Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou příběhu, který připomíná rané filmy Bressonovy a Wendersovy, je mladík Sebastien (hraje ho Georges Babluani). S vidinou, že si vydělá spoustu peněz, vstoupí do podivného světa za zavřenými dveřmi, který připomíná noční můru a kde se hraje ještě podivnější hra o život. „Často se mi vracejí vzpomínky z dětství,“ říká režisér. „Zafixované obrazy jsou jako paprsky světla protínající temnotu. Jsou vždy nejasně přítomné, ale když se pokouším znovu objevit jejich panenskou kvalitu, postrádám přitom pocit nevinnosti z dětství.“ Originální černobílý snímek ve stylu „film noir“ je pozoruhodnou výpovědí o lidech, jejich aroganci, zlobě i strachu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (89)

mandelbrot 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle řikám adrenalinový sport. Začátek filmu, kdy hlavní protagonista putuje za pomoci různých indicií za vidinou velkeho výdělku, je trochu pomalejší, ale drží diváka v očekávání, co se z toho vyvine. Od chvíle, kdy hrdina docestuje na kýžené místo a my se dozvíme, jakým způsobem si má ony peníze vydělat, získá film skvěle vypjatou atmosféru. Tato část je dle mého názoru nejlepší z celého filmu. A to i přesto, že děj se v tu chvíli stane dosti předvídatelný, což bohužel platí i o konci. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ruská ruleta trpí tým, že je predvídateľná. Napríklad už z plagátu vieme, čo je témou filmu, ale k veci sa dostaneme až v polovici filmu a má nás to prekvapiť. Nnasleduje to, na čo sa tešíme, opäť nám je však jasné, ako to skončí. Potom sa obávame, či to skončí tak, ako si myslíme a Babluani nesklame, presne tak svoj film ukončí. Navyše nie sú jasné motivácie, ak niekto do niečoho podobného ide, tak bude asi smrteľne chorý, ale to tu myslím neodznelo. Prečo sa zabávať zrovna takýmto spôsobom riskovať basu do konca života taktiež nechápem, stačí si kľudne staviť pol milióna eur na Real a je to podobný adrenalín. Ak totiž prehrám, môžem sa odstreliť sám a nemusím sa spoliehať na iných a ruskú ruletu. Zaokrúhlené nahor. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Mladý hrdina spravuje střechu na krásném starém domě. Jednoho dne se mu do ruky dostane obálka s adresou na hotel. Dopis byl určen člověku, který ho najal. Jenže ten zemřel. Hrdina se vydávána adresu udanou v dopisu. Postupně nachází další a další indicie, zjišťuje kam dál se má přemístit. V těchto chvílích je film nejlepší. Sledujeme putování na neznámé místo, za neznámým cílem. Ve chvíli, kdy ale dojde k odhalení (tak v půlce filmu), film dost ztratí. V dalších větách se objeví nějaký ten SPOILER, tak kdo nechce, ať dál nečte. Hrdina je přiveden až na místo tajemné hry. Z té se vyklube ruská ruleta, a on je jedním z hráčů. Celá soutěž je natočena velmi dobře. Řvoucí rozhodčí, a hlavně čekání na rozsvícení žárovky (kamera kolem ní krouží, divák i hráči napjatě čekají) , aby padly výstřely, působí velmi stylově. Co naplat, největší plus začátku je fuč. Už víme, kam měl hlavní hrdina dojít, a podstatě je jasný i závěr, protože ten by se bez našeho mladíka jaksi neobešel, že? „Třináctka“ je černobílý film s pomalým tempem, který vás však pohltí tajemným odkrýváním dalších a dalších stop. Ty však jednou skončí, a zůstane jen skvěle natočená, kafkovská řežba. ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Jak se tak rozhlížím, asi jsem padl dolů z višně. Nicméně. Použití sépiově černobílého filtru je fajn, stylizace do hnusného a chudého prostředí, kde průvan zmítá posledními kousky plesnivého chleba taktéž, ale při vší úctě k francouzskému a noir filmu, tomuhle chybí spád, schopnost vtáhnout diváka do děje, chybí tomu nápaditější a méně předvídatelný scénář. Atmosféra i napětí zde fungují tak na deset procent, herci jsou toporní a nezáživní, dialogy jak ze školní družiny. Navíc poslouchat celou dobu jako zvukový podkres šustění listí... No hrome! Přidávám jednu hvězdu navíc za předpokladu, že dojem z filmu kazil otřesný český dabing. Chcete-li ruskou ruletu, pusťte si Lovce jelenů. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ku skutočnosti, čo všetko sa vo filme odohralo a čo všetko predstavuje známa hra na ruskú ruletu by som čakal napínavejší priebeh a aspoň trošku lepší príbeh. Napätia bolo síce dosť, ale práve pri spomínanej hre napätie dosahovalo úrovne ako keď sledujete ťahanie čísel zo športky. Hudba a čiernobiela kamera boli veľmi dobrou voľbou, no tento nezávislý snímok dieru do sveta nespraví. Sklamanie to však nie je. 70%. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama