Reklama

Reklama

Once

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

On je pouliční muzikant a občas si přivydělává v dílně svého otce. Jeho snem je živit se hudbou, ale to se mu vůbec nedaří. Ona je talentovaná pianistka z Čech, která odešla do Irska kvůli obživě a prodává na ulici růže. Když se ti dva náhodou potkají, zjistí, že jejich společná hudba má neobyčejnou sílu a podaří se jim získat nejen peníze na pronájem studia, kde natočí společnou desku, ale také přízeň a obdiv všech, kteří se na jejím vzniku podílejí. Oba si ale velmi záhy uvědomí, že takového člověka, jakým je ten druhý, se jim podaří v životě potkat jen jednou. Jeho nově nabytá svoboda a její minulé závazky tak oba postaví před rozhodnutí, co jsou pro sebe schopní obětovat a jestli vůbec mají možnost zůstat spolu. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (834)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Tohle je muzikál v pravém smyslu slova. Hudba je součást děje, respektivě film je součástí skvělého hudebního představení. A nechápejte mě špatně, opravdu hodontím film a ne soundtrack. Once je snad nejvěrnějším zobrazením reality minimálně v rámci romantického žánru. Žádná velká gesta, žádné přehnané reakce, vše se poměrně svižně odehrává v komornějším duchu. Ke konci je dokonce poznat, že Once není výtvorem američanů, což je v tomto případě výrazné plus. Celému melancholickému pojetí to dodá to správné vyvrcholení, tělu diváka zase naopak husí kůži. Vrcholem filmu je scéna v nahrávacím studiu, kdy v potemnělé atmosféře Markéta poprvé předvádí své schopnosti skladatelky a textařky. Po ní už film jen dojíždí do rychlého a nezvratného konce. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Příjemné písničky jsou to jediné, co zachraňuje tento neuvěřitelně amatérsky vypadající, třebaže docela mile působící počin od podprůměru. Glen je vynikající muzikant a obstojný herec - oproti tomu zoufale neherecký projev Markéty Irglové je více než rušivý, až nepříjemný. Celkově 3* s tím, že jsou především za ony pěkné písničky a příjemně plynoucí malý příběh, který však možná až příliš upadá do poněkud přeslazené romantiky. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Fakt taková příjemná natypická a neamerická romantika, nicméně je na tom až moc vidět ten miniaturní rozpočet, kdy je použitá ruční kamera a celý to vypadá jako natočený od někoho z ulice, ale je pravda, že mi to vadilo asi jen první půlhoďku, pak sem si na to zvyk a už mi to ani nepřišlo. Oba hlavní herci-neherci jsou skvělý, takový přirozený a pohodový, písničky sice žádnej zázrak, ale dobře poslouchatelný a v drtivý vetšině vyjadřujou pocity postav a to se jim daří dokonale. Tahle komorní romantika se povedla,ale zase bych jí nepřeceňoval. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

S Once mám vyrovnanou bilanci - nic jsem od tohohle filmového kousku nečekal a nic jsem od něj taky nedostal. Snad mě jen překvapilo, i když jsem v zásadě něco takového předpokládal, jak moc je ten film ve srovnání s nadšenými komentáři banální, malý a amatérský. Spokojenost s Once z převážné (drtivé?) míry souvisí se schopností ocenit a přijmout hudební složku filmu, na které je film založený. Scénář je minimalistický, dialogy triviální, herecké výkony v mnoha případech, jak to slušně nazvat, prkenné. Nejde o to, že film využívá neherců, jde o to, že tito neherci nemají ani minimální předpoklady k herecké práci - a platí to mimo jiné i pro Irglovou v hlavní roli. Shodou okolností jsem těsně před Once viděl Zloděje kol, kde se v převážné většině rolí objevovali neherci včetně představitele hlavní postavy, ale rozdíl v kvalitě byl propastný. Hudba ve filmu mě míjí velkým obloukem, a tak zůstala jen ta filmová stránka, která je pro mě obtížně stravitelná. Milostná story je obehraná, jednoduchá a i v té jednoduchosti si zahrává s kýčem. Jako je možné založit pověst filmu na skvělé výpravě a špičkových tricích, je možné jej založit i na nezávislosti, všednosti a "čistotě". Once je snímek, kde je v zásadě možné použít jakékoliv hodnocení podle přístupu k použité hudbě a tématu. Mých 25 % celkového dojmu je pochopitelně jedním z extrémů a protipólem k nadšeným nekritickým komentářům a pětihvězdičkovým nadílkám. Objektivní pravda bývá někde mezi, nemůžu se nicméně zbavit dojmu, že Once je výrazně nadhodnoceným kouskem. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Milé, pravdivé, příjemné. Není toho třeba příliš vytýkat, možná se lze zamyslet nad hranicemi kvaziamatérského pojetí a jeho funkcí v přiblížení diváka příběhu a hlavně oběma protagonistům, kteří nemohou sázet na hereckou suverenitu, a proto je vše postaveno na jejich doslova hmatatelné bezprostřednosti. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (35)

  • ! SPOILER ! Během výletu za město na pobřeží se Hansardova postava v angličtině zeptá Irglové, zda miluje svého manžela. Ona mu odpovídá: "Ne. Miluji tebe." Ovšem v češtině, takže on se nedozví co mu prozradila. Aby to mělo stejný účinek i na publikum, tak tato věta není opatřena titulky. A nevěděl to ani Hansard během natáčení, jelikož šlo o Markétinu improvizaci. (DaViD´82)
  • Poté, co získali Glen Hansard a Markéta Irglová Oscara za nejlepší píseň, děkoval jako první Glen Hansard. Když hned na to chtěla poděkovat Markéta Irglová, zvukaři už vypnuli mikrofon v důsledku přehnané honby za dodržením stopáže ceremoniálu. Toto "nedopatření" vtipně okomentoval moderátor Jon Steward slovy: "Ti chlápci jsou tak arogantní." S vědomím, co to pro ni znamená, pak však udělal věc v historii Oscarů nevídanou. V pauze po předání další ceny pozval Markétu zpět na pódium, aby mohla svou děkovnou řeč pronést. (kenny.h)

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama