Reklama

Reklama

Once

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

On je pouliční muzikant a občas si přivydělává v dílně svého otce. Jeho snem je živit se hudbou, ale to se mu vůbec nedaří. Ona je talentovaná pianistka z Čech, která odešla do Irska kvůli obživě a prodává na ulici růže. Když se ti dva náhodou potkají, zjistí, že jejich společná hudba má neobyčejnou sílu a podaří se jim získat nejen peníze na pronájem studia, kde natočí společnou desku, ale také přízeň a obdiv všech, kteří se na jejím vzniku podílejí. Oba si ale velmi záhy uvědomí, že takového člověka, jakým je ten druhý, se jim podaří v životě potkat jen jednou. Jeho nově nabytá svoboda a její minulé závazky tak oba postaví před rozhodnutí, co jsou pro sebe schopní obětovat a jestli vůbec mají možnost zůstat spolu. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (834)

emma53 

všechny recenze uživatele

Tohle jsou přesně ty filmy, kde se ve mně shromáždí všechny endorfiny, úžasná látka, která ve mě vyvolává příjemné a krásné pocity pohody, kdy nepotřebuju žádné drogy, ani fyzickou zátěž, dokonalý příběh, chcete li scénář, mě stačí Once a já si zpívám , to je takový můj hormónek štěstí. - Viděno v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Nenápadný príbeh o dvoch nenápadných ľuďoch ktorých osudy rozpráva a tvorí hudba. Hudba to je 90% tohto filmu a zvyšok tvoria minimalistické diaógy, všedné exteriéry a interíery írskeho mesta. Proste všetko je jednoduché a preto tak uveriteľné a skutočné. Príbeh je to samozrejme o láske avšak znova, nieje to žiadna slzotvorná-srdervúca romanca, ale opisuje vzťah dvoch ľudí tak, ako to už v živote chodí. Bez nejakého prikrášľovania. Presne toto je ten prípad, kde menej znamená viac a režisér z toho naozaj vyťažil veľa. Sladkým tento film robia práve prenádherné skladby, ktoré vás prinútia nedýchať a hltať každý tón a slovíčko. Človek by až mal chuť zobrať gitaru a vyraziť do Dublinských ulíc a tam osamotený hrať a spevať. Heh...na gitaru neviem, svev mi tiež príliš nejde, tak si aspoň občas pustím nejakú peknú pesničko z toho krásneho filmu :) (10/10) ()

Reklama

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Film, který má v době psaní tohoto komentáře 98% kladných recenzí na RottenTomatoes a o kterém se samotný Steven Spielberg vyjádřil, že: „Jeden malý film s názvem Once mi dal tolik inspirace, že s ní vydržím celý další rok,“ není nic jiného než schématická a neuvěřitelně nadhodnocovaná vyprávěnka._____ Proč tolik nadhodnocovaná? Protože, milí zlatí, o progresivní přístup k žánru muzikálu nejde, to jenom někdo na LFŠ zase zvoral anotace, a Glen Hansard a Irglová neumí hrát, pouze jsou dobře obsazeni. A film, který stojí výhradně na hudbě, má za celou stopáž asi jenom 3 písničky, což je dost smutné. (Pozn. vzhledem k diskuzi, kterou tahle věta vyvolala: nepočítám si písně na prstech, ale měl jsem dojem, jako kdybych poslouchal tu stejnou instrumentaci pořád dokola, se stejným únavným motivem a banálním textem, jako kdyby ho napsala zamilovaná blondýna v prváku na základce.)_____ Je nutné ocenit, jak se filtrují všechna možná klišé a jak se snaží film nevyznít pateticky, ale proboha, když je to tak hloupý kýč, tak nemůžu jinak. Ano, ONCE je jeden z těch filmů, u kterých máte po skončení takový ten přesně nedefinovatelný usměv na tváři, ale to je asi tak jediný klad tohohle filmu, který se není schopen rozhodnout, jestli bude tvořen krásnými a poetickými obrázky, nebo bude vypadat nevábně, protože je natáčený na digitální kameru._____ Plný počet si dávejte soundtracku, tohle je film... bylo by fajn to rozlišovat. P.S.: Dal jsem tomu třetí a poslední šanci, tentokráte v kině a s titulky. Otravnost figurativního střihu pohled-protipohled zvlášť v katastrofálně nezvládnuté scéně "pojďme si nahrát demáče" a neschopnost vést herce dosáhla spolu s až fyzicky bolestivou hudbou maximální úrovně. Nejsem vzdálen odpadu, ale nedám ho a budu doufat, že se mi ta prostoducha sračka s dvěma hrdiny, kteří jsou sociálové a měli by táhnout na pracák, vyhne velkým obloukem a já jí._____ P.S. Ad diskuze - mé argumenty nejsou zcestné, ale aspoň, i kdyby byly, lze o nich mluvit, což se o Silasovi říct nedá. Pokud někdo tvrdí, že ta hudba je dobrá, doporučuji mu zaposlouchat se do textů, které jsou plné obratů jako "várka plující přimo k přistavu", "lži, které mě zraňují" a jiných duchaplností, za které by se styděl i zamilovaný puberťak na základce. Režijní nekompetentnost, neherectví zúčastněných a fyzicka´bolest, kterou jsem u toho filmu zažil, se rovná odpadu. Ten nedávám právě proto, že se nechci dělat zajímavým a záměrně vybočovat z řady. A aspoň, když hodnotím, tak něco, jehož žanrovou minulost znám anebo znám předchozí díly, blbečku Silasi. P.S. Udivuje mě, že ONCE nebyl nominován na Oscara v kategoriích nejlepší střih a střih zvukových efektů, protože nastřihat ten film tak, aby to působilo, že snad Hansard a Irglová umí i chvílemi zpívat, muselo dát hooodně práce. Mimochodem Hansard zpívá, jako kdyby měl v řiti ptáka, a Irglová má výslovnost, jako kdyby měla toho ptáka v puse. :-) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Miluji tebe." Vše co jste o Once slyšeli a četli je pravda. Jak to negativní, tak i to pozitivní. Druhořadý technický kabát se ukazuje býti jednou z největších deviz snímku. Dovoluje totiž plně proniknout do melancholické atmosféry, aniž byste se museli zdržovat "odstraňováním" pozlátka. A ani poněkud toporná Irglová, ani několik utahanějších momentů již nemá šanci změnit opravdovost vyznění, respektive celé stopáže. Právě OPRAVDOVOST je slovem, které tento malý-velký film nejlépe charakterizuje. Once vyžaduje od diváka určitou benevolenci na "vstupu", ale na "výstupu" se mu zato plně odvděčí, byť spíše po hudební stránce, než-li po té filmové... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Na film som sa tešil, pretože spojenie romantický muzikál z Írska, to sa často nevidí. Stačilo mi aktuálne, vyše osemdesiat percentné tunajšie hodnotenie a šup ho do kina. Okrem tohto bol ale film celkovo pre mňa obrovskou neznámou. O to srdečnejšie bolo moje prijatie takéhoto príbehu. Nech sa komukoľvek zdá akýkoľvek sentimentálny, priznajme si o čom je vlastne život v niektorých okamihoch a ako tie okamihy prebiehajú. Presne to, s krásnou hudbou, zobrazil reálne, úprimne, prirodzene tento nádherný filmík. Tak prirodzene, že niektoré dokumenty proti tomu vyznievajú ako hollywoodske produkty. A mohlo to byť dlhšie, možno aj to je príčina môjho nie až tak vrúcneho naviazania sa s postavami, hlavne v závere. Hudba a songy sú emočne fascinujúce, chytľavé a hlavne s veľkými textami a výpoveďou. Takže toto (!) je ozajstný životný príbeh, aj keď, priznajme si, veľkosťou obsahu sa možno nechytá, ale to malé, čo v sebe skrýva dáva na frak aj tým najväčším príbehovým borcom. 90%. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (35)

  • Film je do jisté míry autobiografie režiséra: bydlel v Dublinu a udržoval vztah s dívkou v Londýně. (Steew)
  • Markéta Irglová nikdy nepřemýšlela o tom, že by se stala herečkou a Once je první film, ve kterém hrála. Glenova nabídka byla podle jejích slov tak lákavá, že se nedala odmítnout. (Xeelee)
  • Původním plánem bylo prodávat fanouškům na DVD na koncertech. (Nathanielmon)

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama