Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (644)

Madison 

všechny recenze uživatele

Veľmi dojemný príbeh o chlapcovi, ktorý sa chcel presadiť baletom, ale bránil mu v tom sebecký otec a vlastná nedôvera vo svoje schopnosti. Film, ktorý vám ukáže, že vždy treba nasledovať svoje sny bez ohľadu na názory iných. Stephen Daldry má talent na filmy, ktoré vás vtiahnu od prvej minúty a až do konca vám nedajú vydýchnuť. Síce ma Hodiny (2002) dejovou zložkou nadchli podstatne viac, Billy Elliot od nich nemá ďaleko. Zmysluplný filmový zážitok na čele so skvelým výkonom Jamie Bellu v hlavnej úlohe. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Po dlouhý době film, který mě opravdu emocionálně dostal a to sem ze začátku bojoval s tim, abych jeho sledování nepřišel jako bukva . Dlouho sem nikomu nefandil tak jako tomu klukovi. Kdo mě zaujal ale ještě víc, byl jeho otec, v podání skvělého Gary Lewise. K tomu perfektní soundtrack...ten film je opravdu skvělej, dlouho sem se mu vyhejbal a ted nechápu proč. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Může mi někdo říct, jak to s tím Billym vlastně dopadlo? Zhomosexuálněl nebo ne? Z jeho kamaráda se stala transvestita a ještě k tomu buzna, ale ten k tomu měl náběh už od mala a bylo to pouze otázkou času. Myšlenka filmu je celkem jasná. Film huláká do světa, že každý člověk by měl utíkat naproti svému snu a odevzdat mu celý svůj život. Bez ohledu na to, že sen může být lehce homosexuálního charakteru. Já jsem člověk, který balet nenávidí. Nevidím na něm ani špetku umění. Poskakovat jako kretén zvládne s patřičnám tréninkem každý mladý gay. Soundtrack je silnou stránkou filmu. Naopak Jamie Bell se mi velmi rychle okoukal, ba dokonce mi jeho účinkování začalo vadit. Příběh je takový jaký je. 2/3 ze zbytku Billyho rodiny jsou zapřísáhlí tvrdí horníci, kteří o baletu nechtějí ani slyšet. Člověka tedy může překvapit, že jeden homotaneček jeho otce naprosto obměkčí. Poté už následují klasický pohádkově laděný konec. Vyloženě jsem se u filmu nenudil, ale mezi 300 nejlepších zkrátka nepatří. Za sebe dávám heterosexuální 2*. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Billy Elliot mě psychicky rozšrotoval takovým způsobem, že jsem se poprvé v kině styděl za své emocionální projevy. Plakal jsem snad půlku filmu. Připomínalo mi to krásně natočenou psychoterapii... Překrásný příběh dospívání a sebeuvědomování anglického kluka dost možná více osloví mužskou část populace; vskutku neznám lepší snímek o vztahu syna k otci, o boji s konvencemi a předsudky. Prostě jsem v Billym našel kus svých dilemat a potlačovaných bolístek. Famózní kousek po všech stránkách, funguje jako decentní sociální komedie alá Do naha, jako osobní i společenské drama, i jako sladkobolný balšám na duši... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Balet. ,,Co je na baletu špatného?“ ,, Není pro kluky! Kluci hrajou fotbal nebo boxujou“…. Divný! Co může napsat chlap o filmu, kde se tancuje - baletí? A přesto: tento EVROPSKÝ film je vzdálen (běžné) hollywoodské produkci. Problémy a útrapy malého kluka nepřivádějí průšvihy, ale obyčejná touha tancovat. Buď vás pohltí, nebo jej nedokoukáte. Horníci, stávka, stávkokazi a demonstrace, proložené baletem Billyho Elliota. Zvláštní kombinace. A právě ta drsná životní realita může poodhalit city lidí, dát prostor silným okamžikům, které mi naženou slzy do očí. Pocit radosti z první piruety prostě cítíte také! A přesto že mám v tanečních jen jednu lekci, když to ,,rozjel“, mé nohy nezůstali v klidu. A představte si finále, které není plné krve a akčních scén, ale TANCE! Vlastně bohužel není. A JÁ SE TAK TĚŠIL !! TANČI BILLY !! P.S.: Věřím, že všichni baleťáci nejsou teplý a doufám, že vy uvěříte, že to platí i o těch, kterým se líbil tento film.. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (10)

  • Jamie Bell byl v době natáčení v pubertě, proto byly menší problémy s jeho hlasem a musel si holit nohy. (griph)
  • Film se měl původně jmenovat „Dancer“ (Tanečník). (Hal_Moore)

Reklama

Reklama