Reklama

Reklama

Existuje tajemství, kvůli kterému byste zabíjeli? V tomto napínavém a vzrušujícím thrilleru od režiséra Christophera Nolana uvidíte Hugh Jackmana a Christiana Balea v rolích dvou soupeřících kouzelníků, jejichž snaha předčít jeden druhého se změní ve smrtelnou past. Scarlett Johansson jako půvabná asistentka se stane figurkou i hráčem v jejich soupeření. Skvěle obsazené vedlejší role v čele s Michaelem Cainem a Davidem Bowiem. Geniální příběh a úžasný zážitek. Přichází Dokonalý trik, pozorně se dívejte. (Magic Box)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (2 140)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Christopher Nolan snad neumí natočit špatný film. Po atmosféricky hutném Mementu a snad ještě hutnější Insomnii přišel s třetím "komorním" filmem a zde jen trochu ubral na hutnosti a přidal na napětí a originalitě. Nemusím snad psát, že vzhledem k obsazení je se na co dívat - co postava, to neuvěřitelný výkon jejího představitele/ky. Hugh Jackman u mě zatím nemá status Wolverinea (viděl jsem jen Origins), a tak jsem skutečně viděl jen Hugh Jackmana. Nutno podotknout, že herecky naprosto všechny převyšuje o dva žirafí krky a Christian Bale tak opět musí jen přihlížet, jak jej někdo jiný herecky naprosto zastínil. Pro mě se jedná o jeden z nejlepších počinů roku 2006 a jeden z nejoriginálnějších zážitků posledních let. Pane Nolane, ještě chvíli a budete moje jednička. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jste kouzelník, ne čaroděj. Když si neušpiníte ruce, nemůžete dosáhnout nemožného." Neumím vytáhnout králíka ani jinou havěť z klobouku, spojit čínský kruhy ani proměnit Coca colu v Pepsi, ale kouzelníci vždy probudí mou zvědavost. A tady jsou hned dva a pohybují se někde na tenký hraně mezi dokonalým trikem a opravdovým kouzlem. Jejich čarování mě hrozně bavilo, ale mimo vystoupení jsem až tak moc zábavy nenašel. Výjimkou je samozřejmě takřka zapomenutý génius Nikola Tesla, o němž bych si dovolil odcitovat větu z knihy Tesla World: "Mezinárodní koncerny nedopustí průmyslové využití Teslových objevů, aby tím neohrozili svou existenci." A já bych hrozně chtěl umět vykouzlit ohromný dav lidí, kterej majitele těchto koncernů bude defenstrovat z oken jejich mrakodrapů. ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Nolan mě opět nezklamal. Tady je snad všechno skvělé - režie, herecké výkony, příběh. Oproti "konkurenčnímu" Iluzionistovi je The Prestige úplně někde jinde, v jiné galaxii. Zatím to neni čistých 5, ale uvidím po čase a druhém shlédnutí... One month after: Tak plné hodnocení to pořád není, ale je to dobře natočený, bezesporu kvalitní film. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nolan tentokrát natočil film, který se obvykle označuje jako "poctivé řemeslo". Nenapadá mě lepší výraz pro to, že velké zvraty se sice konají a není jich málo, ale žádný vám nevyrazí dech. Jistě, Nolan vás tahá za nohu tak, abyste si mysleli, že je vám to celé jasné a ono je to zatím celé takové jakési onaké. Tleskám práci s postavami, přesněji řečeno tomu jak se nevyhnutelně s vývojem příběhu mění vztah diváka k hlavním hrdinům. Tleskám i skutečně brilantní sci-fi vložce, která otvírá rozměr vztahu iluzionistické "magie" a "skutečné" magie, jakož i Davidu Bowiemu, jehož pan Tesla jako by si na chvíli odskočil z nějaké extrémně seriózní Verneovské variace. Myšlenka "když dva dělají totéž, není to vždy totéž", teorie kouzelnické práce mistrně podaná Michaelem Cainem, skvěle scénáristicky skloubená témata a pár dalších věcí, které se bez nežádoucího vyzrazování děje nedají ani nazvat - a přece jen to někde drhne. Přes všechny vyjmenované (i nevyjmenované) klady není výsledný efekt tak působivý jako u jiných Nolanových filmů a Scarlett Johanssonová tu taky tak nějak hraje jen proto, aby hrála. Poslední dějový veletoč už byl podle mě trochu přes čáru, no zkrátka tentokrát to na plný počet není. Je to "jen" na velmi solidních osmdesát procent a poznámku, že stále je co objevovat a obdivovat. Nakonec mě Prestige o své dokonalosti třeba přesvědčí. Update 2013: Anebo taky nepřesvědčí. Viděl jsem to šestkrát, s dabingem i bez, opravdu mě to baví, ale je to pořád "jen" ta osmdesátka. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Rozhodne nadprumernej film, ale precejen jsem cekal krapet vic. Pribeh o dvou soupericich kouzelnicich mel velkej potencial, kterej Nolan plne nevyuzil. Hlavne tu zas tak moc nesouperi, samozrejme, ze se snazi ukrast triky toho druhyho a udelaj si par naschvalu, ale precejen jsem cekal vic. Navic ani kouzla, kery predvadej, nepusobi nijak uzasne, vetsina jsou dost okoukany a jediny poradny, co stoji za pozornost, je "Preneseny muz", okolo keryho se film v podstate toci. Coz je trochu skoda, protoze 135 minut to zabavit nezvladne, kdyby mel film 100 minut, tak asi jo, ale takle film misty nudi. Nicmene scenar je dobre zpracovanej, takze i takle jednoduchej pribeh dokaze pomoci ruznejch flashbacku a slusnyho napadu s denikama hezky zamotavat, ale porad to je v klidu a v deji jsem se neztracel. Jenze na zaver zacnou bejt necekany zvraty. Ze zacatku je to v pohode a i kdyz je sem tam neco ocekavatelne, porad dokazou zvraty prekvapit. Jenze kdyz nich je takle po sobe asi 5, tak uz to pusobi spis komicky a zaverecny odhaleni, ktery melo sokovat, vyzni krapet do prazdna. Co se tyce hercu, tak jak Bale, tak Jackman hrajou velmi dobre, ale ani jedna z postav, kterou hrajou, neni nejak velkej sympatak a tudiz mi v podstate bylo jedno, kdo vyhraje. Za zminku stoji jeste nejednoznacna postava Michaela Cainea a pak David Bowie, kterej je sice krapet vyschlej, ale porad ma slusny charisma. Nolan natocil originalni a urcite zajimavej film, kterej ale pusobi krapet chude. No po druhym skouknuti jsem si film mozna vychutnal krapet vic. Na maximalni hodnoceni to furt sice neni, ale jelikoz jsem uz presne vedel, co a jak, tak sem se na vsechny ty zvraty tesil a zkratka se dobre bavil. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (55)

