Reklama

Reklama

Once

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

On je pouliční muzikant a občas si přivydělává v dílně svého otce. Jeho snem je živit se hudbou, ale to se mu vůbec nedaří. Ona je talentovaná pianistka z Čech, která odešla do Irska kvůli obživě a prodává na ulici růže. Když se ti dva náhodou potkají, zjistí, že jejich společná hudba má neobyčejnou sílu a podaří se jim získat nejen peníze na pronájem studia, kde natočí společnou desku, ale také přízeň a obdiv všech, kteří se na jejím vzniku podílejí. Oba si ale velmi záhy uvědomí, že takového člověka, jakým je ten druhý, se jim podaří v životě potkat jen jednou. Jeho nově nabytá svoboda a její minulé závazky tak oba postaví před rozhodnutí, co jsou pro sebe schopní obětovat a jestli vůbec mají možnost zůstat spolu. (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (35)

  • Hlavní postavy filmu nemají žádná jména. I v titulcích jsou uvedeny jako „chlap“ a „dívka“. (griph)
  • Režisér filmu John Carney vymyslel v roce 2004 celý příběh během 5 minut v kavárně. (griph)
  • Původním plánem bylo prodávat fanouškům na DVD na koncertech. (Nathanielmon)
  • Poté, co získali Glen Hansard a Markéta Irglová Oscara za nejlepší píseň, děkoval jako první Glen Hansard. Když hned na to chtěla poděkovat Markéta Irglová, zvukaři už vypnuli mikrofon v důsledku přehnané honby za dodržením stopáže ceremoniálu. Toto "nedopatření" vtipně okomentoval moderátor Jon Steward slovy: "Ti chlápci jsou tak arogantní." S vědomím, co to pro ni znamená, pak však udělal věc v historii Oscarů nevídanou. V pauze po předání další ceny pozval Markétu zpět na pódium, aby mohla svou děkovnou řeč pronést. (kenny.h)
  • Během natáčení tohoto snímku se začal rodit hlubší milostný zájem mezi hlavními představiteli filmu Markétou Irglovou a Glenem Hansardem. I když jejich vtah nakonec nevydržel, zůstali dobrými přáteli a ještě dlouho poté společně občas hudebně spolupracovali. (Lynette)
  • Původní profesí zpěvák a hudebník irského původu Glen Hansard znal zpěvačku Markétu Irglovou již od dětství, kdy ještě zpěvačkou ani nebyla. Rodiče Irglové totiž často zvali kapelu The Frames, v níž je Hansard frontmanem, každoročně na hudební festivaly do České republiky. Se všemi členy kapely se natolik zpřátelili, hlavně s Glenem, že dokonce pořádali Irglovi různá soukromá setkání s kapelou přímo u nich doma, kde všichni často zpívali a hráli. Právě tak se Glen seznámil s Markétou. (Lynette)
  • Velkým fanouškem snímku je legendární zpěvák Bob Dylan, který Irglové s Hansardem po shlédnutí filmu nabídnul spolupráci. Tak vznikla nová verze jeho písně "You Ain't Goin' Nowhere", kterou společně Markéta s Glenem znova přezpívali. (Lynette)
  • Filmovalo se výhradně v Irsku, konkrétn v Dublinu a jeho okolí a taktéž na dublinském letišti. (Lynette)
  • Film vznikl s rozpočtem 180 000 Eur přímo v ulicích Dublinu, v autentických interiérech a s neherci. V lednu roku 2012 pak autoři získali diváckou cenu na jednom z nejprestižnějších světových festivalů v americkém Sundace. (JARDAHONDA)
  • Markéta Irglová nikdy nepřemýšlela o tom, že by se stala herečkou a Once je první film, ve kterém hrála. Glenova nabídka byla podle jejích slov tak lákavá, že se nedala odmítnout. (Xeelee)
  • Glen Hansard i Markéta Irglová se vyjádřili, že neplánují účast v nějakém dalším filmu, ale chtějí se věnovat pouze hudební kariéře. (ČSFD)
  • "Falling Slowly" je bezesporu krásná píseň, nicméně každý, kdo viděl Krásku v nesnázích Jana Hřebejka anebo zná tvorbu The Frames, nemohl neodhalit skutečnost, že tato píseň (stejně jako většina písniček z filmu Once) nebyla složena přímo pro film, ale pro normální, řadové album "The Swell Season". Kam se najednou poděla ona zarputilost a přísnost, se kterou Akademie nominované vybírá, to je velká záhada. (Steew)
  • Film je do jisté míry autobiografie režiséra: bydlel v Dublinu a udržoval vztah s dívkou v Londýně. (Steew)
  • Glen Hansard a Markéta Irglová propagovali film na Sundance Festivalu tak, že si stoupli na ulici a hráli písničky z filmu pro kolemjdoucí. Přibližně rok poté je poslouchala beznadějně zaplněná Lucerna. (kukentipla)
  • Glen Hansard hraje ve filmu na kytaru ve které jsou díry. Je to jedna z jeho prvních kytar, kterou běžně používá na koncertech The Frames. (kukentipla)
  • Když Glen Hansard a Markéta Irglová dokončili natáčení scény v obchodě s hudebními nástroji, kdy „Kluk“ a „Holka“ spolu hrají dnes proslulou píseň "Falling Slowly", režisér John Carney v žertu pronesl: "A Oscara za Nejlepší píseň získává… Falling Slowly!" Tehdy se tomu všichni zasmáli. (hippyman)
  • ! SPOILER ! Během výletu za město na pobřeží se Hansardova postava v angličtině zeptá Irglové, zda miluje svého manžela. Ona mu odpovídá: "Ne. Miluji tebe." Ovšem v češtině, takže on se nedozví co mu prozradila. Aby to mělo stejný účinek i na publikum, tak tato věta není opatřena titulky. A nevěděl to ani Hansard během natáčení, jelikož šlo o Markétinu improvizaci. (DaViD´82)
  • Po odstoupení Cilliana Murphyho od projektu se Carney obrátil na svého kamaráda Glena Hansarda. Ten do té doby ve filmu hrál pouze jednou. V roce 1991 malou vedlejší roli kytaristy Outspana ve snímku The Commitments. Hansard se nejprve bránil a souhlasil až ve chvíli, kdy se mu dostalo ujištění, že bude plně zasvěcen do celé produkce a že půjde o nízkorozpočtový a především intimní snímek. (DaViD´82)
  • Film se samými neherci, s hodně písničkami a jednoduchým příběhem neměl překvapivě vůbec žádný problém najít produkční společnost. Samson Films se projektu hned ujali. (DaViD´82)
  • Během natáčení úvodní scény byl náhodně zraněn představitel zloděje. Filmaři chtěli reálně zachytit prostředí a tak natáčeli zdálky a nijak kolem jdoucí neinformovali. Jeden z lidí tedy na "zloděje" pohotově zareagoval nastrčením kolena do dráhy jeho běhu. Trefil ho přímo do oblasti třísel. (DaViD´82)

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama