Reklama

Reklama

Mrňous a čarodějnice

  • USA Teeny-Tiny and the Witch Woman
Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka / Horor
USA / Československo, 1980, 14 min

Obsahy(1)

Lehce hororová parafráze na Jeníčka a Mařenku. Podle turecké předlohy-pohádky. Tři bratři Velikán, Prostředník a nejmladší Mrňous, jednoho dne při dětských hrách zabloudí v lese a skončí v zajetí zlé čarodějnice. Jen díky nejmladšímu bráškovi se jim podaří obelstít čarodějnici, uprchnout a v pořádku se vrátit zpět domů. (Karlos80)

(více)

Recenze (68)

Master19 

všechny recenze uživatele

Toto je mazec pohádka, dodnes si ji pamatuju naprosto přesně a taky jak jsem se u ní bál a nemohl kvůli ní usnout. Dlouho předlouho jsem se nemohl dopátrat toho, jak se vlastně jmenuje a přitom stačilo zadat klíčová slova Marie Rosůlková, protože ta je pro tuto hororopohádku taky naprosto charakteristická. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Páni,na csfd je i tohle. No,neviděl jsem to sice už hodně dlouho ale nikdy nezapomenu na tu absolutní mrazivou/hororovou atmosféru. Nejsem si úplně jist,zda je to opravdu pro děti. Ale dospělý člověk vidí věci jinak,než dítě. Hlas paní Rosůlkové tomu dodává dalších 200%. Pokud by to šlo,dal bych tomu klidně 10 hvězdiček. ()

Reklama

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Moc pohádkové, moc pro děti. Tohle bych jednou svému budoucímu potomstvu klidně bez obav pustil, zvlášť když je vypravěčkou Rosůlková, tedy prototyp hodné babičky. Horor vlastně vykoukne jenom z animace, a to ještě občas: zlověstné stromy v lese, plot z dětských kostí, já asi nejvíc ocenil pelesti postelí, v nichž tři nevycválanci usínali, protože byly z páteře a žeber. Ale jinak nic. Jak moc já té paní po žloutence (byla krapet zelená) fandil, ať ty spratky podřeže. Škoda, no. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Děj snímku je velice jednoduchý a pochopí ho i ti nejmenší diváci. Rozhodně bych ovšem nedoporučoval pouštět dětem mladším pěti let, aby z toho neutrpěli snad nějaké to trauma. Stejně jako samotný příběh je i animace velice jednoduchá, ale v dětských očích naprosto dokonalá. Ztvárnění jednotlivých postav a především samotné čarodějnice v dětských očkách vzbudí nezapomenutelný zážitek a nejednu nezahmouřenou noc. Ilustrátoři si pěkně pohráli i se samotným prostředím a především se strašidelným lesem, který společně s tajemnou hudbou dokáže navodit hodně strašidelnou atmosféru. Nadpřirozeno zde nepředstavuje jen samotná ježibaba, ale i tři kouzelné předměty: mýdlo, jehla a krátký nůž, které v celém příběhu hrají rovněž velmi důležitou roli. Nejpůsobivější scénou je bezesporu pronásledování dětí čarodějnicí hlubokým lesem a její děsivé pařáty. V neposlední řadě nesmím opomenout ani na výpravný hlas Marie Rosůlkové, který nás doprovázel po celou dobu až dokonce a stal se nepostradatelnou součástí. Její geniální přednes nikdy nezapomenu a nedokážu si ani představit, že by se toho zhostil někdo jiný. Její podmanivý hlas vás totiž doslova uhrane a hltáte každou její další větu. Hlavně díky ní se na Mrňouse a čarodějnici prostě nedá nikdy zapomenout. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Turecká obdoba Perníkové chaloupky. Ale sourozenci jsou tu tři a nechybí ani tři kouzelné předměty, které jim díky nejmenšímu bratříčkovi pomohou ze spárů hrozné (!) čarodějnice. Navíc velice příjemný hlas Marie Rosůlkové, evokující skutečně hodnou babičku... Poučení pro děti: Nikdy sami nechoďte do temného lesa! Zajímavé komentáře: vypravěč, Karlos80, Viktooorka, Aiax. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama