Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (647)

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Rozbřečela jsem se při jedné scéně...Víte která to byla? Ta jak se táta vrátí zpátky do dolu a sám sbotuje stávku. Víc se mi líbí druhá polovina filmu. Navíc film obsahuje prvky, které se mi ve filmu nelíbí. (to šílené tančení na záchode ve stěně mě prostě nebere, i když to má vyjadřovat Billyho pocity) ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Už když jsem si přečetl, že snímek režíruje Stephen Daldry, tak jsem čekal neobyčejný filmový zážitek, kterého se mi také dostalo! Příběh o chlapci, který se místo otcem prosazovaného boxu, rozhodne pro balet, je natočen skvěle. Ani nevím, proč nedávám pět hvězdiček, ale zkrátka mi v tom filmu něco k dokonalosti chybělo. I přesto se ale jedná o film, který sice nemusí každému sednout, ale který rozhodně stojí za zkouknutí :).......... ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Lee Hall .. Velké talenty se rodí kdekoliv a kdykoliv. Billy Elliot ho dostal požehnaně, narodil se však do těžké doby sociálního neklidu v Anglii let osmdesátých. Jeho vášeň pro tanec však nešla přehlédnout.. Výborně napsaný snímek, plný nefalšovaných emocí s obrovským trumfem v podobě mladého Jamie Bella. Nejenže dokázal utáhnout prakticky celý film, ale zvládá parádně všechny taneční čísla a baletní výstupy. Mimo něj si pochvalu zaslouží všudypřítomná hudba a režisérem přesně vykreslená retro atmosféra. Neoriginalita a dojemnost jdou ruku v ruce do omamných výšin. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Malé městečko, které Elliotovy nikdy neopustili. Otec se starším synem, kteří má potíže s prací a stávkují. Babička, která občas neví o co jde. Nejmladší syn, který miluje hudbu. (A ta stojí fakt za to) Nějákej ten homosexuál se tamm mihne. :o) A učitelka, která se snaží pomáhat. Příběh, který není tak smutný, ale spíše dojemný. A city to ve vás totálně vzburcuje. Film zobrazující otce, který chce aby syn byl po něm. Ale syn ve svém nitru nechce a bojí se ho, přesto se snaží bojovat. A jak to dopadne.... To záleží jen a jen na vás, zda se kouknete a necháte se unášet jak hudbou tak i filmem. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Funkční koncept je svátost, která se musí náležitě uctívat - to ví i nositel britského emocionálního ohně Stephen Daldry. V jeho celovečerní prvotině funguje vše dle (žánrových i diváckých) očekávání, překvapení spadají pod ojedinělá, ale tím přívětivější dobrozdání. Za zvláštní doušku stojí přesvědčivý herecký výkon Jamieho Bella a propracovaná a chytlavá hudební složka, kterou ovšem, s ohledem na charakter příběhu, nebylo možno podcenit. Jen ty slzičky se nakonec nedostavily... :) ()

Galerie (46)

Zajímavosti (10)

  • Film se měl původně jmenovat „Dancer“ (Tanečník). (Hal_Moore)
  • Děj filmu se odehrává ve městě Easington. Město je však smyšlené. (griph)
  • Film je částečně inspirován baletním tanečníkem Philipem Marsdenem, se kterým se potkal scenárista Lee Hall. Marsden pochází ze severní Anglie a on i jeho rodina měli zkušenosti s tvrdou hornickou prací. (HellFire)

Reklama

Reklama