Reklama

Reklama

Princezna Alžběta, dcera Jindřicha VIII. a jeho druhé ženy Anny Boleynové, je na příkaz královny, své starší nevlastní sestry Marie, uvězněna v Toweru pro podezření ze spiknutí. Lid v zemi je totiž s Mariinou vládou nespokojený a Alžběta by se v případě Mariiny smrti stala vládkyní. Důkazy o spiknutí se však ani za rok nepodaří nalézt. Marie nakonec zemře na rakovinu. Pětadvacetiletá Alžběta, díky svému protestantskému vyznání milovaná většinou lidí v zemi, nastoupí na trůn. Přestože je to žena uvnitř křehká a plná pochybností, od samého začátku své vlády začne vystupovat jako rozhodná a neústupná panovnice. A to se vyplatí nejen jí samotné, nýbrž celé Anglii. Ohrožuje ji totiž mimo jiné skotská královna Marie Stuartovna, která uplatňuje nárok na anglický trůn. Královská rada také pracuje na otázce Alžbětina sňatku, protože země nesmí zůstat bez dědice. Alžběta miluje svého přítele z dětství Roberta Dudleyho, avšak ten je ženatý a manželství s ním nepřichází v úvahu. Žena posléze vyřeší i tento problém: rozhodne se zůstat "panenskou královnou", která se obrazně řečeno provdá za Anglii. Zlatý věk rozkvětu může začít... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

emma53 

všechny recenze uživatele

Alžběta, legenda mezi anglickými královnami, panenská, oddaná hlavně svému lidu. Byla sebevědomá, hrdá, tvrdohlavá, možná ale někde uvnitř byla tou křehkou ženou plnou pochybností o sobě, ale z historie známá svými výbuchy vzteku, pracovitá, ale také milovala tanec, šperky, kterými se ráda zdobila a mimo jiné i muže, mezi které patřil i hrabě Robert Dudley z Leicesteru, který žil v jejím stínu až do své smrti. Musím se přiznat, že Tom Hardy, který se té role ujal mně ze začátku splýval s rolí Freddieho ze seriálu The Take, který jsem viděla nedávno předtím a chvilku mi to dalo, než jsem si zvykla. S chutí jsem sledovala, jak se v druhém dílu už postupně měnil v dospělého muže, který byl neustále po boku Alžběty. Anne-Marie Duff coby královna, byla pro mě velkou neznámou, ale po dnešku na ní určitě nezapomenu. Naprosto skvělý bezchybný herecký výkon. Zase jsem ráda, že jsem mohla vidět malý kousek z historie Anglie, která je mi moc blízká. Neskutečně nádherným zážitkem byl soundtrack, který byl naprosto dokonalý. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

**** a půl. První část mě naprosto nadchla a na jejím konci jsem i přemýšlela o hodnocení nejvyšším. Anne-Marie Duff je jako legendární panovnice Alžběta, fenomenální. James McAvoy má velmi šikovnou ženušku:) Je to tak, talent k talentu si sedá:) V první části sledujeme Alžbětino mládí a její vztah s její životní láskou, Robertem Dudleym. Tom Hardy je zde, s tou svou náušnicou v uchu značně "hot" a chemie mezi ním a Anne-Marie pracuje na nejvyšší výkon. Skvělá hudební stránka a zejména pasáže, v nichž Alžběta, ve své plné kráse ve zpomalených záběrech prochází mezi lidem, mi téměř navozovaly mrazení po těle. O výkonu Anne-Marie, i o osobnosti samotné "Panenské královny" můžu snad jen říct: Jaká to nesmírně silná žena. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

2/2 Vynikající mini série BBC, jedna z těch, ve kterých byl tradičním milovníkem Hans Matheson. Anne-Marie Duff v hlavní roli je až neskutečná, sehrává celý život královny Alžběty I. od mládí až do smrti a vždy je autentická. Z mnoha verzí královnina životopisu tento snese četné kritiky a přesto obstojí v mnoha ohledech. Srovnatelné i s oběma filmy s Cate Blanchett. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Brilantné televízne spracovanie života prvej anglickej kráľovnej zamerané ako na jej osobný život, tak aj politiku. Anne-Marie Duff opäť ukázala, že je zrelá herečka a okrem jej výkonu dušu oblažia aj skvelé kostýmy, masky, rekvizity a v neposlednom rade nádherný soundtrack skladateľa Martina Phippsa s prispením božských hláskov Mediaeval Baebes. Nedá mi nespomenúť aj vedľajších hercov, spomedzi ktorých vyčnievajú najmä profesionálka Joanne Whaley, sympatický Tom Hardy, Kevin McKidd a samozrejme zvláštne pekný a diabolsky charizmatický záporák Hans Matheson (to je ten fešák z filmu Dina). ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi časté reprízy na Film+ mi málokedy časovo vyhovovali, ale nedávno som si to ustriehol. Tvorcov musím pochváliť za zodpovedný prístup, síce nie som historik a neviem povedať či je vo filme všetko tak, ako sa naozaj stalo, ale vyzerá a pôsobí to reálne. Hlavným lákadlom bol pre mňa Tom Hardy, ktorý si nakoniec pre seba utrhol podstatne väčší priestor než som si myslel. Herecky výborné zvládnuté, atmosféra fantastická a najväčší podiel na nej má geniálna a skutočne historicky znejúca hudba , ktorú musím zvlášť vyzdvihnúť. Krásne melódie plné spievaných zborov, jednoducho nádhera. Aj keď občas zaznie modernejší hudobný nástroj, hudba do filmu výborne zapadla. Pred filmom mi často napadala otázka načo je tu dvojdielna "Kráľovná", keď iba nedávno to bravúrne dala C. Blanchet. Až po filme uznávam,, že to vôbec nebol zbytočný film. ++++ Skladba č.5 sa po druhej minúte podozrivo podobá na hudbu z Posledného mohykána, ale ani trochu mi to nevadí. 80%. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Takéto stvárnenie histórie môžem. Vynikajúca herečka v hlavnej úlohe, realistické prostredie, kostýmy a predovšetkým hudba. Hudba, ktorá uchvacovala. Nemám históriu v takej obľube, aby som si prečítal nejakú monografiu o kráľovnej Alžbete, ale tento film mi doprial toľko informácií, koľko som bol ochotný prijať. Napriek kladným ohlasom si myslím, že Tom Hardy bol šliapnutím vedľa, pretože bol človekom z inej doby, a to nielen výzorom, ale čiastočne aj správaním sa. Ale to je vec názoru a odôvodnenie jednej hviezdičky. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

IMHO to nejlepší, co kdy bylo o Alžbětě natočeno. Z dvoudílného filmu se toho o poslední Tudorovské panovnici dozvídáme víc než z kdejaké učebnice. Poutavě a mistrovsky natočené dílo, které neomrzí (momentálně ho sleduju na Filmboxu už po čtvrté). Zvláštní uznání si rozhodně zaslouží maskéři, protože udělat z tehdy pětatřicetileté Anne-Marie Duff mladičkou Alžbětu i stařenu, která už je dvořanům svoji snahou vypadat mladě spíš pro smích je umění hodné mistrů. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha zářných příkladů, jak si vážit svých dějin a těch, kdo je pomáhali utvářet. Zatímco my už čtyřicet let hnípeme na shnilém vavřínu burleskní popěvkové záležitosti jménem "Noc na Karlštejně", Britové neúnavně oblékají svou historii do nových a nových kabátců a k jejich předvádění si vybírají jen ty nejlepší nositele, a proto nebyl důvod se bát, že by, byť televizní Panenská královna, porušila dobré tradice. Nepočítala jsem však, že průřez vládou obdivuhodné panovnice, jakož i celoživotní láskou mezi ní a Robertem Dudleyem, okouzlí až takovou měrou. Má poklona směřuje především k Anne-Marie Duff, která svým projevem i osobností stírá hranice mezi krásou a ošklivostí a nechává promlouvat jen majestát a upozaděnou lidskou touhu po štěstí, k tomu jí dopomáhá protestantský Bůh, Tom Hardy a nebeská hudba, a jen díky tomu znám vítěze nejromantičtější platonické lásky všech dob, a ať už historické prameny v případě jejich tělesného souznění mlží, nebo mu dávají za pravdu, má romantická duše bere jen Giedroycovu variantu. Bůh ochraňuj královnu! ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Vláda královny Alžběty vecpaná do dvouset minut. Celkem směle zachycený život panovnice, na kterou si vzpomene skoro každý. A díky čemu? Štěstí jí přálo, když její sestra umřela a ona se tak mohla usadit z vězení přímo na královský trůn. Potlačila pikle a povstání skotské královny Marie Stuartovny a zvítězila i nad evropským loďstvem. Mně osobně byla sympatická v tom, že byla tak moc pro svůj lid, zavedla bohoslužby v angličtině místo latiny, aby lidé věděli, co je jim hlásáno. Přivedla Anglii do zlatého věku, sama si ale osobní štěstí dovolit nemohla. Snímek krásně vykresluje její vztah s Robertem Dudleym, přítelem z dětství, který musela dát na oltář oběti a radši se prohlásila panenskou královnou a zůstala tak nesmrtelnou vzpomínkou v dějinách. I kdybych chtěla šťourat v nějakých nesrovnalostech, tak mě umlčuje nádherný soundtrack Martina Phippse a vcelku není nic, co bych vytknula, až na to, že mě zrovna hlavní představitelka Alžběty moc nenadchla. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Životopis anglické princezny a královny Alžběty. Dvůr plný intrik a nástrah, středověké mučení a popravy a skvělé obsazení. Hlavně Tom Hardy v podání Alžbětiny nenaplněné lásky se mi líbil, ale i samotná Alžběta a další osoby byli skvělí. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Víceméně nejpravdivnější představa o více než 40 letech vlády té nejoddanější královny, kterou kdy Velká Británie měla. Režie Giedroyca neudělala z alžbětinské doby žádnou šarvátku ani už nejméně jednou natočenou sexuální historickou etydu, která by jakkoliv pobuřovala angličany. Přišlo mi to místy trochu zcestné ale opravdu jen trošku. Kostýmy byly ušité krásně ale masky v druhé části se mi někdy moc nezdály. Musím ovšem velice vychválit hudbu Martina Phippse, která ukázala již dávno známý fakt,že hudba nás provází od narození po smrt a každou důležitou část jejího života, rozhodnutí nebo pouhý dramatický sled událostí dokreslila osobitou komorní hudbou. Anne-Marie Duff se hlavní role zhostila s velkou vervou a maličkosti jako byl třeba malý tanec královny už v jejím stáří nebo výbuchy zlostí a trpké změny nálad z její Alžběty dělaly živou bytost. Sienna Guillory jakožto jedna z mých oblíbených hereček také neukázala špatný výkon obzvlášť v druhé části a Hans Matheson se svými mastnými vlasy okouzlil nejednu sukni a zahrál perfektního zrádce :-). Tom Hardy jistě také stojí za zmínku. Každopádně kdyby někdo natočil více takových snímků o historii jakéhokoliv státu bylo by to jistě více než dobře. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočený film. Herečku Anne-Marie Duff jsem viděla poprvé. Její výkon mě ohromil. Velmi nadějná herečka. A též práce maskérů si zaslouží velkou pochvalu. ()

