Reklama

Reklama

Film začínající na vojenské základně v Korei, kde člen personálu po rozkazu nadřízeného vylije desítky litrů jedovatého tekutiny do odpadu, která se posléze dostane do řeky Han. Po pár letech vzniká následkem mutace monstrum, které napadne dav lidí u vody. Rozjíždí se vojenská operace. Ovšem i jedna rodina se chopí zbraně při záchraně svého člena, kterého podivné vodní monstrum odneslo. Teď jde o to, jestli ho stihnou zachránit včas. Režisér ve filmu kombinuje rodinné drama s akčním sci-fi hororem. (Chrustyn)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (215)

schizmo 

všechny recenze uživatele

Mimořádně debilní korejská odpověď na godzilu v mimořádně povedené produkci. To by jednoho nasralo, že spousta kvalitních filmů trpí druho-řadou a horší produkcí a takováhle slátanina má i v ripu tak detailní a parádní obraz, až se domácí kino tetelí blahem. Jinak jde ale o dvou hodinový pokus o katastrofické sci-fi se zřetelem na lidské drama, pochopitelně podpořené tradiční asijskou teatrálností a doplněné o vlivy nepovedeného opět asijského humoru. To vše nesnesitelně natahováno na maximum v naprosto zhovadilém scénaristickém kolapsu. Pro mě naprostá ztráta času! ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, který prý musíte vidět než umřete, mě opravdu zklamal v mnoha směrech. Ve spoustě scénách mi to přišlo ujeté, nesmyslné a přehnané, což zní jako výčet u nějaké americké komedie - no ono to moc daleko k tomu chvílemi nemělo. Ta zrůdička byla celkem dost dobře udělaná a hudební stránka se také povedla. Avšak zbytek byl takový nemastný, neslaný a někdy až příšerný. Ano, mluvím o hlavním hrdinovi s IQ menším než pokojová teplota. Mi neříkejte, že takovou degeneraci způsobí nedostatek bílkovin. Zkrátka jeden z těch snímků, ze kterých se dalo vyždímat více, ale po skončení bych radší vyždímal svůj mozek, abych zapomněl. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že pořádný monster horor jsem neviděl ani nepamatuju, tudíž jsem byl ochoten filmu lecos odpustit. Ať to byli nevýrazní herci nebo slabé triky. Co však neodpustím je minimum akčních scén a absence jakékoliv hororové atmosféry. Je poměrně škoda, že je ve filmu poměrně málo scén s příšerou, jelikož jsou celkem povedené (hlavně první útok se mi hodně líbil). Určitě to mohlo být o dost lepší. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Čo mi dokáže monster movie (potažmo katastrofický film) pokaziť je po a) superhrdina bez nadsádzky, ktorý všetko dokáže (najlepšie prezident), alebo po b) megapackal "luďkosobotovského" typu, ktorý všetko pre zmenu posere. Žiaľ možnosť "bé" je tu naklonovaná hneď do štyroch kúskov, ktoré zvádzajú "humorný" boj s obludou od rieky. Tak ako naša família, aj film od začiatku padá na hubu (logika, odťažitosť, gradácia, finále) čo vo výsledku tvorí lacného klona oveľa zábavnejšiej Godzilly. Kto čakal liberálny úlet typu Save the Green Planet, bude z tohoto nekórejsky korektného mainstreamu nemilo rozčarovaný. Sklamanie a to že veľké. 50% ()

