Reklama

Reklama

Once

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

On je pouliční muzikant a občas si přivydělává v dílně svého otce. Jeho snem je živit se hudbou, ale to se mu vůbec nedaří. Ona je talentovaná pianistka z Čech, která odešla do Irska kvůli obživě a prodává na ulici růže. Když se ti dva náhodou potkají, zjistí, že jejich společná hudba má neobyčejnou sílu a podaří se jim získat nejen peníze na pronájem studia, kde natočí společnou desku, ale také přízeň a obdiv všech, kteří se na jejím vzniku podílejí. Oba si ale velmi záhy uvědomí, že takového člověka, jakým je ten druhý, se jim podaří v životě potkat jen jednou. Jeho nově nabytá svoboda a její minulé závazky tak oba postaví před rozhodnutí, co jsou pro sebe schopní obětovat a jestli vůbec mají možnost zůstat spolu. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (834)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Češka za tento film dostala Oskara, jenže je film tak dobrý jako muzika samotná? No, rozhodně je slabší, průměrnější a lidštější. Muzika ho jen nenápadně vyvyšuje o rázný bod kupředu. Jinak je to nudná fikce v životě dvouch lidí, kteří se potkali a ještě se od sebe neodloučili. No a to jejich setkání dokonce ocenili Oskarem. Řekl bych, že právem. Hudba je to opravdu hezká, taková klasická anglická, jen ještě taková silnější a s chytlavým hlasem Glena Hansarda. Nedokážu pochopit, jak je možný, že kdykoliv vidim na filmovém plátně Ira, má smysl pro humor, je zábavný a celkově příjemný i když ujetý člověk. Asi na tom všem něco bude, že Irové jsou zvláštní národ. Každopádně film si u mě zájem nezískal. To jediné, co tam stojí za řeč je právě hudba a vlastně taky to, že Irglová je Češka, což je nečekaný, ale k tomu tam taky občas mluví česky a je to docela příjemné slyšet češtinu v anglicky mluvícím filmu. Každopádně průměr, ale rozhodně příjemný. --- Falling slowly... ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Once je rozhodně křehký, citlivý a milý film - jako jeho hudba, jako jeho ústřední dvojice - a těžko se mi píše, že pohled na tuhle skromnou sympatickou dvojku přebírající Oscara mě zasáhl daleko víc. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Byl jsem naměkko. Tohle politováníhodné nedopatření mě přitom potkává jednou, maximálně dvakrát za deset let. Pravda, kdybych Frames neposlouchal horem spodem, možná by to na mě tak silně nezapůsobilo. Možná. 90% ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Přirozený, jednoduchý, krásný, dojemný, prostý, milý, opravdový a navíc naprosté zosobnění nezávislosti. Tím vším je "Once", navíc pro mě opravdu příjemným překvapením. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Skromný, tichý film, plný skvělé (a ne zvlášť tiché) muziky hrané od srdce, který mě lecčím překvapil. Něčím příjemně (kukuč Markéty Irglové, píseň, kdy se ve filmu Glen a Markéta poprvé potkají, etc), něčím méně příjemně (filmová matka, která byla zcela evidentně neherečka s velkým N), ale pozitivní dojmy rozhodně převážily. Vidět to v době, kdy vrcholilo rozhlasové "Falling Slowly" šílenství, asi bych byl kritičtější, teď (červenec 2009) je to vážně milý film, který si zaslouží svých 80%...a možná i nějakého toho Oscara:) ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Pozor, spoilerovitý komentář: Geniální soundtrack prezentovaný homevideem, ve kterém se setkají dva lidé, kteří se předtím nikdy neviděli, ale po jednom dni, kdy si dvakrát zazpívají, se už najednou milují, přestože ona je vdaná a on miluje jinou. Vděčný chléb pro lidi, kteří si ještě neujasnili, jak vypadá pravá láska. Osobně si nemyslím, že by byla skryta v nulovém poznání a jednom piánu. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Děj a podobné maličkosti jsou sice průměrné, ale ta hudba...! Tento laskavý příběh dvou lidí mě opravdu dojal. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Niečo tak milého, úprimného a dojímavého sa len tak nevidí. Najlepšie umiestnený Oscar za posledných pár rokov. Ústredný song som pri zhliadnutí filmu počul prvýkrát a napriek tomu som si spoľahlivo zasoplil fúzy. Nádhera. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Osm let po premiéře jsem konečně našel čas, abych shlédl zatím poslední ukované české oscarové želízko. Kdybych měl hodnotit čistě jen příběh, musel bych napsat, že tohle už tady bylo v různých variantách nejméně stokrát (chce mě, nechce mě, řekne mi to, neřekne mi to, odjede, zůstane?...). Kdybych měl hodnotit čistě jen herecké výkony, kameru a střih, musel bych napsat, že to místy sklouzávalo (chtěně?) až k amatérsky natočenému videu (špatně nazvučená čeština, občasné letmé pohledy statistů směrem ke kameře stylem "fakt budu v kině vidět na plátně?"...). Kdybych měl hodnotit čistě jen hudbu, je to za pět a půl - tvorba Glena Hansarda se mi líbila vždycky, už dáááávno před Once, viděl jsem ho 3x naživo (2x s The Frames, jednou sólo, kdy mu nesměle a krátce asistovala i tehdy sotva 16letá Markéta Irglová) a jeho písně mě vždycky fascinovaly - zdánlivě jednoduché a přece dokázaly tolik sdělit... Ano, jsem rád, že film Once dostal za titulní píseň Oscara, ale klidně ho mohl dostat i za celý soundtrack, resp. za hudbu. A Glen Hansard je hudební génius, to mi nikdo nevymluví. