Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Je tam někde, daleko nad hlavami všech, létá po modré obloze dotýkajíc se mraků, vidí celý svět. Dívka s bílými křídly, svobodná, přesto trpí a nemůže s tím sama nic udělat. Trpí již po celá století a nikdo o její bolesti nemá ani tušení. A pokud existují tací, kteří o ní vědí, netuší, jak ji nalézt a pomoci. Ona stále na nebi čeká, až ji někdo přijde zachránit z jejího prokletí.
Do malého městečka přichází Kunisaki Yukito, který se živí loutkařením. Místo provázků však používá magii. Je to tulák hledající dívku s křídly. Yukito v městečku potkává několik mladých děvčat, se kterými se sblíží. Spolu by snad mohli vyslechnout legendu a dát jí spravedlivý konec. (Zíza)

(více)

Recenze (27)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Je to už nějaká doba, co jsem tenhle seriál viděl, paměť slábne, ale přesto bych k němu něco rád napsal. Nejjednodušší bude asi přirovnat Air k seriálu Kanon. Má podobné téma i formu. Do jednoho nejmenovaného městečka přijiždí mladík Kunisaki Yukito a potkává několik mladých slečen, z nichž každá skrývá nějaké (nikoli děsivé) tajemství, které samozřejmě Yukitovi bude odhaleno. Podobně jako v Kanonu, i zde jsou to spíše právě hlavně ony slečny, které seriál táhnou a které upoutávají pozornost diváka. Air u mě proti Kanonu malinko prohrává, a to hlavně kvůli odskočení si do jiné doby, kteréžto mě tak nezaujalo a narušuje, ba přerušuje, jinak plynulé vyprávění. Však uvidíte, co myslím. Kromě Kanonu je Air jedním z mála anime, kde "magie" vstupuje do života obyčejných dívek mile a bez krve. Tudíž komu se Kanon líbil, měl by po Airu šáhnout a vice versa. Šahat by naopak neměl po bonusech k Airu, protože v nich už IMHO nic zajímavého nenalezne. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Smutní andělé, chodící loutky, šumění moře a město, kde kromě rozvážného Yukita očividně bydlí výhradně ženy a dívky. Zvyknout si na to, že hlavní postavy občas pořádají téměř až dostihy na téma "kdo z nás si z minulosti nese smutnější příběh" a zároveň vnímat záměrně přehnaný dětinský humor, se zdálo jako přenáročný úkol. Ale málokdy se mi trpělivost a otevřenost takhle vyplatila. Od dvojdílného prostřihu do minulosti jsem totiž nedýchal a při každém smutnějším okamžiku jen neklidně poposedával. A když přišla poslední epizoda, přišla i nečekaná rána do srdce, protože takové slzavé údolí jsem dosud u seriálu neprožil. Air možná není nejlepším mystickým tajemstvím, ani nejpodnětnějším anime dramatem. Ale způsob, jakým mě dokázalo po emocionální stránce roztrhat, mi z paměti nevymizí nikdy. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Tak nějak po svém to chápu, anebo aspoň věřím, že jsem pochopila, o co šlo, tak nějak okrajově. Stejně to pro mě má nádech tajemství. Možná to chce shlédnout ještě jednou. Každopádně nemůžu dát méně *, ačkoliv je to takové loudavé a ze začátku mě to vůbec nebralo - naopak docela nudilo. Jenomže ta hluboká myšlenka - pokud jsem si ji nevybájila - mi prostě něco říká. Tahá mě za rukáv a táhne pryč. Nebe už není takové jako dřív. :-) ()

yenn 

všechny recenze uživatele

Máme trojici sympatických děvčat se slušnými příběhy a roztomilý humor. Jak to jen pokazit? Stačí hrdinky poslat do slzavého údolí, na konec přidat ubohé citové vydírání a neúspěch je zaručen. Vzhledem k tomu, jak dobře se jevily úvodní epizody, jde o ohromné zklamání. 4/10 ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Nemám to srdce tomu dát míň. Slečinky mi příjdou mírně nešikovné, naivní a hloupé, nicméně to je dělá roztomilými a o to hůř člověk pan snáší jakékoliv útrapy s nimi spojenými. Brnkačka na city je silná, často zasáhne až k srdci a měl jsem poté chuť to nechat být a věnovat se jakékoliv zábavnější činnosti. Poslední epizoda to doslová trhá na kusy. A právě kvůli tomu vydírání mi není seriál úplně sympatický, tak či onak má jistou magii a vsunutou abstrakci. Nejoblíběnější postava je tutově mamka. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Záhadný, věčně hladový mladý muž s kouzelnou schopností ovládat loutky přijde do města, kde žijí samé ženy a dívky. Jedna jako druhá jsou všechny zralé pro psychiatra, takže na mě to působilo dojmem, že nešťastný mladík zabloudil do letního sídla nějakého blázince. Příběh je nesourodý, moc jsem se nechytala. Nevím, jestli těkavostí scénáře nebo jestli se toho hodně vytratilo v překladu. Co se děje na Zemi, je jakýmsi způsobem spojeno s prapodivnou bytostí v oblacích, jejíž původ a smysl se mi nepodařilo odhalit. ____ Pak se děj vrátí v čase do historického období a já doufala, že jsem konečně chytla vodítko pro tohle vyprávění, ale když se příběh zase vrátí do přítomnosti, je ještě rozkolísanější a nejasnější. Asi to mělo být hodně smutné, ale pro mě to bylo nepřehledné a nečitelné. ____ Ze způsobu, jakým ženy a dívky reagovaly na jediného muže ve městě, jsem měla pocit, že to mysteriózní pero, které jim způsobuje trable, neleží v chrámu, ale že ho nebohý loutkář nosí ve svých kalhotách a až do konce příběhu mu – tupounovi – nedojde, čím by mohl tohle městečko vysvobodit ze zakletí…. Ve městě se všichni vzájemně bičují odtažitostí, takže žádný div, že dívenka, na kterou všichni záměrně kašlou, dostává hysterické záchvaty pláče, když se s někým náhodou sblíží. Což všichni vydávají za její nenormálnost a postižení… Ach jo. SHRNUTÍ: Jediný muž ve městě plném krásných žen? Můžete si myslet, že by to mohl být ráj, ale ve skutečnosti by to bylo peklo. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Ďalšie emotívne anime zo štúdia Key (Clannad, Kanon), ktoré v sebe skrýva množstvo emócií. Zo všetkých ústredných postáv si nenájdete takú, ktorej budete priať všetko zlé, každý charakter je rozvitý a má v sebe niečo dobré, takže svojho obľúbenca len ťažko nenájdete (v mojom prípade to bol Yukito). Tak ako Clannad, aj Air obsahuje niekoľko momentov (najmä od šiestej epizódy), ktoré vás nenechajú v pokoji sedieť a v posledných dvoch častiach nám je len dokázané, aká dôležitá je materská starostlivosť a prečo treba ísť za svojím cieľom. V anime hrajú všetky žánre dôležitú rolu a tvorcovia sa postarali o to, aby fungovali dobre a správne - nechýba láska, choroba, mágia, vojna či dokonca aj história. Dobrý dojem robí aj hudba, bez ktorej by anime nebolo tam, kde teraz je a nevravím len o music box hudbe, ktorá nás po celú dobu doprevádza. A v konečnom dôsledku nám tvorcovia z štúdia Key ukázali, ako by malo správne slice of life anime vyzerať. Priemer prezretých epizód: 97% ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

První půlka byla zajímavá, ale od druhá už lehce nudí a konec vyznívá do ztracena. Celkově tak na lepší tři, ale když připočítám i OVA, tak čtyři hvězdičky dám. ()

WildevilCZ 

všechny recenze uživatele

slabé 4 hvězdy nakonec, protože příběh má IMHO nejasný konec... Když někdo příjde na to kdo sou ty děcka na pláži v 12. dílu tak ať mi hned napíše do pošty tady v CSFD, díík :) ...... Kanon a clannad jsou o třídu lepší seriály... ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Hrozně sentimentální anime, úplně to z něj kape. Sny a nesplněná přání, andělé (resp. okřídlení), smrtelné nemoci či kletby trvající staletí. Upřímně, docela jsem se v něm ztratil, protože nesleduje jeden osud, ale několik (plus různá převtělení a personifikace). Přitom ve výsledku není nic než vykonstruovaně banální. ()