  • Nolan sa rozhodol určité pasáže príbehu zasadiť v narácii skrz čítanie denníkov. Denníky sú do seba navzájom zasadené a vedú diváka z prítomnosti do minulosti a zase späť. Nolan zvolil spôsob rozprávania príbehu, kde pri čítaní denníku nepočuť hlas čitajúceho, ako to je vo väčšine filmov, ale hlas autora denníka. Takýto spôsob napomáha, keď sa v rámci jedného flashbacku ponárame do ďalšieho doň zasadeného. (Biopler)
  • Hugh Jackman (Robert Angier) vzpomínal na zdaleka největší hvězdu na place, kterou byl... David Bowie (Nikola Tesla): "Ukázalo se, že je to ohromně fajn, charizmatický člověk, ale při prvním setkání jsem z něj byl hrozně nervózní. Odjakživa jsem byl jeho veliký fanda. Nikdy jsem neviděl tak pozorný a ohleduplný štáb, jako když přišel David na plac. Lidi mi šeptali: 'Řekni mu, ať zazpívá!' - 'Ty mu řekni, ať zazpívá!!!' Christian Bale mi vyprávěl hezký příběh. Telefonoval svojí mámě a ona se ho ptala, co dělá. 'No, teď točím film s Michaelem Cainem, Hughem Jackmanem, Scarlett Johansson, Davidem Bowiem...' - 'Páni s Davidem Bowiem! To teď točíš veliký filmy!' - 'No moment, vždyť jsem dělal Batmana, to stálo sto padesát milionů dolarů a hráli v tom Michael, Morgan Freeman, Liam Neeson...' - 'No jo, ale tohle je přece David Bowie!!!'" (NIRO)

Související novinky

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

25.11.2018

Známý pro svoji kariéru profesionálního kouzelníka a herce z filmů a seriálů jako např. Hříšné noci nebo Deadwood, muž mnoha talentů Ricky Jay zemřel ve věku 70 let. Detaily úmrtí zatím nebyly… (více)

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Reklama

Reklama