rastlinka 

všechny recenze uživatele

Perfektné spracovanie témy. Vadila mi iba jedna jediná vec, ktorá sa postarala o to, že som musela stiahuť jednu hviezdu za film dole (bohužiaľ!), a to herec Tom Hardy. Do úlohy Alžbetinej veľkej lásky Roberta Dudleyho sa nehodil ani náhodou. V prvej polovici filmu pôsobil smiešne a detinsky a v tej druhej až neznesiteľne. Inak nemám filmu čo vytknúť. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si o sobě naivně už nějakou dobu myslel, že ta mánie vlastnit každý soundtrack z filmu, který se mnou i díky hudbě třískal o zem, dávno pominula a ono se náhle ukázalo, že ne, že mě to nepustilo /a asi už v tomhle životě ani nepustí/ .. teď sám se sebou nebudu moci vydržet do doby, než obohatím svou rozsáhlou sbírku CD o nový kousek .. výborný film .. naprosto skvělá, nádherná hudba … ()

Petrasuvicka 

všechny recenze uživatele

Zajímavé podání a pohled na život jedné z nejznámějších panovnic Anglie. Vykresluje ji jako hysterickou ale i zamilovanou ženu, která si nemůže vzít toho, koho chce, a když si toho, koho chce, vzít může, tak ho vlastně ani nechce. Aneb logika Šíleně smutné princezny v praxi. Úspěchy i pády, intriky, přetvářky a neodolatelný Robert Dudley. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Skvělý historicky působivý film o životě anglické královny Alžběty I. a o intrikách na královském dvoře. 1.Část filmu:Šlechtična Alžběta se stane královnou a usedá na královský trůn na kterém bude vládnout přes 40 let.Do hlavní role vybral režisér tu nejošklivější herečku Annu Marii Duff pro kterou si snad dojel přímo do středověku,ale dabovala jí skvělá Andrea Elsnerová.Královna Alžběta má mnoho nápadníků,ale největší náklonnost cítí k příteli z dětství k hraběti Robertu Dudleyovi.Ten si jí chce několikrát vzít za manželku,ale královna jeho návrhům odolá zřejmě kvůli tomu že státní zájmy staví před své soukromé potřeby. 2.Část:Královna Alžběta nechá popravit skotskou královnu na doporučení svých rádců za údajnou zradu.Občas královna navštěvuje i bitevní pole aby dodala vojákům odvahu.Na konci je proti královně veden puč,který je ale potlačen a hlavní strůjce hrabě z Essexu je zatčen a popraven.Ve filmu je nádherná historická hudba a občas je i podobná nejznámějšímu soundtracku z filmu Poslední mohykán.Film nemá hluchá místa a proto vytváří velký filmový požitek. ()

hallelluja 

všechny recenze uživatele

...úplne fenomenálna Anne-Marrie Duff sa mi vtisla do pamäte tak výrazne, že ostáva pre mňa zhmotnenou Her Majesty Queen Elizabeth FOREVER... všetky tri hviezdy sú len pre ňu... ()

Ekkan 

všechny recenze uživatele

Film, na který budeme vzpomínat spoustu let. Konečně nám někdo velmi pečlivě a reálně představil královnu Alžbětu I., jednu z nejlepších vládkyň Anglie, obtěžkávanou jak politikou, tak svým osobním životem. Herecké obsazení, hudba a make-up, to vše by se mělo zmínit jako něco, co dalo tomuto filmu tu správnou šťávu. A hlavní představitelka? Neznámá, leč touto roli si musela otevřít dveře k dalším filmům, a dokázat, že dostala do vínku to herecké nadání, tu neobyčejnou zvláštnost a zejména tu vnitřní krásu, díky které nám ukazuje čeho je schopná. ()

Krysa SPK 

všechny recenze uživatele

Zajímavé a chvílemi dech beroucí zpracování života největší královny všech dob, která poslala k čertu toho šaška vatikánskýho a nakopala do zadku španělské impérium. Krásná hudba a vynikající Anne-Marie Duff v hlavní roli. ()

Reklama

Reklama