejší pařížskou lásku. I proto mu Berti může děkovat za záchranu života při přepadení. Do města dorazí ti tři společně, ale v okamžiku, kdy vyvolaný film vydá jasné svědectví, začnou být jeden druhému velice nebezpeční… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Hodne traumaticky (a presvedcivy) obrazek albanske temer soucasnosti. Trauma sala z kazdeho zaberu a reziser jako by v druhem planu rikal divakum: "Podivejte se, jaka to kdysi byla krasna zeme a co z ni dnes zbylo." Cimz samozrejme neodsunuji do pozadi hlavni dejovou linii filmu, ktera je hodna zamysleni nad tim, jak velkou silu maji media a jak snadno mohou manipulovat s divakem. Tento film me opravdu zaujal a doporucuju ke zhlednuti. Uz jen proto, ze pri soucasne frekvenci filmu natacenych v albanske produkci hned tak na nejaky nenatrefite. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Drama o etice a moci lidí, kteří vytvářejí televizní reportáže. Zajímavá zápletka staví proti sobě autora televizní montáže a náhodného vlastníka autentických záběrů. Koho z nich bude stát souboj život? Přes některé nelogičnosti v ději velice dobré. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

41st KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2006 - EAST OF THE WEST - FILMS IN COMPETITION - Na Východ od Západu - Soutěžní sekce (Syri magjik / MAGIC EYE / Magické oko) - 7. 7. 2006 - kino Městské divadlo - Karlovy Vary - 25% ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Káhira 2005 - Špeciálna cena poroty (Strieborná Pyramída), Cena FIPRESCI, Najlepší herec (Bujar Lako), Najlepší scenár (Kujtim Çashku) ()

vik 

všechny recenze uživatele

Vyobrazení ničení kina a zapalování plátna sice nepatří mezi nikterak výjimečné scény, ale pro studenta filmu to má nepopsatelně dramatický podtext :) ()

Reklama

Reklama