Reklama

Reklama

Star Trek

  • USA Star Trek (více)
Trailer 2
USA / Německo, 2009, 127 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hrají:

Chris Pine, Zachary Quinto, Leonard Nimoy, Eric Bana, Bruce Greenwood, Karl Urban, Zoe Saldana, Simon Pegg, John Cho, Anton Yelchin, Ben Cross, Winona Ryder (více)
(další profese)

Obsahy(1)

James Kirk se narodil v den, kdy byla napadena hvězdná loď jeho otce. Od té doby vyrůstal jako poloviční sirotek, nebyl zrovna vzorné dítě, ale přesto se dostal ke hvězdné flotile. Jako kadet se ocitá na palubě U.S.S. Enterprise pod velením kapitána Pikea. Potkává zde prvního důstojníka Spocka, který je mu na první pohled nesympatický, a jejich antipatie jsou vzájemné. Enterprise přijímá tísňové volání z planety Vulcan a vyjždí na pomoc, ačkoliv posádku tvoří kadeti. Jsou totiž nejblíže. Kirk si ale uvědomí, že okolnosti jsou stejné, jako ten den, kdy zmizel jeho otec, letí do pasti. Opravdu, u Vulcanu na ně čeká ničivá loď pod velením romulana Nera. Nero chce, aby důstojník Spock trpěl, jenže Spock toho muže vidí poprvé v životě. Ukáže se, že Nero je z budoucnosti, kde byl svědkem zničení své planety, svého domova. Viní z toho Spocka, který slíbil, že planetu zachrání. Cestoval proto do minulosti a chce, aby mladý Spock trpěl stejně, jako trpěl on. Chce zničit jeho planetu, jeho domov, jeho rodinu. Bohužel se mu jeho dílo zkázy podaří a Vulcan přestane existovat. Další na řadě je Země. Mladá posádka se musí hrozbě postavit. Snad se při tom z Kirka a Spocka stanou dobří přátelé, tak, jako tomu bylo v jiné časové linii. (TV Prima)

(více)

Videa (16)

Trailer 2

Recenze (1 950)

