Reklama

Reklama

Princezna Alžběta, dcera Jindřicha VIII. a jeho druhé ženy Anny Boleynové, je na příkaz královny, své starší nevlastní sestry Marie, uvězněna v Toweru pro podezření ze spiknutí. Lid v zemi je totiž s Mariinou vládou nespokojený a Alžběta by se v případě Mariiny smrti stala vládkyní. Důkazy o spiknutí se však ani za rok nepodaří nalézt. Marie nakonec zemře na rakovinu. Pětadvacetiletá Alžběta, díky svému protestantskému vyznání milovaná většinou lidí v zemi, nastoupí na trůn. Přestože je to žena uvnitř křehká a plná pochybností, od samého začátku své vlády začne vystupovat jako rozhodná a neústupná panovnice. A to se vyplatí nejen jí samotné, nýbrž celé Anglii. Ohrožuje ji totiž mimo jiné skotská královna Marie Stuartovna, která uplatňuje nárok na anglický trůn. Královská rada také pracuje na otázce Alžbětina sňatku, protože země nesmí zůstat bez dědice. Alžběta miluje svého přítele z dětství Roberta Dudleyho, avšak ten je ženatý a manželství s ním nepřichází v úvahu. Žena posléze vyřeší i tento problém: rozhodne se zůstat "panenskou královnou", která se obrazně řečeno provdá za Anglii. Zlatý věk rozkvětu může začít... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

PetkaW. 

všechny recenze uživatele

Většina TV filmů se dost často podceňuje a dost často je to neprávem. Tenhle film je toho zářným příkladem. V mnoha ohledech je Panenská královna lépe propracovaná, poutavější a celkově lepší, než velké množství kino filmů. Alespoň já z ní byla nadšená. Krásné kostýmy, masky, výprava, výkony.... Hudba byla přímo dechberoucí. Dějová linka byla jasná, hezky vyprávěná, nikde se nevlekla a držela se více méně skutečné historické linie. Oba díly jsem zhlédla na jeden zátah a ani na chvíli jsem se nenudila. Tom Hardy byl k sežrání a jen potvrdil můj názor , že jde o jednoho z nejtalentovanějších mladých herců současnosti. Představitelku hlavní role jsem ještě v jiném snímku neviděla, ale tady předvedla hrát rozhodně umí a že se umí vcítit do role. K Panenské královně se určitě moc ráda brzy vrátím. Doporučuju všem, kteří mají podobný historický žánr rádi. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi časté reprízy na Film+ mi málokedy časovo vyhovovali, ale nedávno som si to ustriehol. Tvorcov musím pochváliť za zodpovedný prístup, síce nie som historik a neviem povedať či je vo filme všetko tak, ako sa naozaj stalo, ale vyzerá a pôsobí to reálne. Hlavným lákadlom bol pre mňa Tom Hardy, ktorý si nakoniec pre seba utrhol podstatne väčší priestor než som si myslel. Herecky výborné zvládnuté, atmosféra fantastická a najväčší podiel na nej má geniálna a skutočne historicky znejúca hudba , ktorú musím zvlášť vyzdvihnúť. Krásne melódie plné spievaných zborov, jednoducho nádhera. Aj keď občas zaznie modernejší hudobný nástroj, hudba do filmu výborne zapadla. Pred filmom mi často napadala otázka načo je tu dvojdielna "Kráľovná", keď iba nedávno to bravúrne dala C. Blanchet. Až po filme uznávam,, že to vôbec nebol zbytočný film. ++++ Skladba č.5 sa po druhej minúte podozrivo podobá na hudbu z Posledného mohykána, ale ani trochu mi to nevadí. 80%. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha zářných příkladů, jak si vážit svých dějin a těch, kdo je pomáhali utvářet. Zatímco my už čtyřicet let hnípeme na shnilém vavřínu burleskní popěvkové záležitosti jménem "Noc na Karlštejně", Britové neúnavně oblékají svou historii do nových a nových kabátců a k jejich předvádění si vybírají jen ty nejlepší nositele, a proto nebyl důvod se bát, že by, byť televizní Panenská královna, porušila dobré tradice. Nepočítala jsem však, že průřez vládou obdivuhodné panovnice, jakož i celoživotní láskou mezi ní a Robertem Dudleyem, okouzlí až takovou měrou. Má poklona směřuje především k Anne-Marie Duff, která svým projevem i osobností stírá hranice mezi krásou a ošklivostí a nechává promlouvat jen majestát a upozaděnou lidskou touhu po štěstí, k tomu jí dopomáhá protestantský Bůh, Tom Hardy a nebeská hudba, a jen díky tomu znám vítěze nejromantičtější platonické lásky všech dob, a ať už historické prameny v případě jejich tělesného souznění mlží, nebo mu dávají za pravdu, má romantická duše bere jen Giedroycovu variantu. Bůh ochraňuj královnu! ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Víceméně nejpravdivnější představa o více než 40 letech vlády té nejoddanější královny, kterou kdy Velká Británie měla. Režie Giedroyca neudělala z alžbětinské doby žádnou šarvátku ani už nejméně jednou natočenou sexuální historickou etydu, která by jakkoliv pobuřovala angličany. Přišlo mi to místy trochu zcestné ale opravdu jen trošku. Kostýmy byly ušité krásně ale masky v druhé části se mi někdy moc nezdály. Musím ovšem velice vychválit hudbu Martina Phippse, která ukázala již dávno známý fakt,že hudba nás provází od narození po smrt a každou důležitou část jejího života, rozhodnutí nebo pouhý dramatický sled událostí dokreslila osobitou komorní hudbou. Anne-Marie Duff se hlavní role zhostila s velkou vervou a maličkosti jako byl třeba malý tanec královny už v jejím stáří nebo výbuchy zlostí a trpké změny nálad z její Alžběty dělaly živou bytost. Sienna Guillory jakožto jedna z mých oblíbených hereček také neukázala špatný výkon obzvlášť v druhé části a Hans Matheson se svými mastnými vlasy okouzlil nejednu sukni a zahrál perfektního zrádce :-). Tom Hardy jistě také stojí za zmínku. Každopádně kdyby někdo natočil více takových snímků o historii jakéhokoliv státu bylo by to jistě více než dobře. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Vláda královny Alžběty vecpaná do dvouset minut. Celkem směle zachycený život panovnice, na kterou si vzpomene skoro každý. A díky čemu? Štěstí jí přálo, když její sestra umřela a ona se tak mohla usadit z vězení přímo na královský trůn. Potlačila pikle a povstání skotské královny Marie Stuartovny a zvítězila i nad evropským loďstvem. Mně osobně byla sympatická v tom, že byla tak moc pro svůj lid, zavedla bohoslužby v angličtině místo latiny, aby lidé věděli, co je jim hlásáno. Přivedla Anglii do zlatého věku, sama si ale osobní štěstí dovolit nemohla. Snímek krásně vykresluje její vztah s Robertem Dudleym, přítelem z dětství, který musela dát na oltář oběti a radši se prohlásila panenskou královnou a zůstala tak nesmrtelnou vzpomínkou v dějinách. I kdybych chtěla šťourat v nějakých nesrovnalostech, tak mě umlčuje nádherný soundtrack Martina Phippse a vcelku není nic, co bych vytknula, až na to, že mě zrovna hlavní představitelka Alžběty moc nenadchla. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (13)

  • V úvodní sekvenci této historické minisérie byly použity texty založené na autentických básních psaných královnou Alžbětou I. (Lynette)
  • Lokace, kde probíhalo natáčení jednotlivých scén:
    - v londýnském Middle Temple se natáčely scény odehrávající se v Senátu pro státní záležitosti
    - v Baddesley Clinton ve Warwickshire se natáčely scény z domova Roberta Dudley
    - začalo se natáčet v severovýchodní Anglii, kde štáb použil 6 hradů
    - bludištní hrad Warkworth sloužil jako londýnský Tower
    - Alžbětin slavný Tilburský projev před celou armádou se natáčel na písečných dunách jižně od hradu Bamburgh
    - hrad Chillingham na severovýchodě Anglie byl použit pro scénu uvěznění skotské královny Mary
    - exteriéry hradu Alnwick (mimochodem tento hrad je známý ze všech dílů o Harrym Potterovi) - zde se natáčela řada ponurých poprav
    - hrad Raby sloužil pro natáčení exteriérů paláce Whitehall, který byl hned u řeky Temže
    - nemocnice Lorda Leycestera - síť tudorských staveb je mimo hlavní cestu ve Warwicku, stála u břehu a zde se natáčelo Essexovo povstání
    - dům Chastleton - nádherné venkovské sídlo v Oxfordshire, zde se natáčelo mnoho scén z místností paláce Whitehall a exteriérní scény zahrady
    - New College, Oxford University byla používána pro scény odehrávající se v podloubí paláce Whitehall, zatímco slavná zeď světců byla použita při natáčení scény korunovace královny Alžběty I. (Lynette)
  • Majitel historických nemovitostí Harvey Edgington poslal příspěvky od filmařů za vypůjčení pro jejich filmování na charitu. (Lynette)

Reklama

Reklama