Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1971 se spisovateli Cliffordu Irvingovi podařilo vydat jedinečné dílo. Na základě osobních setkání a rozhovorů, sepsal biografickou knihu o Howardu Hughesovi (světoznámý letec, režisér, dobrodruh...). Irving věnoval sepsání knihy naprostou většinu svého času a dokonce knize obětoval i dlouholetý vztah se svou ženou. Získal si tak obdiv mnoha čtenářů, vydavatelů, médií i kolegů. Ale jen do chvíle, než se o těchto pamětech veřejně vyjádřil ohromený samotářský miliardář Howard Hughes. „Nikdy jsem ho neviděl, ani o něm neslyšel... Je to tak fantastické, že to předčí i mou největší představivost.” To, co Clifford Irving vydával za osobní paměti Howarda Hughese, bylo naprosto vykonstruované a smyšlené. Irving tím docílil jednoho z největších mediálních podvodů a skandálů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (87)

Matty 

všechny recenze uživatele

Není lež jako lež. Vlastně Irvingovi závidím, žil v době, kdy provést švindl takového rázu nebyl velký problém. Dnes, kdy svět těžkne pod váhou expertů na kdeco a informace se šíří rychlostí, na kterou se Hughes ani neodvážil pomyslet, je mnohem obtížnější nabídnout zaručený bestseller. Problematičnost i největší půvab Skandálu spočívá v knižní předloze, napsané samotným Irvingem. Není hlupák, aby se očerňoval. Lituje-li něčeho, nanejvýš své nevěry, nepřijetí díla oproti tomu vnímá jako křivdu. Když jsou lidé ochotni přijmout výmysly, proč jim je nenabídnout? Jestli jde v takovém případě o výsměch, čirou vypočítavost nebo vzácnou schopnost naslouchat duchu doby (tedy o dobrý úmysl), nechává na nás. Díky Gereovi a komickému ladění podstatné části snímku – SPOILER thrillerové elementy se nakonec ukážou být vyfabulovanými KONEC SPOILERU – v podstatě není možné sledovat po celé dvě hodiny zlodušského sedmilháře, což je dále zkomplikováno zatajením toho, kdy lže sám sobě. Na lži druhým nás suverénně režírující Hallström upozorňuje vizualizovanou vzpomínkou. Aby to nebylo tak jednoduché, zpravidla vzpomínkou na reálnou situaci, jež ovšem nesouvisí s tím, co hrdina zrovna říká, akorát zajišťuje větší věrohodnost jeho lži. Film se tak nenápadným obloukem dostává k samé podstatě lhaní, ve skutečnosti jenom odlišné interpretaci skutečnosti. V náhodu nevěřím obecně, natožpak zde – Skandál (napsaný 1981) byl zadaptován dva roky po Letci záměrně. Spoléhá, že jsme si ze Scorseseho filmu odnesli nějaké informace a také s nimi pracuje. Jedno zkreslení reality potkává druhé a onomu vysmívanému výrazu „pravda“ nezbývá, než si dát oraz. 80% Zajímavé komentáře: genetique, kinderman ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Příjemně natočený snímek o muži, který přes své slabé knihy dostane nápad napsat fiktivní životopis velikána své doby. Z dnešního pohledu nepochopitelně mu to všichni uvěří a stává se z něj spisovatel, který je každým okamžikem sledován a jehož dílo by se mělo stát bestsellerem. Richard Gere se vrací ze svého důchodu, aby předvedl, že s Alfredem Molinou umí ještě velmi dobře hrát. Rozhodně tomu prospívá i režie Lasse Hallströmea, Ten filmu vtiskl velmi příjemný retro vzhled a dotahuje všechny stylistické detaily k dokonalosti. Bohužel, tento snímek nemá potenciál být bestseller a ani extra kvalitní dílo. Film je příliš přímočarý a scénář hercům ani režisérovy nedává moc šancí na pořádnou přehlídku jejich talentu a zkušeností. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Náš geniální plán jaksi postrádá nápad, jak inkasovat šek vystavený na Howarda Hughese." Však vy na to přijdete, kluci a holko. Jen vám to bude trvat na můj vkus celkem dlouho. V obsahu jsem si totiž přečetl, že Clifford Irving podvedl všechny a vydal paměti Howarda Hughese vycucané z prstu. Super. Jenže nic jiného se tam nestalo a já se nudil tak, že jsem se začal scházet s Petrem Kellnerem a brzy vydám jeho osobní zpověď na téma, jak ke svému bohatství přišel. Je zaručeně autentická, takže šek vystavte na jméno Jára Cimrman, aby se to nepletlo. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Podle tak zajímavých událostí nejde udělat úplně nezajímavý film, ale Hallström je extrémně rutinní režisér a jeho filmy čpí sterilitou na sto honů (s výjimkou dokonale potvrzující pravidlo - Gilbertem). Ale jinak platí, že zajímavý příběh dělá tenhle film do značné míry také zajímavým. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Tak mě napadá, vzhledem k dodatku, proč to prostě nevydá v Evropě, když mu to nechtěj vydat v USA? ;-) Ale to fňuk.... Film to byl na pohodu, přepisovala jsem si u něj dějepis a stíhala jsem s poklidem oboje, takže nedokážu říct, jestli je nudnej, neboť já jsem se u toho ani chvíli nenudila /viz. D. XoD/. Ale ten konec, kde už nebylo co na přepisování, jsem si docela užila a líbilo se mi, jak se Irving tolik vžil do Hughese. To bylo vážně dobrý, aspoň si nemusím stěžovat na "realisticky pojetý pád do bazénu", jak jsem měla v plánu před tím, než mi to bylo dovysvětleno... :-) Každopádně určitě nebudete litovat, když snímek shlédnete. Třeba se naučíte vymýšlet neprůstřelné báchorky. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Sinusoida znázorňujúca úroveň kvality filmov Lasse Hallströma sa týmto filmom znova dostala do jemne klesajúceho štádia. Po prekvapujúcich filmoch v predchádzajúcom roku prišiel mierny útlm. Lasse si vzal do hľadáčika námet, ktorý sa stal pred dvoma rokmi nepatrným kameňom úrazu aj pre jeho (dovolím si povedať skúsenejšieho a kvalitnejšie filmy točiaceho) kolegu Martina Scorseseho. Napokon ale veci točiace sa okolo sporného života Howarda Hughesa tento film pojal z úplne iného uhla pohľadu. Film sa nepriamo dotýka viacerých momentov novšej americkej histórie, či histórie filmového priemyslu a tak film určite nie je určený pre najširšie publikum, pre komplexnejší zážitok by som odporúčal niečo si zistiť aspoň o spomínanom Howardovi Hughesovi. Samotná skutočnosť, že fraška takéhoto rozsahu sa však niekedy skutočne stala, je perfektným hnacím prostriedkom, aby diváka udržala v napätí, ako sa to celé vyvinie. Nedeptá diváka ani nejakým ťažkým psychologickou, či dramatickou atmosférou, celý dej sa nesie v duchu vlažnej a čerstvej atmosféry. Tú paranoickú vsuvku si však mohol Lasse odpustiť. Herecky je film podložený veľmi slušne, Gere predvádza uspokojujúci výkon, Molina ho však s prehľadom prehráva. 70%. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Slušné zklamání. I kdybych měla ocenit jednu z nejlepších rolí Richarda Gera v posledních letech, i kdybych chtěla poukázat na krásnou realitu tohohle snímku (třeba dnes už se skutečně ví, že Nixon peníze od Hughese v tom '56 vzal a nejen od něj), i kdybych skákala nadšením, že se někdo zase rozhodl vyprávět příběh z mého nejoblíbenějšího období historie, pořád mi bude připadat, že na tom filmu jsou nejzajímavější dobové záběry a titulky před koncem aneb jak to bylo dál. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Film mě příjemně překvapil. Děj byl zajímavý, vývoj postavy Richarda nebyl tak přímočarý jak se níže píše. Gere a Molina příběhu dodali kouzlo, které z vás jen tak nevyprchá a příběh zakládající se na skutečnosti jen tak nezapomenete. Ale podvodníkem minulého století u mě stále zůstává Frank W. Abagnale (( :: ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