Brion.y 

všechny recenze uživatele

Máme tu psa, ktorý nešteká, veľa malých dievčatiek s tajomstvami, o ktorých ani poriadne nevedia a jediného chalana široko-ďaleko. Naviac veľa státí vo vetre s rozviatymi vlasmi a takmer nulový dej. Toľko k sedemdielnemu úvodu. Až potom tvorcovia zistili, že by sa oplatilo čosi vysvetliť a dali si výlet do minulosti. Hurá... ()

Cracker 

všechny recenze uživatele

Air mi veľmi pripomína Clannad a Kannon, no spomedzi týchto troch anime je asi najslabší. To však neznamená, že sa naň neoplatí pozrieť. Páčilo sa mi celé to záhadné pozadie a príbeh ktorý je opäť tak trochu citová vydieračka, ale na to som si už celkom zvykol. Tieto romantické fantasy majú vždy niečo do seba, väčšinou síce chýba happyend, no pre kvalitu sa občas musí niečo obetovať. ()

Honza135 

všechny recenze uživatele

„NĚKDE ZA TÍMHLE NEBEM JE DÍVKA S KŘÍDLY. ROZPÍNÁ SVOJE KŘÍDLA A VÍTR JI ODNÁŠÍ DÁL DO MINULOSTI.“ „A TY TU DÍVKU TAKY HLEDÁŠ, JAKO JI HLEDALA TVOJE MATKA, YUKITO?“ „NO, KAŽDOPÁDNĚ TY TO URČITĚ NEJSEŠ. HODNĚ LIDÍ SNÍ O TOM, ŽE LÍTAJÍ...“ Série byla vytvořena podle stejnojmenné vizuální novely, ve které přijede potulný loutkař Kunisaki Yukito do pobřežního města. Má neobyčejnou schopnost; dokáže ovládat loutku bez provázků. Představení mu ale moc nevynáší, protože neumí skoro žádné triky, které by mladé obecenstvo zaujalo. A tak hladový Yukito usíná na pobřežní zdi, kde ho zahlédne Kamio Misuzu... » Co se mi líbilo: 1) Děj seriálu. Je fakt, že teprve od sedmého dílu začíná být příběh zajímavý. Ale i předcházející díly jsou povedené, jen je škoda, že jejich hrdinky nijak neovlivňují následující epizody. 2) Historické vsuvky. Podle mého právě spojitost s historií bylo to nejzajímavější, co jsem v sérii viděl. Jak u Kano, tak i u Misuzu a Yukita byly tyto vsuvky opravdu skvělé. 3) Hudba. Tak jako v Kanonu, tak i tady nesmím opomenout upravenou openingovou písničku, která nese jméno Hane. Díky ní drama získává tu správnou procítěnost. Také opening a ending byl úžasný. 4) Žánry. Něco málo romantiky tu je, ale především mě dostalo drama. Také fantasy se mi v tomto anime ukázalo jako solidní žánr. 5) Propojenost s Kanonem. Možná jsem jeden z mála, kdo si všiml tří už někde viděných děvčat v první polovině druhé epizody. Tsukimiya Ayu, Minase Nayuki a Sawatari Makoto odpovídaly jak vzhledem, tak i dabingem. Otázka zní, co tu dělají? Jak moc to propojuje jinak odlišné příběhy? Kdo mi nevěří, ať nahlédne do galerie. » Co jsem nemusel: 1) Vysoká brada. Sice je to jen drobná chybka v animaci, které si lze nevšímat, ale mě to prostě nesedlo. Kresba je ale jinak povedená. » Shrnutí: Je pravdou, že tato série není pro každého. Všechny postavy tu mají velice zvýrazněné emoce, které můžou někomu vadit. Ale těm, co to nevadí a mají chuť na pořádnou dávku fantasy a dramatu, můžu jen doporučit. Je ale škoda, že je seriál příliš krátký. Shlédnuto v japonském znění s českými titulky v TV verzi ()

