Reklama

Reklama

Star Trek

  • USA Star Trek (více)
Trailer 1
USA / Německo, 2009, 127 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hrají:

Chris Pine, Zachary Quinto, Leonard Nimoy, Eric Bana, Bruce Greenwood, Karl Urban, Zoe Saldana, Simon Pegg, John Cho, Anton Yelchin, Ben Cross, Winona Ryder (více)
(další profese)

Obsahy(1)

James Kirk se narodil v den, kdy byla napadena hvězdná loď jeho otce. Od té doby vyrůstal jako poloviční sirotek, nebyl zrovna vzorné dítě, ale přesto se dostal ke hvězdné flotile. Jako kadet se ocitá na palubě U.S.S. Enterprise pod velením kapitána Pikea. Potkává zde prvního důstojníka Spocka, který je mu na první pohled nesympatický, a jejich antipatie jsou vzájemné. Enterprise přijímá tísňové volání z planety Vulcan a vyjždí na pomoc, ačkoliv posádku tvoří kadeti. Jsou totiž nejblíže. Kirk si ale uvědomí, že okolnosti jsou stejné, jako ten den, kdy zmizel jeho otec, letí do pasti. Opravdu, u Vulcanu na ně čeká ničivá loď pod velením romulana Nera. Nero chce, aby důstojník Spock trpěl, jenže Spock toho muže vidí poprvé v životě. Ukáže se, že Nero je z budoucnosti, kde byl svědkem zničení své planety, svého domova. Viní z toho Spocka, který slíbil, že planetu zachrání. Cestoval proto do minulosti a chce, aby mladý Spock trpěl stejně, jako trpěl on. Chce zničit jeho planetu, jeho domov, jeho rodinu. Bohužel se mu jeho dílo zkázy podaří a Vulcan přestane existovat. Další na řadě je Země. Mladá posádka se musí hrozbě postavit. Snad se při tom z Kirka a Spocka stanou dobří přátelé, tak, jako tomu bylo v jiné časové linii. (TV Prima)

(více)

Videa (16)

Trailer 1

Recenze (1 950)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Nemám rád scifi a už vůbec nejsem žádným fandou Star Treku. Dodnes jsem žádný takový film neviděl, proto je mi tento svět vzdálený a zhola netuším zda postavy zde se vyskytující mají nějakou dávnou historii, o které nic nevím. Začátek zcela očekávaný a očekávaně nudný až jsem si říkal, jestli to nevypnu. Ale vydržel jsem a vyplatilo se! Tento tak vzdálený svět mne nakonec vcelku dostal. Žádný geekasm se však nekonal, stav byl zcela rovnovážný na půl šestou bez sebemenší výchylky. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Abrams válí! Lépe přenést fenomén do nového tisíciletí (a k novým divákům) nešlo. Jen jedna malá rejpavá – podobně jako kdysi Martin Campbell v Casinu Royale servíruje Abrams to nejlepší hned na začátku. Úvod má v sobě tolik emocí, že by to mohlo konkurovat Titanicu a jednomu se až nechce věřit, jak rychle lze emocionálně vtáhnout do hry. Pak už se hraje na jiné city – na city nostalgie. Mládí, nepoznamenané Star Trekem, to bude považovat jen za cool podívanou s potřebnou dávku sex-apelu. Starší ročníky ocení veškeré narážky na původní seriál, díky kterým dostávají scény ten správný chuťový ocas. A finále je zničující, herecky i filmařsky. Přesto, na body vede úvodní scéna. P.S. Výběr herců je neuvěřitelně přesný. Jeden by si skoro myslel, že původní posádka prošla počítačovým liftingem… ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