No to mě podržte - Richard Gere doopravdy umí hrát! Parádně si střihnul chlapíka, kterému já osobně dosti rozumím a vlastně i závidím, že svou genialitu dokázal takhle prodat. Což je dozajista dáno dobou, neumím si představit, že by šel takovým způsobem oblafnout současný systém. Každopádně se jedná o skvělou "doplňující literaturu" k filmu Duel Frost Nixon. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Možná je škoda, že to neskončilo trochu jinak, ale holt skutečná událost je skutečná událost. Jenže kdyby šlo o smyšlený příběh, místo toho, aby se hlavní hrdina defakto zcvoknul a o všechno přišel by sám velký Howard Hughes přiletěl a osobně mu pogratuloval, že i přes skutečnost, že se spolu nikdy nesetkali, ani nebyli v kontaktu, jeho biografie je bezchybná. To by bylo mnohem dojemnější. No co, každopádně film je vynikájící, vtipný a zajímavý. Jsem ale hodně rád, že jsem už několikrát viděl Scorseseho Letce, bez něj jsem totiž o Howardu Hughesovi věděl kulový a Skandál bych si neužil. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Strhující Richard Gere a zajímavý Alfred Molina, jsou dva muži, kteří byli tak senzace chtiví, až se jim to nevyplatilo. Podivínský miliardář Howard Hughes (ano ten, co ho tak geniálně ztvárnil DiCaprio ve filmu Letec) už celé roky nevychází na veřejnost, a tak Gera v roli spisovatele Clifforda Irvinga napadne o něm přinést fiktivní informace a přesvědčit veřejnost, že s Hughesem je v kontaktu a následně o tom všem vydat knihu. Všechno klape do té doby, než se to provalí a já Gerovi držel pěsti, aby mu to vyšlo a aby se nic neprovalilo, ale přesto to nepomohlo. Výsledkem je vynikající film s vynikajícím Gerem, který k plnému hodnocení neměl daleko. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Taká veľmi príjemná a svižná filozofická hračka na tému podvod. Neprekvapivo sa budeme po filme pýtať, kto je tu najväčší podvodník. Nie kto je podvodník, pretože tí sú tu všetci. Skoro ako podvod mi pripadá tunajší priemer, pretože tak inteligentná zábava nevychádza zpoza dverí Hollywoodu každý týždeň. Že bol potom film prepadákom, je iba smutná realita. Film pripomenie Čistú dušu a v mojich očiach Hallström víťazí. On aj Howard však víťazia vždy, keď natrafia na podobnú oldschoolovú látku a nesnažia sa byť silou mocou in, čoho sme u nich boli viackrát svedkami. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Film od režiséra Hačika? S Gerem? No sakra to bude zase něco. TAkže zapínám DVD a první půlhodina nuda s kecáním, druhá půlhodina nic nového jen to co se vlastně děje a kdo je to Irving, další půlhodina a stále nic jen to že Gere začíná panikařit. No a máme tu závěr já se chystám k tomu že to bude smutné, a ono nic. Prostě takový vykleštění i když Gere je tu dobrý a Molina parádní tak jsem u tohohle filmu nic necítil, totálně nic. Jen snad to že jsem se aspon dozvěděl co a jak. Čekal jsem více o hodně. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Lasse Hallström mě příjemně překvapil. Proti jeho předchozím filmům tenhle kousek celkem svižně odsýpá a vůbec je živější. Ostatně i žánrově to není bůhvíjak vážné drama, ale bere se s nadhledem a nebojí se vyprávění odlehčovat jemným humorem. Dvojice Richard Gere a Alfred Molina je pevným hereckým základem celého vyprávění, které nakonec můžete brát jako chybějící dílek mezi Scorseseho Letcem a Pakulovými Všemi prezidentovými muži. A to mi vůbec nepřipadá jako špatná bilance. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Poputavý příběh spojený s dobře napsaným scénářem a zahraný výbornými herci. Bohužel poněkud zdlouhavé a režijně nezajímavé. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Gere hraje spisovatele, jenž vydal smyšlené paměti miliardáře Howarda Hughese, opravdu dobře. Hlavně v pasážích, kdy bezděčně přejímá Hughesův slovník, dikci i myšlení. Nicméně Molina třeba ve scéně kamarádovy zrady Gerea nenápadně překonává. V každém případě Skandál přináší solidní film se solidním základem skutečného případu; alespoň se tu lyricky neběhá v parku a bezstarostná jízda literárních šejdířů má půvab uličnické hry nezodpovědných dětí věřících, že podvod tak drzý nemůže prasknout. Škoda, že se něžné pečlivé retro, jež režisér Lasse Hallström umí, časem promění v moralitu o politickém spiknutí. ()

Reklama

Reklama