Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Robert Duvall a Thomas Haden Church v hlavní roli dojímavého a vysoce hodnoceného westernu. Příběh se odehrává v roce 1889, kdy se Print Ritter a jeho synovec stanou nechtěnými ochránci pěti zneužívaných a opuštěných čínských dívek. Ritterovy a Harterovy pokusy postarat se o dívky jsou komplikovány jejich úkolem - musejí dohnat stádo koní na místo určení a přitom se vyhnout bandě urputných protivníků, kteří chtějí dívky unést a naložit s nimi po svém. Ústřední roli v tomto filmu hraje westernová akce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (46)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Pohodový televízny western, ktorý vyzerá ako pokračovanie Krajiny strelcov. Duvall tu hrá v podstate rovnakú postavu, akurát drsného Costnera po jeho boku vystriedal drsný Church. Pomerne netradičná zápletka, nádherné exteriéry, solídne prestrelky. Na druhej strane slabšia prepracovanosť niektorých postáv, čo pri takejto minutáži a pomalom rozprávaní zamrzí. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Hezký příběh, tři kovbojové sympaťáci k pohledání, pro které je čest a dané slovo více nežli život a podepsaný papír. Několik ubohých Číňanek zavlečených do Ameriky a banda desperátů, kteří chtějí holky i peníze a nezastaví se před ničím. Ani srdce takového cynika jako jsem já nezůstalo nezasaženo pravzory hrdiny, oběti a desperáta. Ostatně kterej chlap někdy nesnil o tom bejt v roli Roberta Duvalla nebo Thomase Hadena Churche. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Trochu neskoro ale predsa. Skvelý western. Walter Hill už nejaké natočil, ale toto namiešal parádne. Zvlášť keď si uvedomím, že má poriadne ďaleko od typu filmov "kolty proklatě nízko". Zaznie tu iba niekoľko výstrelov a popravde ani nechýbajú. Nádherná príroda, skvelí herci a zaujímavý príbeh, ktorý sa točí okolo záchrany budúcich čínskych prostitútok a veľkého kšeftu s koňmi. "Niekedy musíš riešiť to, do čoho spadneš..."Asi ťažko by sa aj podpriemerne inteligentný človek zachoval v ich situácii inak. Čo bude nasledovať, to sa predvídať nedá. Dvojici, neskôr trojici hlavných hrdinov som fandil a očami ich tlačil do cieľa. Napriek dlhšej stopáži mi neprišla žiadna scéna zbytočná, čo sa nestáva často. Záver s čítaním dopisu ma dojal a po skončení mi ešte niekoľko dní vŕtalo v hlave, kde dnes urobiť taký kšeft, aby už človek nemusel celý život pracovať? A koňa nikto nekúpi?...100%. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tradiční grass movie western s ne zcela tradiční zápletkou. Stárnoucí kovboj v naprosto typickém podání R. Duvalla (ten chlap má všechny role stejné - lehký excentrik, co se věčně pochechtává, trousí moudra a přitom působí mírně roztržitě) se rozhodne lépe poznat synovce a tak spolu ženou přes USA stádo koní na prodej. Klasika. To by toho ovšem nesměl zasáhnout vůz naložený žlutým masem, vysloužilá ťápota + pár dalších souputníků. Hlavní hrdinové sice složili slib celibátu, jinak si však počínají velmi chlapsky: oponenty neváhají střílet, věšet, surově mlátit, odřezávat a odstřelovat jim různé tělesné součástky. Padouši to holt v žádném filmu nemají jednoduché. Nicméně v "Broken Trail" si tragické okamžiky prožije i kladná družina, byla jsem proto zvědavá, jaký bude bodycount v závěru. Hmm, trochu zklamání. Nespokojenost si dovoluji vyjádřit také s poněkud roztahaným tempem, tři hodiny jsou až moc, ALE (navzdory heroické snaze N@HA CYPNEMA udolat mě třemi sloními prdelemi upoutávek) NEUSNULA JSEM a to je rarita! Nadšená jsem byla z nádherných záběrů krajiny a celé té krásně nasnímané koňské romantiky. Pochválit musím český dabing. A teď odežeňte od monitorů nezletilce a prudérní důchodce, Phobia bude sprostě nadávat. Do hajzlu ucpaného, pochcaného, poblitého, posraného a nespláchnutého; může mi někdo vysvětlit, proč se dabují slovenské filmy a seriály, ovšem když vám ve filmu třetinu času kuňkají číňanky, titulků se nedočkáte?! Kdyby tam, kurrrrrrrrrrrrrrrva, zůstaly alespoň anglické, ale to ne! Budete koukat, třeba jak hlavní šikmoočka se slzami v očích vejrá na vycházející srpek měsíce, cosi přitom sveřepě ťingťoní a vy můžete hádat, jestli má měsíčky (nedostala měsíčky?), xmrti nenávidí Turky, znásilnili ji Měsíčňané nebo se jí hrubě nelíbí momentální tvar onoho satelitu Země. Občas se z gestikulace, mimiky a celkové situace dá vydedukovat, o čem si to žluté holky kvokají, někdy ani náhodou a to u jinak příjemného filmu vážně nasere a vřele za to nedík! 74% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Příběh natočený na základě skutečné události v čele s trojicí sympatických kovbojů a pěticí čínských dívek pod jejich ochranou. Děj je dekorovaný záběry na nádhernou přírodu a příjemnou hudbou, jež perfektně dotváří výsledný dojem z povedené řemeslné práce tvůrců tohoto snímku. Že se jedná o tv film mi vůbec nevadilo, sledoval jsem Prolomenou stezku docela s napětím, jak vše dopadne. I western se může obejít bez krve a divokých přestřelek, čímž ale nechci říct, že by se zde nestřílelo. Moje hodnocení je přesně mezi 4 a 5*, zaokrouhluji na vyšší cifru (Jestliže hodnocení nebude korespondovat s komentářem, tak jsem si je časem rozmyslel.), možná právě proto, že film je inspirován opravdovým příběhem. Zajímavost: Skladbička, kterou hraje Gilpin na housle a Ritter na ni tancuje, se jmenuje Beautiful Dreamer. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Nejprve jsem chtěl napsat obsáhlý komentář a marně hledal slova. Nakonec jsem si dovolil použít citát ze snímku samotného. Je v něm obsaženo téměř vše a v mnohém vystihuje hlavní myšlenku tohoto snímku. „Všichni putujeme světem. Od kolébky až k hrobu. Od narození do smrti. Putujeme mezi věčnými světy“. Tento snímek je takovým jedním velkým putováním a bilancováním života. Přiznávám, chvíli (delší čas) jsem si zvykal na pozvolné tempo vyprávění, ale s každou další ubíhající minutou jsem si na toto netradiční putování Bobbyho Duvalla, jeho synovce Toma Harta a asiatek č.1,2,3,4,5 začínal čím dál tím více zvykat. Tenhle snímek W. Hilla si na nic nehraje, nesnaží se o nějaké „velké umění“ (tím ani ve výsledku není), ale je PŘIROZENÝ a právě v tom je jeho největší přednost a síla. Ostatně v každém z nás, (ať si to chceme přiznat či nikoliv) dříme ten malý klučina se srdcem dobrodruha, pevným charakterem a touhou ochraňovat utlačované. Pokud toho „malého kluka“ v sobě objevíte (alespoň na dobu trvání tohoto snímku), nebudete zklamáni, za to vám ručím. Snímek bych rozhodně nenazval klasickým westernem, spíše je to taková (jak trefně napsal uživ. nascendi, btw výstižný to komentář ke snímku) horse-movie a i díky pomalému tempu vyprávění se člověk (divák) zamýšlí nad hodnotami v životě. To mi společně s přirozenými hereckými výkony, nádhernými scenériemi krajiny a citlivým hudebním doprovodem ke spokojenosti v tomto případě stačí, byť ( jak už jsem zmínil v samém úvodu) o bůhvíjaké umění se nejedná a mezi NEZApomenutelné se snímek rozhodně nezařadí. 78% a ta 4* je jednoznačně za 75-ti letého Bobbyho Duvalla. Je nesmírnou radostí sledovat tohoto chlapíka, jak stále „válí“. P.s. jak už zde bylo mnohými zmiňováno, bát se „lacinějšího Tv zpracování“ divák rozhodně nemusí. Jedná se o plnohodnotný filmový biják a tak jedinou silnější kaňkou v mých očích, je slabší propracování některých charakterů postav, což je velká škoda (v kontextu toho zbytku).... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dlhý, pomaly plynúci a napriek tomu dobre pozerateľný film z prostredia Divokého Západu, nakrútený (údajne) podľa skutočnej udalosti z konca 19. storočia, ktorý nepatrí do televíznej tvorby a pravdepodobne by nemal byť zaradený ani medzi westerny. Chýba v ňom ideálny klaďas a výrazný happy end, je v ňom pomerne málo prestreliek a asi iba lotri sú správne lotrovskí. Je to také horse-movie, v ktorom je dosť času venovať sa nielen úvahám o živote a životným postojom, ale aj takým banalitám, ako je stravovanie a hygiena v tej dobe a počas takej dlhej cesty. Nádherná príroda a valiace sa stádo koní by si zaslúžili širokouhlý formát. Celkovo sa žiaden filmový zázrak nekonal, ale po skončení filmu vo mne ostal veľmi príjemný pocit. A to zasa nie je až tak málo. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý televizní western, který přes řadu dramatických a tragických momentů plyne zdánlivě volně a beze spěchu. Jeho nejsilnějšími okamžiky přitom nejsou přestřelky a dramaticky vyhrocené situace, ale spíš dialogy a nenásilně, a často také nenápadně, rozvíjené vztahy mezi jednotlivými postavami, to vše podbarveno rozlehlými pláněmi, třpytící se řekou a nádhernými západy slunce. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Silná hudba, nádherná krajina, na které si díky velkolepé stopáži kamera často s gustem smlsává, slabší příběh a maximálně průměrné herecké výkony. Thomas Haden Church je na kovboje moc často oholenej a čistej. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se minimálně hodinu ujišťoval, že je to sice řemeselně kvalitní záležitost, že má to nejen nádhernou kameru, ale celkově dost podmanivou atmosféru, díky čemuž mě Prolomená stezka nenudila, že Thomas Haden Church hraje nesmírně charismaticky, že to putování se stádem koní a ochranou nad skupinou imigrantek má též cosi do sebe... ale že je to zároveň historické drama z (pro mě) hodně cizokrajního prostředí a byť ho sleduji se zájmem, že se mě jaksi ne(do)týká a tudíž mě v tom pomalém tempu nepohlcuje na 100%... až se to během druhé hodiny změnilo a začlo se ve mě probouzet stále větší souznění a během třetí nabídlo i opětovný silnější zásah. *** Od Waltera Hilla se mi líbila většina osmdesátkových filmů s osobitým stylem ve jménu hudby, akce či humoru, ale do jeho novodobé tvorby jsem nahlédl poprvé. Nečekal bych, že zrovna tento tvůrce přijde po letech s takhle „velkým“ tříhodinovým opusem, často jsem tu jeho rukopis ani příliš nepoznával, ale k mému překvapení si tu stopáž zdařile obhájil, dokázal rozehrát dostatečně epický příběh, protkat sáhodlouhé putování různorodými motivy i dojít s postavami až k jistým myšlenkám. Možná víc, než střety s ohrožením v přestřelkách či přepadení, se mi jako pozoruhodný jevil střet čistě filozofický nad postojemi hrdinů k životu a životnímu stylu, s otázkami svobody v protikladu k manželství. Dialogy mezi Ritterem a Kate zacházejí nad tradiční rámec žánru westernu až do psychologie a úvah nad konáním ústředních postav v daných situacích. A zajímavé je i vyústění celého rozsáhlého činu, který neodvratně došel ke dvěma protikladným vyvrcholením ze dvou odlišných stran. [75%] ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Doopravdy netradiční western a příjemné překvapení - chtěl jsem si původně pustit DVD, ale náhodou to šlo na Markíze a já to nechal "chvíli" (2x hodina a půl) běžet. Netradiční zápletka, krásná krajina, scény hnaní stáda mustangů, patřičně odporný záporák, místy dost realisticky netradiční pohled na divoký západ (prasečí farma, například) a dokonce i nedabovaná čínština. Úsměvná indiánská hláška: "Proč tak atraktivní ženy cestují s tak odpornými muži?" Roberta Duvalla možná bylo na plátně trochu moc, ale přesto solidních 78% (tento styl "ne příliš brutálního" westernu mi vyhovuje). ■ Zajímavé, že se (pokud závěrečné titulky nelžou) jednalo o osudy skutečných lidí. ■ Dobrý komentář: Jeremiah ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tohle je jako z dob Johna Waynea. Na jedné straně poctiví honáci, kteří sice působí nabručeně, ale srdce mají ze zlata a dámu v nesnázích nikdy nenechají na holičkách a na té druhé padouši až do morku kosti, kteří se přiživují na lidském neštěstí. Duvall tu pokračuje ve své roli z Krajiny střelců a v sedle mu to svědčí, stejně jako Churchovi role toho drsnějšího z obou kovbojů. Přestřelky mají celkem solidní úroveň, ačkoliv by jich mohlo být víc, exteriéry, jimiž se žene stádo koní, jsou nádherné a mile i úsměvně působí naprosto nevinná romantika. Takhle mě to baví. 80% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Vdaka Cervenakovmu prirovnaniu k mojej srdcovke Krajina strelcov som to riskol, ale som sklamany. So strelcami to ma spolocne Duvalla v podobnej ulohe, ale zapletka, atmosfera a kvalita je o niekolko urovni horsia. Co ine cakat od nudneho rutinera Hilla. Vysledkom je tuctovy televizny western s charizmatickym Duvallom ale nie prilis zaujimavou zapletkou. 5/10. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Je to asi trochu delší, než to mohlo být, ale já mám rád tento způsob vyprávění, pěkně se mi koukalo na stádo koní hnané nádhernou přírodou, vůbec mi nevadila absence nějaké větší akce. Robertu Duvalovi se zřejmě líbilo, jak se proháněl na koni s Costnerem v Krajině střelců a chtěl si to zopakovat. A já jsem tomu upřímně rád. Na takový film se vždycky rád podívám. Je moc dobře, že se tohle ještě pořád točí. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Pro příznivce westernů, kterým nevadí pomalejší tempo vyprávění. Poctivé režijní řemeslo, nádherná kamera, výborné herecké výkony netradiční dvojky kovbojů (strýc a synovec v podání R.Duvalla a T.H.Churche), to vše dává dohromady sice předvídatelný, ale podmanivý příběh, kdy na tři hodiny opravdu uvěříte, že se na sklonku 19.století po prériích amerického Západu mohli prohánět se stádem koní měkkosrdcatí (a jak se ukáže taky v dějepise zběhlí) chlapi, jimž bylo možno bez obav svěřit životy a čest několika čínských panen. ()

