Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Začínající režisérka Sue nedostane od producentů ani vindru, aby mohla natočit svůj vysněný film o hrdinech indického boje za nezávislot z počátku minulého století a tak se vydává na vlastní pěst do Indie. S projektem jí pomáhá Indka Sonia. Díky ní se seznámí s partou mladých lidí, které se rozhodne do filmu obsadit. Jak probíhá natáčení, začínají diskuze o tom, zdali zkorumpovaná a chudá Indie vůbec stála za to, aby za ni dávní hrdinové pokládali životy a zda by mělo smysl udělat něco podobného i dnes. Odpovědi ale přijdou rychleji, než by se zdálo. Po smrti jednoho z nich je třeba vyřešit, jak pomstít jeho smrt a očistit jeho jméno. Pomalu začíná být jasné, že se hranice mezi herci a jejich postavami začíná ztrácet. (bolly.cz)

(více)

Recenze (19)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Pro mě hodně rozporuplná záležitost. Na jednu stranu má tenhle snímek všechny klasické bollywoodské ingredience (včetně délky) a nechybí mu ani klasická typizovanost a schematičnost (za všechny třeba ve scéně noční party, kdy dojde na nacionalizmus, pákistánskou otázku i korupci). Na stranu druhou, zpracování, příběh i jeho vyústění jsou pro Bollywood všechno, jen ne typické. Na jednu stranu se pokouší otevřít dveře problémům, těmi druhými ale zároveň pouští notnou dávku korektního patriotizmu a vlastenectví. Na jednu stranu kritizuje represivní složky a metody státu, korupci, na tu druhou se nebojí použít a obhajovat násilné metody páchané pro tu "správnou věc", navíc s přímým odkazem na Leninovu ideu spravedlivé revoluce (o Ghándím se tu nedozvíte). Spouštěčem děje je navíc zahraniční studentka (samozřejmě blond a navíc otřesně zahraná postava), kterou zaujal právě onen odkaz revolucionářů. Tohle není stylizovaná "Vendeta", na druhou stranu by mohl někdo namítnout, že "Statečné srdce“ je o tom samém. Nechávám tuhle otázku otevřenou, asi Indii nerozumím natolik, abych pochopil, co chtěl autor vlastně říci a koneckonců se mi ve filmu líbily i věci, které s tou to otázkou bezprostředně nesouvisí. Tenhle film si zaslouží jakékoli jiné hodnocení než průměrné, to je ale tentokrát vyjádřením právě oněch rozpaků. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Opravdu rozporuplný film. Nemusíte být žádný kovaný humanista a ochránce raněných zvířátek, abyste odmítli cestu, jíž se hlavní hrdinové nakonec vydají. Mezi životem v područí kolonialistů a životem v demokratické zemi je přeci jen rozdíl a ve filmu předváděné řešení nespokojenosti s její vládou by dle mého názoru těžko přineslo pozitivní výsledek. Ale za to, jak Rakeysh Mehra vedle sebe postavil odhodlané protibritské revolucionáře a současnou (zdánlivě) bezstarostnou mládež, jak ve svých obrazech propojil tradiční starou a pozápadněnou novou Indii a za to, jak výborně to natočil, si čtyři hvězdy bezpochyby zaslouží. __________ P.S: S odstupem času mě ten film nejvíc fascinuje tím, jak zdánlivě nevinně, lehce a uhlazeně prezentuje svůj radikálně levicový postoj. ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Sociální kritika v tomhle filmu je určitě fajn věc, ale s takhle plochými charaktery a vypulírovaným prostředím se skoro nedá brát vážně. ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

Doufám, že tento film bude (pokud tedy již není) v ČR zakázán! Bože, ty následky! Přijede si sem nějaký levoboček kardinála natočit dokument o husitech, jak katolické duchovní, hříchem a korupcí prolezlé, z chrámů Páně vyháněli. Proti šlechtě, která jen své statky rozšiřovala, úplatky spravedlnosti oči zavírala a pomocí zvyšujících se berní svůj lid trápila, do boje táhnout se nebáli, ba až i do Bruselu ... tedy do Říma řinčení jejich řemdichů slyšeti bylo ... no bojím se domyslet! A oken je na Hradě dost. ---- Každopádně skvělý, ale smutný zážitek. ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Tento film je, moji milí, právě o tom, že Gándhího zná každý, a proto ho není potřeba zmiňovat. Každopádně Gándhí má na krku mnohem více mrtvých nežli Bhagat Singh a Chandrasekhar Azad. Bollywoodských klišé je v tomto filmu naopak hodně málo, kýčovitosti jakbysmet. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Mám velmi rozporuplné pocity z tohoto snímku. V některých úsecích mě bavil velmi, jindy zase vůbec. Určitě velmi zajímavý nápad s nějakou tou historickou hodnotou. Rád jsem viděl staré (mladé) známé indické herce, které jsem si zamiloval například ve 3 idiotech. Úplně mi ovšem nesedl zdejší humor, kdy jsem se nezasmál snad ani jednou. Naopak snímek docela hezky fungoval v té dramatické rovině a postupně směřoval k neskutečně drastickému konci. Posledních zhruba 35 minut bylo skvělých. Bohužel to byla poměrně malá část stopáže. Velkou část sledujete opičky a flákání mladých revolucionářů. Z nějakého důvodu však ve mně tato sociálně-politická kritika nezanechala úplně hlubokou stopu. Nemohl jsem se zbavit určitého pocitu strojenosti. [60 %] ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

