Reklama

Reklama

Princezna Alžběta, dcera Jindřicha VIII. a jeho druhé ženy Anny Boleynové, je na příkaz královny, své starší nevlastní sestry Marie, uvězněna v Toweru pro podezření ze spiknutí. Lid v zemi je totiž s Mariinou vládou nespokojený a Alžběta by se v případě Mariiny smrti stala vládkyní. Důkazy o spiknutí se však ani za rok nepodaří nalézt. Marie nakonec zemře na rakovinu. Pětadvacetiletá Alžběta, díky svému protestantskému vyznání milovaná většinou lidí v zemi, nastoupí na trůn. Přestože je to žena uvnitř křehká a plná pochybností, od samého začátku své vlády začne vystupovat jako rozhodná a neústupná panovnice. A to se vyplatí nejen jí samotné, nýbrž celé Anglii. Ohrožuje ji totiž mimo jiné skotská královna Marie Stuartovna, která uplatňuje nárok na anglický trůn. Královská rada také pracuje na otázce Alžbětina sňatku, protože země nesmí zůstat bez dědice. Alžběta miluje svého přítele z dětství Roberta Dudleyho, avšak ten je ženatý a manželství s ním nepřichází v úvahu. Žena posléze vyřeší i tento problém: rozhodne se zůstat "panenskou královnou", která se obrazně řečeno provdá za Anglii. Zlatý věk rozkvětu může začít... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

ainny 

všechny recenze uživatele

IMHO to nejlepší, co kdy bylo o Alžbětě natočeno. Z dvoudílného filmu se toho o poslední Tudorovské panovnici dozvídáme víc než z kdejaké učebnice. Poutavě a mistrovsky natočené dílo, které neomrzí (momentálně ho sleduju na Filmboxu už po čtvrté). Zvláštní uznání si rozhodně zaslouží maskéři, protože udělat z tehdy pětatřicetileté Anne-Marie Duff mladičkou Alžbětu i stařenu, která už je dvořanům svoji snahou vypadat mladě spíš pro smích je umění hodné mistrů. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Brilantné televízne spracovanie života prvej anglickej kráľovnej zamerané ako na jej osobný život, tak aj politiku. Anne-Marie Duff opäť ukázala, že je zrelá herečka a okrem jej výkonu dušu oblažia aj skvelé kostýmy, masky, rekvizity a v neposlednom rade nádherný soundtrack skladateľa Martina Phippsa s prispením božských hláskov Mediaeval Baebes. Nedá mi nespomenúť aj vedľajších hercov, spomedzi ktorých vyčnievajú najmä profesionálka Joanne Whaley, sympatický Tom Hardy, Kevin McKidd a samozrejme zvláštne pekný a diabolsky charizmatický záporák Hans Matheson (to je ten fešák z filmu Dina). ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Takéto stvárnenie histórie môžem. Vynikajúca herečka v hlavnej úlohe, realistické prostredie, kostýmy a predovšetkým hudba. Hudba, ktorá uchvacovala. Nemám históriu v takej obľube, aby som si prečítal nejakú monografiu o kráľovnej Alžbete, ale tento film mi doprial toľko informácií, koľko som bol ochotný prijať. Napriek kladným ohlasom si myslím, že Tom Hardy bol šliapnutím vedľa, pretože bol človekom z inej doby, a to nielen výzorom, ale čiastočne aj správaním sa. Ale to je vec názoru a odôvodnenie jednej hviezdičky. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

2/2 Vynikající mini série BBC, jedna z těch, ve kterých byl tradičním milovníkem Hans Matheson. Anne-Marie Duff v hlavní roli je až neskutečná, sehrává celý život královny Alžběty I. od mládí až do smrti a vždy je autentická. Z mnoha verzí královnina životopisu tento snese četné kritiky a přesto obstojí v mnoha ohledech. Srovnatelné i s oběma filmy s Cate Blanchett. ()

Ekkan 

všechny recenze uživatele

Film, na který budeme vzpomínat spoustu let. Konečně nám někdo velmi pečlivě a reálně představil královnu Alžbětu I., jednu z nejlepších vládkyň Anglie, obtěžkávanou jak politikou, tak svým osobním životem. Herecké obsazení, hudba a make-up, to vše by se mělo zmínit jako něco, co dalo tomuto filmu tu správnou šťávu. A hlavní představitelka? Neznámá, leč touto roli si musela otevřít dveře k dalším filmům, a dokázat, že dostala do vínku to herecké nadání, tu neobyčejnou zvláštnost a zejména tu vnitřní krásu, díky které nám ukazuje čeho je schopná. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (13)

  • V alžbětinském panském domě Baddesley Clinton v Lapworth a v domě Packwood u Knowle filmaři strávili 3 natáčecí dny v červnu 2005. Po celou tuto dobu byly tyto nemovitosti uzavřené pro veřejnost. (Lynette)
  • Natáčelo se ve slavných britských nemovitostech ze 16. století, které filmařům na několik dní propůjčil jejich majitel Harvey Edgington (alžbětinský příkopový panský dům Baddesley Clinton v Lapworth a dům Packwood u Knowle). (Lynette)
  • Lokace, kde probíhalo natáčení jednotlivých scén:
    - v londýnském Middle Temple se natáčely scény odehrávající se v Senátu pro státní záležitosti
    - v Baddesley Clinton ve Warwickshire se natáčely scény z domova Roberta Dudley
    - začalo se natáčet v severovýchodní Anglii, kde štáb použil 6 hradů
    - bludištní hrad Warkworth sloužil jako londýnský Tower
    - Alžbětin slavný Tilburský projev před celou armádou se natáčel na písečných dunách jižně od hradu Bamburgh
    - hrad Chillingham na severovýchodě Anglie byl použit pro scénu uvěznění skotské královny Mary
    - exteriéry hradu Alnwick (mimochodem tento hrad je známý ze všech dílů o Harrym Potterovi) - zde se natáčela řada ponurých poprav
    - hrad Raby sloužil pro natáčení exteriérů paláce Whitehall, který byl hned u řeky Temže
    - nemocnice Lorda Leycestera - síť tudorských staveb je mimo hlavní cestu ve Warwicku, stála u břehu a zde se natáčelo Essexovo povstání
    - dům Chastleton - nádherné venkovské sídlo v Oxfordshire, zde se natáčelo mnoho scén z místností paláce Whitehall a exteriérní scény zahrady
    - New College, Oxford University byla používána pro scény odehrávající se v podloubí paláce Whitehall, zatímco slavná zeď světců byla použita při natáčení scény korunovace královny Alžběty I. (Lynette)

Reklama

Reklama