DaviD3141 

všechny recenze uživatele

„NEVIEM PREČO, ALE ŽÁNROVÉ FILMY MILUJEM A ZÁROVEŇ NENÁVIDÍM.“ – Joon-ho Bong. Po snímke Salinui chueok (2003), ktorým geniálne a chytro prehodnotil žáner sériových vrážd, obrátil juhokórejský režisér Joon-ho Bong pozornosť na „monster movie“. Skutočne sa vyžíva v porušovaní pravidiel žánrov, ktoré spracováva, a na plátne je to vidieť. Hoci Gwoemul-ovi sa darí v rade príležitostí ponúknuť očakávané vzrušenie, môžeme s oprávnenosťou tvrdiť, že skutočná hodnota snímky spočíva v Bongovom odvážnom estetickom poňatí a prudkých zmenách nálady. Len čo sa dozvieme, kde sa tu obrovská beštia vzala, už začína útočiť na ľudí. Proti všetkým očakávaniam tak činí za plného denného svetla kľudného slnečného odpoludnia. Útok sa síce čiastočne odohráva v podzemí (konkrétne v stoke), ako diktuje tradícia tohto žánru, ale svet Gwoemul-a je predovšetkým živý a realistický, čo je veľmi chytrý ťah, ktorý umožňuje filmu sústrediť sa na iné veci ako len na konvenčné napätie, vyplývajúce z neznámej podoby netvora. Bong zásobuje diváka neustálymi prechodmi z hororu do komédie až grotesky, odtiaľ do melodrámy a zase naspäť. Park Gang-Du (Song), prostoduchý, ale nakoniec hrdinský majiteľ blízkeho bufetu, vidí, ako jeho malú dcérku uchvátila nepopísateľná obluda, ktorá sa vynorila z rieky Han, a on i rodina urobia čokoľvek, aby ju získali späť. Stredobodom snímky je teda obrovské odhodlanie nedopustiť rozdelenie rodiny. Nemenej dôležitá téma obtiažnej komunikácie ako v rámci rodiny, tak i navonok sa objaví až v záverečnej sekvencii. Gwoemul je samozrejme primárne zábavný film, ale prýšti z neho silná sociálne smerovaná etika. Bong síce poveril americkú firmu Orphanage, aby do jeho snímky vytvorila digitálne špeciálne efekty, vládu USA však otvorene kritizuje za zasahovanie do kórejských záležitostí aj za pohŕdavý vzťah k ochrane životného prostredia: mutáciu spôsobili chemikálie, ktoré do rieky vypustil kórejský asistent na priamy príkaz bezohľadného amerického šéfa. Najmä skrz Gang-Duovho vzdelaného, ale nezamestnaného mladšieho brata hovorí snímka tiež o dezilúzii celej jednej (režisérovej) generácie. Ako monštrum z neho nevychádza len mutant z rieky, ale takisto aj absurdná spoločnosť, ktorá ho stvorila. Obluda zabíja, len aby mohla prežiť. Úrady k jej likvidácii použijú látky omnoho škodlivejšie. 75% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení začalo v červenci 2005. Bylo dokončeno v lednu 2006. Většina scén byla natočena kolem řeky Han v Soulu, v Jižní Koreji. Natáčení trvalo déle než si tvůrci přáli, a to kvůli silným dešťům. (lioncel)
  • V roce 2011 byl film uveden do korejských kin znovu, tentokrát převedený do 3D. (Raztubyl)

Související novinky

Režisér Bong Joon-ho přijíždí na Filmasii!

Režisér Bong Joon-ho přijíždí na Filmasii!

02.12.2011

Korejský filmař bude mít retrospektivu na 7. ročníku festivalu Filmasia. Setkat se s ním můžete na projekcích v neděli 4. prosince. Celý festival se koná v pražském kině Světozor 1. - 4. prosince… (více)

Filmasia: posedmé na východě

Filmasia: posedmé na východě

26.11.2011

7. asijský filmový festival Filmasia se uskuteční v pražských kinech Aero a Světozor 1.-4. prosince 2011. Uvede novinky různých žánrů z dálného východu (Japonsko, Hongkong ad.) i profil výjimečného… (více)

Oldboy a Gwoemul na americký způsob

Oldboy a Gwoemul na americký způsob

21.11.2008

Když se před několika týdny objevila zpráva, že Steven Spielberg a Will Smith uvažují o hollywoodském remaku korejského Oldboye, všichni doufali, že je to jen špatný vtip. Oba to ale myslí smrtelně… (více)

Druhá Panda, Wanted, Monstrum...

Druhá Panda, Wanted, Monstrum...

30.06.2008

Zkrátka spousta pokračování. S takovým zprávami se musíte smířit, hlavně v pondělí. To se vždy po víkendu u každého obstojně úspěšného filmu vynoří zpráva o zahájení prací na pokračování. Timur… (více)

Reklama

Reklama