Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Franzi Brenningerovi je šedesát, ale dosud řídí pevnou rukou svou malou firmu. Žije v moderním venkovském domku, vychoval dvě děti a stále ještě je oporou své nemocné manželce. Právě manželka Martha si první všimne, že Franz není v pořádku: trpí proměnlivými náladami, které se stále viditelněji obtiskují do jeho vztahů s okolím. Ze stavů hektické aktivity se propadá do sebevražedně těžkých depresí. Lékaři prohlásí, že může jít o maniodepresivní psychózu... Když Franz navíc zjistí, že je na mizině, kývne podnikatelům z daleké Keni na spolupráci na navenek velmi výhodné finanční operaci. A když objeví, že se nechal napálit, přijme s manželčinou nenápadnou podporou pomoc osmnáctileté Leyly, která mu ve firmě dosud pomáhala s anglickou korespondencí. Nemocný muž se ve společnosti mladičké průvodkyně vydává do Nairobi, aby se pokusil získat zpět své peníze... Psychologické drama se dotýká otázky, jak křehká je hranice mezi nemocí a „normálností“. Josefu Bierbichlerovi v hlavní roli znamenitě sekunduje Hanna Schygullová v roli manželky Marthy a Sibel Kekilliová coby Leyla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Temný a depresivní příběh duševně narušeného jedince mě dostal zejména díky skvěle zvládnuté formě. Dynamická, místy až reklamní či videoklipová režie se k příběhu určitě hodí (kromě kamery je výtečná je taky práce se zvukem a hudbou) a pomáhá překlenout určitou nevyváženost scénáře, kdy snímek dlouho vypadá především na studii duševně chorého, aby se posléze proměnil na thriller (byť pořád psychologický). Podtrženo a sečteno hodně zajímavý biják pro ty, co mají rádi filmové temno. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Zajímavá kamera a vynikající titulní herecký výkon Josefa Bierbichlera, avšak nevyvážený syžet - asi tak lze maximálně stručně shrnout můj dojem ze Zimní cesty. ()

Mocoft 

všechny recenze uživatele

Kdybych věděl, že film je o tom, jak se zkrachovalý podnikatel nachytá na klasický podvod (taky Vám chodí nabídky z Afiky k investici?), nešel bych na něj a udělal bych chybu. Výborná sonda do života starého muže s velkým problémem a přitom velkým srdcem. ()

Reklama

Reklama