biasim1 

všechny recenze uživatele

Prvních šest dílů mě Air nějak moc nechytal. Příběh fungoval stejně jako Kanon nebo Clannad (ano, Air vyšel jako první, ale řadím podle toho, co jsem viděl dříve) a upřímně, moc mě to ani nebavilo. Hlavní hrdina, kterého jsem si ale tentokrát moc neoblíbil a pochybuji, že mi po nějaké době zůstane v paměti, řeší problémy tentokrát jen dvou dívek. Oba příběhy jsou ale zbytečně krátké a prvně se projevuje můj velký problém s touto sérií, a to je opravdu krátká délka, ve které se oběma příběhům nestihne dát dostatečně prostoru, abych je dokázal nějak prožít. V druhé polovině se ale od kratších příběhů dostaneme k tomu hlavnímu, kde mě Air konečně začal bavit. Hlavní hrdina začal být po pár dílech vynecháván a čím blíže jsme se blížili konci, tím větší byl kladen důraz na vztah Misuzu a Haruko, který mi během posledních dvou dílů výrazně vylepšil pohled na celou sérii a mohl jsem se přestat bát, že bych odešel zklamaný. Bohužel, jak už jsem psal, mám tady problém s délkou. Za dobu dvanácti epizod jsem si nedokázal vybudovat k postavám takový vztah, abych to mohl prožívat tak jako Clannad (ano, omlouvám se, adaptace her od Key budu asi srovnávat pořád dál) a ještě k tomu se první polovinu seriál ani tolik nesoustředil na hlavní ženskou postavu. Kdyby tady bylo alespoň o dalších dvanáct epizod více, neměl bych si na co stěžovat. Ve výsledku neodcházím zklamaný, ale asi na Air nebudu vzpomínat nějakou delší dobu. 7,5/10. ()

Terezinka198 odpad!

všechny recenze uživatele

Jednoho horkého dne v minulém roce jsem se rozhodla, že se na toto anime podívám. Lituji toho dodnes. Tak otřesné zpracování jsem ještě neviděla! A ty oči mě budou děsit ještě dlouhou dobu! ()

Five By Five 

všechny recenze uživatele

Nakoniec musím dať iba 3*... Je to síce veľmi pekné anime, no miestami dosť nudné.. Smutné konce mi tiež vôbec nevadia, ale tu by ma potešilo čosi viac... ()

Secretus 

všechny recenze uživatele

Romance/zábavy moc není - tohle je koncentrovaná depka (tak to působí na mě, na Vás to možná zapůsobí jinak). Příběh je perfektní, promyšlený opravdu do detailu. Avšak jeho podání nemusí každému vyhovat - nevodí za ručičku a nechává velký prostor pro vlastní dohady, spekulace a přání. Po shlédnutí jsem měl pocit, že mi tvůrci znásilnili mysl (mindf*ck), ale mistrovsky - nepřekročili hranice frustrace, alespoň mám o čem přemýšlet při usínání. Obsah je špička, průšvih je forma. Opakování, v polovině změna prostředí a způsobu vyprávění, citové vydírání, ploché postavy, objevování a mizení charakterů, místy nudí, všechna motivace a vztahy jsou hozeny na osud. Část z minulosti + OVA se mi líbilo víc než zbytek seriálu. ()

JohnyTrava 

všechny recenze uživatele

Tak ja ani neviem čo napísať, kedže mám dosť zmiešané pocity, no ale skúsim pekne po porade. Máme tu klasickú schému, typickú pre Key, ktorá je však pretkaná akýmsi časovím skokom do minulosti, ktorý pôsobí sviežo, ale človek má problém sa potom naviazať späť. A práve tu je kameň úrazu. Ba, čo nebudem to obkecávať a poviem rovno "nemalo to tak skončiť, kde je ten keyácki návrat?". Možno je to práve toto, čo odlišuje Air od ostatných a možno je to práve to, čo z Airu nerobí len tupú kópiu, ale aj napriek "nezmiereným sa s koncom" práve to kvalitné anime. Takže 8 kedže miestami to už bolo okukané. ()

Reklama

Reklama