A to som si myslel, že sa bude jednať o natáčanie historického filmu. Nakoniec to však dopláca na doslovnosť v podobnosti medzi udalosťami minulými a súčasnosťou. To, čo kedysi urobili revolucionári, urobia aj teraz mladí ľudia, ktorí sa predtým len bláznili, čvachtali vo vode a tancovali? No to hádam nie! Vlastne ani neviem, prečo sa mi to nakoniec páčilo. Asi ma tými neustálymi pesničkami zhypnotizovali, teroristi jedni. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Už jsem si myslela, že Aamir Khan má božskou ruku, která nemůže při volbě scénáře sáhnout vedle a, ejhle, stalo se. I když chápu jeho úhel pohledu - pro Indii je to důležitý film, který má závažné poselství. Pro mě, bráno jenom filmařsky, je to velmi naivně natočená agitka protahovaná zbytečně spoustou písní. Ale rozumím tomu, proč film vznikl. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Opravdu, ale opravdu obrovsky velká dávka idealismu. Ale slušně natočená. Indům se nedá upřít pár věcí - dokáží přijít s nečekaným dějovým zvratem a utáhnou tříhodinovou stopáž. ()

Zelilu007 

všechny recenze uživatele

Film ukazuje tři linie života v Indii. Ta jakoby přítomná, která vyjadřuje pocity mladých lidí. Ta druhá historickou událost, která posroumala anglické a indické vztahy a ta poslední, život v protestu.Film jsem přiznám se ještě nedokoukala, je příšerně dlouhý. Ale v podstatě ty tři hodiny chápu. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Už nikdy viac, tento typ filmov z duše neznášam. Je tu presne ukázané ako sa z pomerne normálnych ľúdí stanú cez noc teroristi, áno, lebo inak sa to nazvať nedá. Absolútne stupidný film. Nemyslím si, že práve takýto snímok mali venovať na počesť pilotov, ktorí zahynuli v službe, lebo to žiadna pocta nie je. Partička hlupákov berie spravodlivosť do svojich rúk, strácajú súdnosť a už nedokážu rozlíšiť čo je správne a čo nie, fanatici. Hrôza. Áno, film ukazuje realitu Indického systému, ale kde je to iné, môžno s malýmimi rozdielmi a z vonkajšieho pohľadu krajšie, ale je to všade rovnaké.... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Áno, priznaj farbu - tú horúcu farbu svojej teroristickej krvi. Zober spravodlivosť do svojich rúk, zober zodpovednosť do svojich rúk a potom môžeš zabíjať a meniť veci v spoločnosti podľa svojho presvedčenia. Presne toto propaguje film, pekne zaobalený do veľkých emócií a životných drám rodín a priateľov. Samozrejme nesmie každých 5 minút chýbať dlhotrvajúci spev a tanec. Nepopieram, že niektoré hindské piesne boli po hudobnej stránke zaujímavé, ale čoho je veľa, toho je veľa. Aspoň že mužské oko poteší indická kráska vo vedľajšej roli Soha Ali Khan. ()

andiek05 

všechny recenze uživatele

Příběh je hodně zajímavý. V první části mě bavila historická linie naopak ta, jak se Sue snaží natočit dokument, byla průměrnější. Druhá část byla mnohem lepší, zajímavější, emocionálnější, ale taky ... jak se vyjádřit a nic neprozradit ... Když už se parta probudila, nelíbilo se mi, že se vše doslova opakovalo. Kladně hodnotím ukazování politických i náboženských problémů, ale naopak mě trošku zklamal konec, že tam nebyla žádná souvislost s natočeným dokumentem, a jak to s ním vlastně dopadlo. ()

Gore 

všechny recenze uživatele

Vysoce hodnocený film, a to i na IMDB, ale mě se moc nelíbil, většina průměrných indických filmů mě zaujme alespoň něčím, ale tenhle vůbec ničím, zklamal i jindy spolehlivý Aamir Khan, a o té ploché postavě blondsky ani nemluvím. ()

Gaja Gamini 

všechny recenze uživatele

Bála jsem se, že půjde o další film, kde se "minulost" přesně opakuje a následuje happy ending a první polovina filmu mne nějak neoslovovala. Pak se ale začala zvyšovat rychlost a posledních 30 minute bylo nasáklé emocemi a strhujícím tempem. Nejsem mezi největšími Aamirovými fanoušky, dost často mne nudí, ovšem líbí se mi, že šel do filmu s tak silnou skupinkou jiných herců, jejichž role v žádném případě nebyla "vedlejší". Vcelku byla také zpráva filmu o smyslu revoluce mnohem lépe a přesvědčivěji podána, než třeba v Mangal Pandeyovi. A Waheeda Rehman je bohyně. Mimochodem kdo vymyslel ten český název? Zní strašlivě.... ()

Hird 

všechny recenze uživatele

Malinko fádní rozjezd, jinak výborné. Ani přílišný patriotismus ke konci mi nijak nevadil.... Sice souhlasím s berg.12 že mohli aspoň zmínit Gándhího, nicméně stále ještě jsem plný emocí a myslím že plné hodnocení si to zaslouží.... ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Naprosto úchvatný film, který je v první půlce zcela nevinný a divák ani náznakem netuší, co se z tak běžného pohodového příběhu může vyklubat. Stačí jedna jiskra a příběh opouští předem stanovené hranice a rozrůstá se do nedozírných rozměrů, které si vyberou tu nejvyšší daň. Vše podáno velmi živě, svěže, bez zbytečného patosu, bez zbytečných slz a nacionalistických hesel. Trochu mi to připomnělo český film o Sarajevském atentátu. Také mi u toho pukalo srdce a hrudník se chtěl roztrhnout. Na světě je spousta bezmoci. A spousta moci, proti které je potřeba bojovat. ()

Reklama

Reklama