Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kanji Sasahara nastupuje do nové školy a rozhoduje se pro členství v některém z mnoha zájmových klubů. Nakonec vstoupí do Genshikenu – Společnosti pro studium moderní vizuální kultury. Za tímto názvem se skrývají otaku – zarytí fanoušci anime, mangy a videoher. Pravidelně se setkávají ve své klubovně, kde vášnivě diskutují o posledních epizodách oblíbených seriálů. (Fabienne)

(více)

Recenze (18)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Musím ocenit, že humor tohoto seriálu je v mnohém odlišný od jiných anime kolegů. Netěží z absurdního násilí, chibi postaviček, neustále ho pitvoření se apod., snaží se být inteligentnější. Poměrně se mu to daří, ovšem za cenu toho, že pokusů o vtip je méně než v běžných komediálních seriálech. V ostatních chvilkách Genshiken sklouzává ke vcelku uvěřitelnému "slice of life" anime o otaku. V mnoha z nás může seriál zasít málo opodstatněnou naději, že i otaku může získat srdce krásné slečny. Slabší ****. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Rozhodně budu pokračovat 3-dílnou OVA a dalším 12-ti dílným pokráčkem, protože se mi to líbilo a vlastně tak trochu donutilo o pokus založit něco podobnýho na naší škole. Už mě totiž přestalo bavit nemít si s kým pokecat o novým dílem toho nebo toho anime, mangy. Bavila jsem se, nenudila jsem se, uvěřila jsem. Jeden z povedených "seinen". ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Vlastně nevím, jak se k tomuto mému vkradení mezi otaku vyjádřit. Hardcore otaku znám pouze jediného (má všechny typy nintenda co kdy byly vyrobeny, chodí do klubu Pokemonu a hovoří japonsky o dost líp než já) a cosplay girl taky jen jednu (chodí v kostýmech i normálně, možná jste ji v praze už potkali, občas vypadá zatraceně dobře). S touto komunitou se příliš nepronikám, mé sympatie má i nemá. Genshiken ukazuje nejen to, že otaku jsou taky lidi :) ... ale docela pěkně vystihuje je a jejich interakci s okolím. Atmosféra uvěřitelnosti přes všechnu nadsázku velmi zajímavá, zdá se, že leccos jsou převyprávěné scénky, které se opravdu staly (např. zlomenina nebo svědectví pro policii). Nicméně, abych jejich způsob života začal považovat za nějak hodnotnější nebo něco na ten způsob, to se nepovedlo. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Když jsem se tak dívala na zdejší hodnocení, získala jsem dojem, že Genshiken musí být úžasné anime, které by si nikdo neměl nechat ujít. Ovšem nakonec jsem popravdě trochu zklamaná. Genshiken je "geniální" v tom, že na skupině vysokoškoláků ukazuje svět otaku tak, jak skutečně je, a nabízí vhled do jednotlivých zákoutí i problematik tohoto světa... Což je rozhodně dobrý nápad. Jenže jednotlivé epizody stojí samy o sobě a člověk má pocit, jako by sledoval jen epizody nějakého dokumentu o otaku. Není zde žádný skutečný příběh, který by to spojoval (snad až trochu v druhé sérii, kterou jsem později taky zkoukla). To byl pro mě ten hlavní problém, protože myslím, že anime příběh vyžaduje. Takhle jsem se ani netěšila na následnou epizodu jako pokračování, protože zkrátka nebylo na co se přesně těšit. Společně s OVA a druhou sérií jsem to dokoukala spíš z nutnosti, protože nerada něco vzdávám uprostřed. Bez příběhu se bohužel v průběhu dívání často objevovala nuda. ~(3,0)~ ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Genshiken musí znát každý správný otaku. To je prostě povinnost. A přestože jej mám rád především v jeho manga-formě, i anime se povedlo k mé plné spokojenosti. Zábavný příběh o japonských otaku je postaven především na silných charakterech, které už pravděpodobně nikdy nezapomenete. Třešničkou na dortu je potom třídílné pokračování, které vyšlo pouze na DVD, a ve kterém se konečně objevuje Chika Ogiue, moje oblíbená postava. Škoda, že pokračování už se tolik nepovedlo, ale to už je jiná pohádka... Nutno dodat, že k plnému vychutnání seriálu je třeba mít něco nakoukáno, takže pokud má někdo disk plný anime a neví čím začít, tak Genshiken rozodně nechat na konec. A začít pěkně od začátku legendárním prvním Gundamem.. ^_^ ()

