Reklama

Reklama

O makovém koláči

  • angličtina About Poppy Cake (neoficiální název)
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Rodinný
Československo, 1953, 8 min

Režie:

Zdeněk Miler

Scénář:

Josef Menzel

Obsahy(1)

Barevný kreslený film pro nejmenší děti ukazuje pomocí leporelových kreseb, kolik lidí se podílí svou prací na tom, aby mohl být upečen makový koláč. (Filmový přehled)

Recenze (17)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Teď už víš ty hadači co je práce v koláči? Máma, dělník, žnec i oráč, každý zaslouží si koláč..Také pylný školáček dostane svůj koláček...:-) Jen bych opravil zdejší komentáře, ten veršovaný projev nebyl od Národní umělkyně Naskové ale od Evelýny Paulové..Agitační snímeček ve stylu filmového týdeníku-tady ale v barvě a pro děti..Mno, jak typické pro tuhle dobu. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Klasická dobová komunistcká agitka, pri ktorej musel hlboko ohýbať chrbát Zdeněk Miler, tvorca neskoršieho krtka. Príbeh je prerozprávaný pomocou leporela - statických obrázkov, doplnených angažovaným prejavom Evelyny Paulovej.... *** Další kreslené leporello, jež prostou a zábavnou formou vštěpuje těm nejmenším úctu k lidské práci. Film bude uvítán jako doplněk besídek pro děti předškolního věku. Filmový přehled 33/1954 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Skvělé a poučné! Co k tomu dodat? Snad jen: "Ten umí to a ten zas tohle...". Z dnešního pohledu lze tento snímeček považovat za socialistickou agitku, ovšem ruku na srdce - copak to tak nefunguje? ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Socialistická poezie neznala hranic, čehož důkazem je i tato rýmovaná agitka se statickými obrázky: "Dělník robí čeho třeba, rolník za to dá mu chleba". Pokud to člověk bere s nadhledem, tak propuká s každým dalším veršem ve stále větší smích. Kdo však dobu vlády dělnictva, rolnictva a pracující inteligence nezažil, ten si tento snímek pravděpodobně nevychutná. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

"Hádej, hádej, hadači o makovém koláči..." vítá nás rýmující Růžena Nasková nad kreslenou dobrotou s optimismem v hlase. Ale kdo čeká pohádku, ať s tím radši nepočítá - místo ní ho čeká v podstatě Československý filmový týdeník, akorát že v barvách leporela... "máma, dělník, žnec i oráč - každý zaslouží si koláč..." omg! ale jinak jako agitační básnička do semináře o poválečné litaretuře, proč ne... :) 20% ... k vidění zde: http://youtube.com/watch?v=evMGbUQTLAc ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Kdo se to sem k poli blíží? To jde mládež, pionýři! Lidé z vesnic, lidé z měst, ženská dlaň a mužská pěst. Brigádníci s rekreanty, traktoristé za volanty, spěchají sem do díla. Pole ruchem ožila! Ještě než se Zdeněk Miler zapsal do srdcí všech malých diváků veselými příhodami nemluvného krtka, vložil své umění do služeb propagandistického animovaného filmu. Dnes je ta historka o makovém koláči už jen směšným odkazem minulosti, nicméně je důležité vnímat ji jako součást nejen Milerovy umělecké dráhy, ale především jako součást naší nelichotivé historie. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Dobovou poplatnost vyváží didaktická využitelnost - lépe se snad ani nedá ukázat, jak soudruhové oslavovali práci. Milerovy kresby bezchybné a ty verše o pionýrech, traktoristech, nadšeně pracujících rekreantech (skoro jako v Andělovi) a jiných dříčích skutečně unikátní - podobně jako Sekorův Bramborouk. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pokud odmyslím agitační náboj, tak mi to přišlo zmatené. Kdybych netušil, co se dělá s obilím, jak vzniká mouka a jak se peče, tak z tohoto animáče bych na to nepřišel. Např. v jednu chvíli zasejí, a pak je najednou zima, a hnedle nato už jsou žně. Jediné, co mne zaujalo, tak to dlouhé, kreslené panorama pole, po němž kamera jede beze střihu pár minut, a věřím, že Milerovi trvalo pěkně dlouho to nakreslit. ()

mau 

všechny recenze uživatele

Ve verších vypravuje Nasková a vysvětluje, kolik lidské práce a činnosti strojů se skrývá za jediným koláčem - od zasetí zrna, přes sklizeň, mlýn až do maminčiny kuchyně.. Animace ve službách budovatelské agitky.. :( K vidění na You Tube.. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Agitka par excellence, kterou mluví nepříjemný ženský hlas, který je přímo prosycen zatuchlým socialismem, ale jeho slova se krásně rýmují a nechtěně vyvolávají nepotlačovaný smích. ()

ArdathBay

všechny recenze uživatele

Jaká to byla krásná doba ten komunismus.... Ne, teď už vážně - Miler odvedl jako vždy perfektní práci, ovšem ta olbřímí agitace je k zblití. Jedinou výhodu to nesporně mělo - maminky opravdu koláče doma pekly a mouka byla kvalitnější. Vždyť dnes již naše pekárenské podniky nakupují stroje, které staré a tvrdé pečivo rozemelou a nadělají z ní znovu mouku. V době komunismu se tak nestávalo, že vám chléb zplesnivěl za dva dny po zakoupení. Dnes se to stává běžně. Ovšem to je daň, kterou zaplatím radši, než žít za doby, která panovala v době natočení tohoto animovaného leporela. ()

(Z)denny 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí této skvělé agitky jsem vyskočil a vyhrnoul si rukávy, než se kola zastaví.. Že by česká kinematografie už v roce 1953 používala ve svých šotech podprahovou reklamu, jak to bylo zvykem u těch zlých buržoasistů z Wallstreetu? ()

artas 

všechny recenze uživatele

Ja nemôžem to je komédia... silná komunistická propaganda, ale spomínam si, že ako dieťa som to videl niekoľkokrát. ()

Reklama

Reklama