choze 

všechny recenze uživatele

Ještě před pár dny jsem v anketě na hlavní straně zatrhl, že nejsem fanoušek STAR TREKU a na film nepůjdu. Nic se startrekovskou nálepkou jsem neviděl už deset let a do teď mě Abrams ničím ("ALIAS", "LOST", M:I:III) nezaujal. Dobrý trajler a nadšené ohlasy mě naštěstí přemohly a tak jsem se mohl znovu přesvědčit, že restarty jdou Hollywoodu podstatně lépe než remaky a omlazený STAR TREK se může směle zařadit vedle BATMAN ZAČÍNÁ či CASINO ROYALE. Narozdíl od nich na akci neubírá, ale přidává a přitom ve své snaze zpřístupnit se mladšímu publiku nepřestává být chytrý a obejde se bez lidového blockbusterového humoru, to klobouk dolů. Zvláštní věc pak je, že vzdor tomu, že se tu cestuje časem a ničí celé planety, na mě film působil dost komorně, také se odehrává převážně jen na dvou planetách a dvou kosmických lodích. Za jediné výraznější mínus bych označil slabého záporáka. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Obsahovo naplnene az na okraj /mozno paradoxne trocha na skodu az cez neho/. Z hladiska dramaturgie mi totiz davkovanie toho mnozstva informacii, ktore okolo vas letia jedna za druhou, prislo na niektorych miestach problematicke, t.j. niektore veci mohli byt podane strucnejsie (porod), niektore naopak trocha viac (Kirkovo cheatovanie), pretoze spatnou rekonstrukciou si ich sice doplnite, ovsem skor intuitivne ako funkcnym logickym dosadenim (samozrejme v ramci akceptacie predkladaneho univerza zo svojimi pravidlami). A aj zamena blackhole za warmhole bila dost do oci. Z hladiska stylu ovsem JJ potvrdil svoje silne stranky -> pre divaka atraktivne prepajanie az spajani televizneho a filmoveho stylu rozpravania a snimania, kombinacie stareho s novym. Hoc nepopieram ze v MI:III to malo na mna silnejsi efekt. 7/10 ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Kdyby jenom ten Abrams ve v podstatě všech svých dílech tak nekálel na nějakou základní logiku rozhodující pro utváření příběhu, to by teprve byla věc... aneb to je ale náhodička, že když na jednu planetu vyplivnete úplně náhodně dva lidi, tak na sebe natrefí akorát včas, aby jeden druhému zachránil řiť. A ano, je to úplně něco jiného než když inteligentní humanoidní rasy disponují "z nebe spadlou" rudou koulí hmoty produkující černé díry (které se nakrásně okamžitě zavírají;)). Fantazie autorů sci-fi totiž byla a je něco jiného než náhody a naprosté haluze, kterými se na sílu ohýbá realita tak, abychom mohli něco vyprávět. Výsledkem odhodlané práce současného televizně-filmového mogula je to, že jsem se sice nemohl ubránit zatínání zubů v okamžiku, kdy se Enterprise objevila v poli trosek, a že mě to celé občas opravdu strhlo - ale vždycky to bylo při starosti o posvátné startrekovské rekvizity a ne o hrdiny, protože to prostě je totálně přepálený popcornový nátěr pro zábavy chtivé oko diváka a nic jiného. To, že se tenhle Star Trek občas zvrhne do Epizody I-III, a vydává se to za osvěžení humorem namísto úlitby dětičkám toužícím vidět něco jako Jar-Jara a R2-D2, je jenom důkazem úpadku schopnosti vnímat, když vás někdo lacině oblbuje. Nafukování rukou a ochrnování jazyků není humor, který by patřil do space opery ražení Star Treku. Ani do SG, ani do BSG;) Co sem naopak patří, to je Suluův šerm, abyste mi neřekli, že nevím co chci, ale nedám pokoj, dokud to nedostanu. Neříkám, že se jednou rád nepodívám znova nebo že nemám pozitivní očekávání směrem ke druhému dílu, ale úvodní sekvence s USS Kelvin mi byla daleko bližší než celý ten zbytek. Co naplat, ani teď nepřestane platit, že s Abramsem jsem se asi poprvé a naposledy bezvýhradně bavil u Alias. I tak mi ale nezbude než dát 80%, protože je to celé fakt nezdravě cool, včetně zelené Rachel Nichols a řasami mocně mávající Zoe Saldany;) ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Docela masakr, ale co jiného taky čekat od rozpustilého a chytrého geeka. Abrams dává roztomile okatě najevo, že vyrůstal na Star Wars (fetišistické snímání lodí, závěrečný úprk) a nebojí se rýpat do fantazií obtloustlých třicátníků v kostýmech, kteří hudrují při sebemenší odchylce od pravidel zajetého univerza. Málokdo dneska takhle svižně staví a boří žánrová klišé, viz patetické sebeobětování x Beastie Boys, aby do nás následně pral jednu over the top scénu za druhou (injekce). Drhne snad jenom ta nostalgická epizodka z planety Hoth, u které jsme lehce tlačeni k vytažení kapesníků a obdivu CGI tvorečků co se navzájem žerou. Jinak asi nejlepší rebranding co jsem za poslední roky viděl. Ta značka bude mít velký zvuk. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Několik set odlesků, potetovaný Zdeněk Pohlreich a dva Spockové. Džej Džej to vzal pěkně od píky a nejenže dokázal vdechnout život jedné dávno mrtvé legendě; on navíc ještě pro stříbrná plátna zresuscitoval pozapomenutý žánr space opery jako celku. Abrams s Giacchinem pumpují adrenalin všemi doušky, přeobsazená (byť trestuhodně nevyužitá) posádka srší charismatem, ale debilita scénáře (jakkoli částečně i záměrná) jim všem podráží nohy spolehlivěji než našim hokejistům to věčné hákování. Navíc jsem nepřekousl fakt, že čím blíže je to konci, tím více to zajíždí do klasického mustru Star Treku, akorát v technickém hávu nedělajícím ani v nejmenším ostudu roku svého vzniku. Ano, je sice logické, že to nakonec dojede do všem známé podoby, ale pro mě to v tu chvíli přestává být čímkoli zajímavé. ()

Galerie (157)

Zajímavosti (91)

  • Zelená orionská milenka Jamese T. Kirka (Chris Pine) je odkazem na původní seriál Star Trek, kde byly tančící zelené Orionky brány jako sexsymbol a mohly být viděny v každém dobrém baru. (Hepp)
  • Jedná se o jedenáctý film z prostředí Star Treku, jehož příběh se však chronologicky řadí ještě před první, dnes již klasický seriál Star Trek (1966–1969). (endoskop)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Jak to vypadá se čtvrtým Star Trekem?

Jak to vypadá se čtvrtým Star Trekem?

02.03.2023

Je to už několik měsíců, co studio Paramount s nadšením oznámilo vedle dalšího rozšiřování univerza skrze televizní seriály taky čtvrtý filmový Star Trek. V tom se měli údajně vrátit všichni původní… (více)

Plány na čtvrtý Star Trek opět ztroskotaly

Plány na čtvrtý Star Trek opět ztroskotaly

28.09.2022

Těžko říct, co přesně studio Paramount provádí se čtvrtým Star Trekem, jedno je ale jisté, pokračování úspěšné série s Chrisem Pinem (To nic, drahá), Zacharym Quintem (Snowden) a Zoe Saldana (Avatar)… (více)

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

10.06.2022

Nejdůležitějším projektem Marvelu v příštích pár letech bude podle všeho reboot Fantastické čtyřky. Do třetice všeho dobrého to totiž chce mít Kevin Feige správně, a podle posledních drbů by se… (více)

Reklama

Reklama