SonGokussj 

všechny recenze uživatele

Školní kluby se mohou týkat různých aktivit. Klub Genshiken je však jen pro význačné lidi. Ti si říkají Otaku. Blázni do anime, mangy a videoher. Toto anime doporučuji lidem, kteří toho už mají něco nakoukáno. Bez znalosti jiných anime nebo mangy zde budete straceni. Nebo aspoň nepochopíte spoustu náznaků a hlášek. Anime zaměřené na rozhovory víc než na příběh. Ten je vcelku jednoduchý. Neuvidíte zde žádné scény typu "Někdo něco udělá. Smějte se". Ve vzduchu se vznáší inteligentní humor a těm, co nepotřebují v anime akci, krev a násilí se bude Genshiken určitě líbit ;-) Možná se však najdou tací, patřím mezi ně, kteří si několikrát řeknou, že to běží "až moc" pomalu. Pravda. Některé scény jsou zbytečně dlouhé. Ale... I to má své kouzlo ^_^ Dávám tedy 4.5/5 hvězdiček. Ceny: Nejlepší anime komedie (2004) ()

Kristusazapad 

všechny recenze uživatele

(Komentár k prvej i druhej sérii) Nasledujúci komentár bude moralizátorský. Ku Genšikenu mám ambivalentný vzťah. Na jednej strane sú tu samotní jedinci z komunity otaku, ktorí naberajú odvahu k tomu, aby sa priznali k svojim občas dosť podivným koníčkom a pomocou komunity smerujú k akejsi "prirodzenosti" a prijatiu "seba samých", svojho "pravého ja". Tieto výrazy príliš nemusím. Jednak preto, že prirodzenosť a pravé ja sú vyprázdnené pojmy a pojmy individualistické, sebecké, až detinské. Je to skôr prejav čírej svojvôle, zbabelosti a prázdneho detinského vzdoru, než prejav nejakej skutočnej zrelosti. Nikto asi nikoho nebude chváliť za jeho záľubu v (pre daného človeka "prirodzenom") týraní zvierat prípadne aj za adoráciu takých "prirodzených" kategórií ako je lenivosť, zbabelosť a asociálnosť, ktoré sa bezpochyby ukrývajú v "pravom ja" aj tých najodvážnejších a najschopnejších. Skôr to ukazuje absenciu hodnôt a zmyslu, návrat späť do maternice svojej matky (byty, v ktorých žijú hikikomori), strach zo zranenia svojho desivo veľkého dieťatkovského "ega", prázdnotu a absenciu súdnosti a ochoty pracovať na sebe. Nie je to ani túžba po prijatí, je to túžba po tom, aby som nikdy nemusel dospieť, aby som sa nikdy nemusel konfrontovať a prekonávať prekážky, vlastné nedostatky a závislosti, pretože to je vždy tvrdé a náročné. Je to pochopenie, že nie všetko čo robím je skvelé a úžasné a ostatní to musia prijať, prípadne sa dokonca zmeniť podľa našich požiadaviek, pretože svet nie je plných našich rodičov. Práve naopak, je plný desivých, cudzích ľudí so špecifickými náhľadmi na svet a na jeho hodnoty. Pomôcť sebavyjadriť sa pomocou postavy z cosplayu to nádherne ukazuje. Stotožňujú sa s cudzími vzormi na tej najbanálnejšej a najľahšej úrovni namiesto toho, aby ich charakterové vlastnosti skutočne naplnili nudnou a otravnou praxou smerujúcou k formovaniu charakteru. Toto som celý čas videl na tvárach väčšiny daných jednotlivcov. Lenže potom je tu Saki, ktorá sa najmä v druhej sérii ukazuje ako vyspelá materská figúra (tým sa táto séria zásadne líši od iných "outsiderských" postáv v sitkomoch typu Penny z Teórie veľkého tresku), ktorá daných jedincov nielen chápavo nechápe a zároveň ochraňuje, ale aj tvrdo usmerňuje. Ono sama síce prekonáva vývoj a začína akceptovať podivnosť danej skupiny, avšak zároveň je schopná tých najpasívnejších z nich prebudiť a nasmerovať na cestu k dospievaniu. Ukazuje im, že nepomáha ak sa človek uzavrie v sebe, vo svojom byte, či vo svojej bubline a pripravuje ich na cestu do plnohodnotných medziľudských vzťahov a do sveta. Vnáša tam závan tvrdej reality, ktorý nepochádza z trápne detinských popkultúrnych diel a porna plného vždy prístupných žien, ktoré sú len dospelou náhradou rodičovskej lásky. Skrátka, núti ich vystúpiť z komfortu, práve z toho ich "prirodzeného ja" a ničí im ich prázdny a lacný detský svet. Genšiken tak pre mňa bol najmä seriál o dospievaní a kľúčom k tomu bol hlavný ženský charakter. ()

LordSnape 

všechny recenze uživatele

Tohle anime je opravdový extrém! Nejen, že vám ukáže jak vlastně vypadá správný japonský otaku, ale ještě se tomu hrdě vysmívá. Navíc mě po celou dobu drtili všichni hlavní aktéři, kteří vypadají a dokonce i mluví jako naprostý retardi! Fakt sranda tohle sledovat a dokonce přitom pak i zapomenete na to, že to vlastně ani nemá žádný pořádný děj. 8/10 ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

