Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byla jedna škola. A do té jednoho dne zavítal papoušek Bořivoj a získal pro sebe všechny jedničky. Děti - žáci - to přece nemohou nechat jen tak, a proto se Eva a Petr vypraví do tajemné exotické země papoušků. Šplhounství, opakování starých pravd, honbu za známkami bez ohledu na skutečné znalosti a vědomosti - prostě papouškování - to se snaží v této hudební komedii s humornou nadsázkou autoři pranýřovat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pokud je pravda vše, co uvedl níže komentující Oskar, pak už vlastně není co dodat. Pohádka, klasicky studiová, předznamenává příchod osmdesátek. Kostýmy, dekorace i scény hrají všemi barvami a písničky jsou veselé, ale vlastně i trochu připitomělé. Celý děj je spíše bláznivý a je složité se v něm pořádně vyznat, zvláště když se zpočátku odehrává na třech scénách, ale hlavní je, že jde převážně o přehrávání a kdo koho víc překřičí. Z tohoto mumraje opravdu nejvíc vyčnívá klasicky Vladimír Menšík a Iva Janžurová. Dnes už naštěstí víme, že mít jedničky až tolik neznamená, protože naučit se na písemku neznamená i později něco skutečně vědět a umět. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Bizarní, ale zapamatovatelné zpracování pohádkového příběhu. Netradičně není zobrazený jen Jan Amos Komenský:-). ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

"Rodiče chtějí po nás jedničky, učitelé chtějí jedničky, pionýrská vedoucí chce po nás jedničky." I když stylizace pohádky je jak pro mentálně postižené (nic proti nim) a písničky jsou dětinsky debilní (je jich spousta, ale když zpívají papoušci, je to opravdu debilní), malé děti to může zaujmout (jen škoda minutáže, ta je příšerně dlouhá). Dospělý bude od začátku jen kroutit hlavou, co se dá v archívu ČT ještě najít za bizarnost, ale časem si aspoň může užívat "neskutečných" hereckých projevů Janžurové v roli maminky papouška, Menšíka v roli nosorožce Emila, který chce snášet kropenaté vejce, Krampola jako kokosového ořechu, Medvecké jako sobeckého papouška, který ukradl dětem jedničky, Fišer a Masopust jako další papoušci, Skořepové jako tabule, Konvalinkové v roli žížaly a dětí Reifové či Zedníčkové, ze kterých časem vyrostli šikovní herci. Uslyšíme taky hlas Bohdalky jako opice a Kostelky jako busty Jana Ámose Komenského. Ojedinělý pohádkový počin, který se moc nepovedl, ale jednou za dvacet let si svého diváka najde. Hudba: Ferdinand Havlík ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Taťjana Medvecká hraje chamtivého papouška Bořivoje, který po doslovné deklamaci školního učiva získá všechny jedničky (podle všeho vyrobené z lepenky) a ukrývá je v aktovce. Ostatní zviřátka jsou tím znevýhodněná a aby bylo spravedlnosti učiněno zadost, musí se do věci vložit mimo jiné Vladimír Menšík jako nosorožec nebo Jiří Krampol v nezapomenutelné roli mokrého hadru na tabuli (luba Skořepová). ;-) Šílenství? Ano. Na začátku to byla jinotajná divadelní hra Miloše Macourka, uváděná v 60. letech v divadle Na Zábradlí. Pojednávala o moci, fanatismu, ideologiích, šplhounství atd. A vůbec nebyla určena dětem. Režisérka Libuše Koutná ji ale rozemlela v ukřičenou studiovou pohádku a dílo zkázy dokonala přimícháním rozšafných písniček. Třebaže jistý komediální potenciál to má a využil ho nejlépe právě nosorožec Menšík a Iva Janžurová jako paní Papoušková (ano, opravdu má zobák), fakt, že samotný Miloš Macourek byl výsledkem tak zhnusen, že už pro televizi nikdy žádnou pohádku nenapsal, mluví za vše. 30% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Víte co, paní papoušková ?! Přijďte sem zítra kolem oběda !! Já budu zrovna obědvat.. A potřeboval bych nějaký větší sousto.." ;) ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama