Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Válečná zima 1942–1943. Polní letiště na nehostinné Čukotce se na čas stává místem setkání tří civilizací a bizarního zauzlení lidských osudů. Přistávají tu stíhačky pilotované elegantními Američankami z Aljašky a sotva zaškolení ruští mladíčci je transportují na frontu. Jejich naivní vstřícnost naráží na bdělost místních náčelníků, přelety znemožňují obživu zdejších lovců. V zájmu dodržování spojeneckého protokolu jsou na základně tolerováni i političtí vyhnanci: proslulý konstruktér je tu za kuchaře, neurolog pěstuje ve skleníku zeleninu. Bývalá žena fanatického velitele tu působí jako tlumočnice a pečuje o skvěle vybavenou knihovnu. Pomíjivé vášně do sebe pevně zaklesly lidskost a krutost, bezvýhradné, jako je láska a smrt. Co z toho, co se tu kdysi stalo, byla pravda, a co jen zdání? Mnohé se ozřejmí až po letech, v roce Stalinovy smrti... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

molotov 

všechny recenze uživatele

Film o mezilidských vztazích, který se náhodou odehrává za druhé světové války. Vtipné, místy strhující. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Takmer celý film sa odohráva na malej leteckej základni, niekde na konci sveta v ďalekom Rusku. Zhodou okolností tu často pristávajú pekné americké "dévušky" a pre mladých ruských pilotov to je poriadne oživenie. Napriek tomu, že priestor poľného letiska takmer neopustíme, film dokáže v pohode udržať divákovu pozornosť, čo pri stopáži takmer 2 a pol hodiny treba oceniť. Čo mi ale veľmi nesedelo bolo, že neuvidíme žiaden letecký súboj vojnovú ani inú akčnú scénu. Dokonca ani tých lietadiel a výcviku si veľa neužijeme. Film síce patrí do kategórie vojnový, aj sa odohráva v tomto období, ale inak to s vojnou v pravom slova zmysle nemá veľa spoločného. Trochu romantiky, humoru, ale hlavne je to o medziľudských vzťahoch, čo v konečnom dôsledku nie je málo. V záver trocha vyšetrovania od hajzlíka z NKVD, ale mňa najviac pobavil hladný ruský pilot. Čo myslíte, zje mladý, namyslený ruský patriot "Berlínsku" jablkovú štrúdľu? 80%. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nevím, co je to za stopáž v záhlaví, ten film trvá 146 minut. 36 hlavních postav tu rusky, anglicky a čukčsky vypráví o části druhé světové války, o které jsem zatím neměl ani tušení. Docela mě překvapilo, když se z toho nakonec stala detektivka s vyšetřovatelem z NKVD. Hodně slušné čtyři hvězdičky. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tohle byla síla. Rusko se nádherně filmově rozjíždí. Režie a Scénář: Aleksandr Rogozhkin. Kamera: Andrei Zhegalov a Sergei Astakhov. Hudba: Dmitri Pavlov ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Pre dnešnú mládež sú ruské filmy nedostupné a do distribučných kín sa vôbec nedostávajú. Preto je pre dnešného diváka moderná ruská kinematografia úplne neznáma. To sa nedá povedať o našej staršej socialistickej generácii, ale takýto ruský film som ešte nevidel. Odohráva sa vo vojnovej zime rokov 1942 až 1943 na poľnom letisku v nehostinnej Čukotke. Pristávajú tu stíhačky pilotované Američankami z Aljašky a po krátkom zaškolení ich mladí ruskí piloti transportujú na front. A keďže nechceme ísť do historických detailov ide o vynikajúci film, ktorý je vierohodný, skutočný a predovšetkým neobyčajne ľudský. A keďže nejde o vojnový film, jediným zjednocujúcim prvkom v tomto filme je ale vojna a vo vojne sú slová zbytočné. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Díval jsem se na druhý ruský film za sebou a jsem na pochybách, zda se to dneska vůbec smí. Třeba se smí jen obdivovat černo-humorní expozici s čukotským lovcem. Tím tu ovšem černý humor nekonči, je ale prosvětlen lehkým, bílým humorem, spoustou dobře prokleslených postav, drobných epizodických, dějů, v nichž již mír probleskuje válkou. Tím myslím především tu, no tu romantiku, mezilidské vztahy, které se v tranzitní zóně (Перегон) obvykle pomíjejí. Alexandr Rogožkin si zvolil dostatečně úzké a vysoké hrazení, ale i dostatek času, aby ho bylo možno překonat. Film rozhodně válečný, ale i milý a příjemný. ()

HokusPokus 

všechny recenze uživatele

O mezilidských vztazích jsou i filmy ve kterých se něco děje.. po dvou hodinách se modlíte aspoň za jedinou scénu mimo letiště.. ale žádná nepřijde, nic se nestane.. v posledních minutách se děj trochu zašmodrchá, aby dospěl k uměle vykounstruované a lehce nevěrohodné pointě.. to ale vůbec nevadí, protože osudy všech charakterů jsou Vám stejně vcelku lhostejné.. ()

Reklama

Reklama