Uááá...tohle animé milujůůů. Sakra, tak dobře udělat animé o týpcích, kteří mají radi nejen animé, ale spoustu věcí kolem, no prostě typičtí otaku. Navíc velmi dobře servírovaný humor, který mám tak strašně rád. Navíc mi k srdci přirostla postava Madarameho, ten má tak brutálně dobrý japonský dabing, že jsem byl pořád vysmátý, zvláště v 3. dílu, jak si zlomí ruku na conu, no byl sem z toho mrtvej smíchy, nebo v 9. dílu, kdy je Madarame sám v klubovně se Saki. Prostě bomba. Moje osobní No. 2 v komediích hned za Azumangou. BTW opening je nářez, člověk aby si to pořád pískal:D ()

siRka 

všechny recenze uživatele

Anime o lidech, co koukají na anime. Genshiken ocení předvším ti, co už mají něco nakoukáno, nejeden z nich se v postavách pozná. Pokud s anime začínáte tak ovšem moc nedoporučuju. ()

Five By Five 

všechny recenze uživatele

Po zhliadnutí prvej časti som seriál odložil na neurčito... proste neoslovilo... Keď som sa ku tomu však rozhodol vrátiť, po chvíli som sa už veľmi dobre bavil... ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Ečči ani hentai nečtu / nesleduju; modely [čti hračky] z GUNDAMu nestavím; na PC a PlayStation hry nehraju (nikdy); na cony nechodím (NIKDY), plakáty s dvanáctiletými holkami v pokoji nemám (visí mi tam Dolomity :) a na anime seriály se dívám jen proto, že všechny dobré anime filmy jsem už viděl. Ale ano, podle objektivních měřítek jsem otaku (ač anime není můj život, sleduju ho teprve dva měsíce). A po první sérii (ač měla jen 12 dílů) nevidím důvod, proč v tom pokračovat se třemi OVAčkama a druhou (a údajně horší) sérií, neoslovilo mě to a ani mě to neurazilo. Prostě jen další anime. Možná se na tom podepsal i fakt, že jsem to viděl se španělským dabingem (což je zážitek sám o sobě). - 60 % ()

sajagi 

všechny recenze uživatele

V hodnocení mnoha lidí zde se patrně promítá jejich identifikace s hlavními postavami (hrdina by zde bylo opravdu silné slovo) Genshikenu - tedy studentech trávících veškerý volný čas sledováním anime a hraním počítačových her, zkráceně otaku. Co je činí tak přitažlivými je fakt, že většina z nich i přes jejich nulovou snahu získá (byť někteří až v druhé sérii) pohledné a sympatické přítelkyně. Pokud si tohle uvědomím, pak musím uznat - ano, ty postavy jsou mi velmi blízké, ale co naplat - seriál vaří z vody a lepší hodnocení si nezaslouží. ()

Palisander 

všechny recenze uživatele

Anime z prostredia vysokej školy. To je samo o sebe takmer neuveriteľné. Postavy sú takmer na sto percent anti-moe, čo tomu dáva dosť hardcore optiku. Nuž, nie je všetko len o obrázkoch. A chalani sú nudní priam ukážkovo. Celé to z bezvýraznej reality vytrháva Saki-chan v úlohe cynickej slečny mentálne mimo otaku komunity. Vďaka za ňu. Za jej hlášky som jej ochotný odpustiť aj to že fajčí :-). Osembitový motív v ľahko punkovom openingu sedí k seriálu perfektne a záverečná uspávanka sa tiež počúva veľmi dobre, takže úplne výnimočne som nepretáčal nič. ()

ssamo 

všechny recenze uživatele

juj, to má atmosféru... no narehotal som sa na tom ako kôň. chtiac nechtiac som v tom všetkom vždy akosi zahliadol mojich kamarátov a mňa, napriek tomu, že by mi ani nenapadlo o sebe povedať, že som otaku (nadpriemerne aktívny fanúšik možno, ale otaku nie... snáď :D)... no hľadiac na toto si uvedomujem, že čistý naozaj nie som... pripomenulo mi to kopec zaujímavých zážitkov a zvláštne známych situácií :D humor mi sadol dokonale. rozhodne seriál neodporúčam ľuďom, ktorí: majú málo napozerané, nemajú skúsenosti s conmi a festivalmi, nepoznajú temné (tie najtemnejšie však nie sú potrebné... našťastie) zákutia mangy a anime a nestretávajú sa s väčšou skupinou ľudí podobných záujmov.... ostatným prajem príjemné sledovanie a verím, že také veru bude :) ()

RoyBatty444 

všechny recenze uživatele

Zo života otaku a Kasukabe Saki univerzitného krúžku: Skupina pre výskum súčasnej vizuálnej kultúry (Gendai Shikaku Bunka Kenkyūkai 現代視覚文化研究会). Nakoľko je tam veľmi obmedzený dej tak sa to ťažko pozerá. Postavy sú síce zaujímavo pozliepané, ale dej je trochu jednotvárny. ()

Reklama

Reklama