To, co pro komiksové adaptace a příběhy Batmana znamenal Nolan, to pro svět Star Treku představuje J. J. Abrams. Plně využil všeho, co nabízí nejnovější trikové technologie, i velkého rozpočtu, a vznikl tak velkolepý blockbuster plný vizuálně nabušených scén, velkolepé akce, efektních triků, zkrátka všeho, co dělá velkofilm velkofilmem. Jde bezpochyby o divácky nejatraktivnější film série Star Trek, kterému se jen vzdáleně blíží hororově laděný První kontakt. Snaha přitáhnout k fenoménu Star Trek nejmladší generaci a získat novou skupinu fanoušků je zcela zřejmá, celým filmem se vine snaha, vyhněme se nesympatickému slovu zavděčit se, ale potěšit dnešní teenagery, takže tomu je přizpůsobená věková struktura hrdinů, tempo, atmosféra i děj. Na rozdíl od dřívějších Star Treků je patrná snaha o určitou hláškovitost, v daleko větší míře se používá verbální i neverbální humor. Zvlášť postava oblíbeného komika Simona Pegga jakoby si odskočila ze série humoristických skečů Velkovlak. Zatímco forma je vybroušená, po obsahové stránce už to taková sláva není, i když v zásadě proti dřívějším Star Trekům nepředstavuje tento film pokles kvality, není ani posunem vpřed. Zápletka je poněkud mělká a hlavně v některých ohledech pokulhává logika, např. fakt, že nejmodernější bitevní loď federace obsadí takřka výhradně nezkušení kadeti, je nedostatečně zdůvodněná, prostě to tak scénárista a režisér potřeboval. Všechno ale vynahrazuje velkorysost, s jakou film vznikl, každý fanoušek žánru musí ocenit nádherné záběry kosmických lodí a jejich interiérů i povrchu planety. A ještě jedno je u Star Treku zřejmé, dlouholeté soupeření mezi fanoušky Hvězdných válek a Star Treku chtějí, zdá se, tvůrci filmu ukončit, protože je taky zřejmý posun ve snaze zavděčit se právě fanouškům Hvězdných válek. Inspirace je u některých postav i scén zcela viditelná. Celkový dojem s ohledem na to, že jsem na Star Treku vyrůstal: 90 %. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No popravde receno, cekal jsem vetsi rezbu. Film je jizda od zacatku do konce, to zvlada Abrams spolehlive, vetsina dialogu je sice napsana, aby byla co nejefektivnejsi (pripadne vyzdimala nejaky emoce a neni nouze o hrdinsky kecy) a to samy se da rict o akci, kde je to samej vybuch, jenze proste to nedokaze uplne strhnout. Pribeh je sice jednoduchej, ale naprosto dostacujici, je tu par prijemnejch odkazu na serial a ty nejdulezitejsi postavy dostanou dostatek prostoru, jenze misty mi to prislo lehce stereotypni. A bohuzel nektery dialogy pusobi misty lehce smesne. Navic finale, at je jakkoliv bombasticky, urcite by slo vygradovat i lip. Obcas to zachrani paradni hudba, ale presto mam z filmu pocit, ze by se klidne dal o dvacet minut zkratit. Cimz ale rozhodne netvrdim, ze by film byt na minutku nudil, od zacatku do konce to je paradni zabava se skvelejma trikama, docela sympatickejma hercema, jen ten Simon Pegg tu je jak pest na oko a Zachary Quinto proste neni Spock. No a zaporaci slusny, ale nebejt ty lodi, nic moc nepredvedou. Nicmene restart serie se podaril. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Kdyby jenom ten Abrams ve v podstatě všech svých dílech tak nekálel na nějakou základní logiku rozhodující pro utváření příběhu, to by teprve byla věc... aneb to je ale náhodička, že když na jednu planetu vyplivnete úplně náhodně dva lidi, tak na sebe natrefí akorát včas, aby jeden druhému zachránil řiť. A ano, je to úplně něco jiného než když inteligentní humanoidní rasy disponují "z nebe spadlou" rudou koulí hmoty produkující černé díry (které se nakrásně okamžitě zavírají;)). Fantazie autorů sci-fi totiž byla a je něco jiného než náhody a naprosté haluze, kterými se na sílu ohýbá realita tak, abychom mohli něco vyprávět. Výsledkem odhodlané práce současného televizně-filmového mogula je to, že jsem se sice nemohl ubránit zatínání zubů v okamžiku, kdy se Enterprise objevila v poli trosek, a že mě to celé občas opravdu strhlo - ale vždycky to bylo při starosti o posvátné startrekovské rekvizity a ne o hrdiny, protože to prostě je totálně přepálený popcornový nátěr pro zábavy chtivé oko diváka a nic jiného. To, že se tenhle Star Trek občas zvrhne do Epizody I-III, a vydává se to za osvěžení humorem namísto úlitby dětičkám toužícím vidět něco jako Jar-Jara a R2-D2, je jenom důkazem úpadku schopnosti vnímat, když vás někdo lacině oblbuje. Nafukování rukou a ochrnování jazyků není humor, který by patřil do space opery ražení Star Treku. Ani do SG, ani do BSG;) Co sem naopak patří, to je Suluův šerm, abyste mi neřekli, že nevím co chci, ale nedám pokoj, dokud to nedostanu. Neříkám, že se jednou rád nepodívám znova nebo že nemám pozitivní očekávání směrem ke druhému dílu, ale úvodní sekvence s USS Kelvin mi byla daleko bližší než celý ten zbytek. Co naplat, ani teď nepřestane platit, že s Abramsem jsem se asi poprvé a naposledy bezvýhradně bavil u Alias. I tak mi ale nezbude než dát 80%, protože je to celé fakt nezdravě cool, včetně zelené Rachel Nichols a řasami mocně mávající Zoe Saldany;) ()

Galerie (157)

Zajímavosti (90)

  • Romulani byli zvoleni proto, že se ve Star Treku (1966–1969) objevovali méně než Klingoni. (HellFire)
  • Skladba, ktorá hrá v bare pri zoznámení Kirka (Chris Pine) s Uhurou (Zoe Saldana), je napísaná režisérom J.J. Abramsom. Meno skladby znie „Awasoruk Jam“ (slovo Awasoruk je vlastne Kurosawa odzadu). (ČSFD)
  • Veľká červená príšera, Hengra, ktorá na ľadovej planéte prenasleduje Kirka (Chris Pine), bola stvorená Nevillom Pageom, dizajnérom, ktorý navrhol aj monštrum pre film Cloverfield (2008). (ČSFD)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Jak to vypadá se čtvrtým Star Trekem?

Jak to vypadá se čtvrtým Star Trekem?

02.03.2023

Je to už několik měsíců, co studio Paramount s nadšením oznámilo vedle dalšího rozšiřování univerza skrze televizní seriály taky čtvrtý filmový Star Trek. V tom se měli údajně vrátit všichni původní… (více)

Plány na čtvrtý Star Trek opět ztroskotaly

Plány na čtvrtý Star Trek opět ztroskotaly

28.09.2022

Těžko říct, co přesně studio Paramount provádí se čtvrtým Star Trekem, jedno je ale jisté, pokračování úspěšné série s Chrisem Pinem (To nic, drahá), Zacharym Quintem (Snowden) a Zoe Saldana (Avatar)… (více)

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

10.06.2022

Nejdůležitějším projektem Marvelu v příštích pár letech bude podle všeho reboot Fantastické čtyřky. Do třetice všeho dobrého to totiž chce mít Kevin Feige správně, a podle posledních drbů by se… (více)

Reklama

Reklama