Diamant 

všechny recenze uživatele

NÁČRT OBSAHU: Mladé čínske dievčatá sú predané bezcitnému obchodníkovi. Pri prevoze natrafia na mužov - gentlemanov, ktorí ich nevnímajú ako tovar, ale ako osoby. Stávajú sa ich ochrancami napriek tomu, že majú starosť aj o veľké stádo koní. KOMENTÁR: Film má vysokú umeleckú, aj výchovnú úroveň. Na jednej strane môžeme vidieť nechutný egoizmus a sebectvo, na druhej strane krásu priateľstva a skutočnej lásky medzi mužom a ženou. Tento western pozostáva z dvoch častí, pričom je tak zaujímavý a napínavý, že je naozaj ťažké odolať tomu, aby ste si po prvej časti nepozreli hneď aj druhú. Dej je pestrý, ale aj prehľadný. Rozhovory nenudia, nie sú zdĺhavé, sú prirodzené, spontánne a aj obohacujúce. Bojové scény pôsobia tiež reálne, bez umelého naťahovania. Ponižovanie dievčat cez prostitúciu je tu zobrazené veľmi citlivo, bez zbytočných provokácií, chúlostivé scény sú len krátko naznačené - zobrazené, čo bohate stačí. Na záver ešte jedna dobrá rada z filmu: Bohatstvo nikdy nemeraj peniazmi... ODPORÚČANÁ PRÍSTUPNOSŤ: Od 15 rokov. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ta krajina aj bola nadherna, len stale tvrdim, ze Walter Hill mal najlepsie filmy v 80s, potom uz vyhasinal a vyhasinal ... jo a od Lotri 1992 uz nedokazal natocit nikdy nic slusne, len same podpriemery : 40 % ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Kvalitný western, kde jeho podstatnú časť a kvalitu nezabezpečovali len po zuby ozbrojení pištoľníci a šarvátky v baroch. Pekne zachytáva cestu kovbojov za svojím živobytím cez rozsiahle prérie, pričom zažívajú množstvo dobrodružstiev. Majú dobrého ducha a neváhajú podať pomocnú tým, ktorí ju potrebujú. Za správnu vec neváhajú riskovať ani svoj život. Žeby kanaďania predsa len vedeli točiť dobré filmy, alebo to svoje zohrala prítomnosť režiséra z USA. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

64. Zlatý Glóbus za rok 2006 - nominace (3) - Nejlepší minisérie / TV film, Nejlepší herec v minisérii / TV filmu - Robert Duvall, Nejlepší herec ve vedlejší roli - Thomas Haden Church ()

Související novinky

Drsný svatý Rourke

Drsný svatý Rourke

05.01.2010

Jednou už si svatého zahrál, konkrétně Sv. Františka ve filmu z roku 1989. Role ve filmu St. Vincent bude „trochu“ jiná. Mickey Rourke si v kriminálním thrilleru zahraje nájemného vraha, který se v… (více)

Reklama

Reklama