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $150,000Tržby USA $9,439,923Tržby Celosvetovo $20,710,513║ Jasný príklad toho, keď aj v jednoduchom príbehu natočenom relatívne bez scenára sa dá vyťažiť zaujímavý príbeh zo života pouličného muzikanta. Miestamy na nezávislý film to je až prekvapivo spracované nápaditými scénkami, a v rámci amatérskom to je až moc trefne zostrihané a vďaka minutáži to nemá šancu nudiť a pesničkový doprovod je len milým spríjemneným životnej všednosti. /70%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Křehké na povrchu, hutné uprostřed. Nádherný komorní příběh o jednom setkání v srdci anonymní metropole. Lemováno písničkami, které vám vytrhnou duši z pantů, proletí s ní kolem světa a pak jí zase vrátí na původní místo. Z kina vyjdete za půl druhé hodiny, ale příjemně klepat se budete ještě pár dnů. Ať už se soundtrackem v uších nebo se vzpomínkami v hlavě. Tenhle film rezonuje na tolika místech, že se musíte držet opěradel... a bude rezonovat ještě dlouho po zhasnutí promítačky. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Do chvíle než Glen Hansard s psíma očima skuhrá o sex s Markétou Irglovou jsem měl snahu ten film brát vážně. Od toho okamžiku je jeho pohled na svět, jeho pohled na vztah, na seznámení, na hudbu apod. něčím pro mě neznámým a příliš vzdáleným. Markéta Irglová je Češka a to je vysloveně její jediná přednost, protože hereckým projevem ani zpěvem mě nedokázala okouzlit natož zaujmout. Glen Hansard je od prvního okamžiku stupidní postavou se stále stejným pohledem. Romance o nich mi nepřijde romancí, nepřijde mi ničím emočně plným, zajímavé nebo překypujícím. Přijde mi to jako chladné setkání dvou lidí, kteří si myslí, že mohou mít jeden druhého a ignorují vše ostatní a v okamžiku, kdy si to uvědomí se jeden druhého vzdají. Asi jsem příliš chladný proti nezávislé tvorbě, která je z filmu tak patrná, ale co mě má okouzlit, když herci jsou toporní, příběh je kýč a hudba, až na pár výjimek, mi přijde jako anglický, český popř irský folklor, který mě nebere? Hodně lidem se to bude líbit, proboha proč by také ne, je tam Češka, mluví se tam česky(což je super :)), je to romantické a jsou tam písničky. Jo a abych nezapomněl ještě to dostala Oscara za Falling slowly. To může stačit někomu, ale ne mě. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: John Carney .. Po jedné za Glena, za Falling Slowly, za přirozenost, za lehkost, za opravdovost, za Markétku !! Hmm, to už je sice obhajoba na šest hvězd, ale jedenkrát za čas si tento milý, neviditelný bonus prostě něco tak neskutečně zdařilého zaslouží.. "miluji tebe" 100%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Malý nezávislý folk-rockový muzikál s tou nejjednodušší dějovou zápletkou a přitom tak čistý a nezkalený nánosy obvyklých žánrových klišé...zde klišé také jsou, ale jiná, tak nějak samozřejmě naivní, až odzbrojující, taková roztomilá filmová pohádka pro dospělé. Není tu nic navíc, jen dva lidé, nádherná hudba a nostalgie tíhy života. Čistý filmový křišťál...nemusíte se děsit nánosů nepotřebných ozdobných vrstev, vůbec nevadí to, že mnozí ,,herci" neumějí hrát (hlavně česká matka děvčete...ale ani Markéta tíhu detailního záběru často neunese...), tenhle film je hlavně o tom, že pro Lásku jsou potřeba dva...ne víc... ,,Miluju tebe..." ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Miluji tebe." Vše co jste o Once slyšeli a četli je pravda. Jak to negativní, tak i to pozitivní. Druhořadý technický kabát se ukazuje býti jednou z největších deviz snímku. Dovoluje totiž plně proniknout do melancholické atmosféry, aniž byste se museli zdržovat "odstraňováním" pozlátka. A ani poněkud toporná Irglová, ani několik utahanějších momentů již nemá šanci změnit opravdovost vyznění, respektive celé stopáže. Právě OPRAVDOVOST je slovem, které tento malý-velký film nejlépe charakterizuje. Once vyžaduje od diváka určitou benevolenci na "vstupu", ale na "výstupu" se mu zato plně odvděčí, byť spíše po hudební stránce, než-li po té filmové... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Milé, pravdivé, příjemné. Není toho třeba příliš vytýkat, možná se lze zamyslet nad hranicemi kvaziamatérského pojetí a jeho funkcí v přiblížení diváka příběhu a hlavně oběma protagonistům, kteří nemohou sázet na hereckou suverenitu, a proto je vše postaveno na jejich doslova hmatatelné bezprostřednosti. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Příjemně civilní je jak režie, tak herecké výkony či třeba obraz. Jinýmu filmu bych vyčetl, že to sociálně zrní, ale do Once se to hodí. Příběh musí každým aspoň trochu pohnout, protože tohle se prostě stává. Proč tedy nedávám absolutorium? Chyba je ve mně. Prostě mě ty Hansardovi písničky zas tak neberou, a jelikož je tenhle film převážně hudební, tak jsem se občas malinko nudil. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Příjemné písničky jsou to jediné, co zachraňuje tento neuvěřitelně amatérsky vypadající, třebaže docela mile působící počin od podprůměru. Glen je vynikající muzikant a obstojný herec - oproti tomu zoufale neherecký projev Markéty Irglové je více než rušivý, až nepříjemný. Celkově 3* s tím, že jsou především za ony pěkné písničky a příjemně plynoucí malý příběh, který však možná až příliš upadá do poněkud přeslazené romantiky. ()

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama